Милиони американци следени от службите | webcafe.bg
newscafe

Милиони американци следени от службите

Webcafe.bg
06.06.2013, 11:43 (обновена 06.06.2013, 17:44)
Подслушване

Агенцията за национална сигурност първо събира данни за телефонните разговори, а после търси нещо нередно в тях

Агенцията за национална сигурност на САЩ събира информация за телефонните разговори на милиони абонати на Verizon - един от най-големите мобилни оператори в страната. Това става по силата на секретно съдебно разпореждане от април т.г., става ясно от разследване на британския вестник Guardian.

Скандалът гръмна седмици, след като се разбра, че ФБР са подслушвали журналисти от Асошиейтед Прес.

Според документа, с който Guardian разполага, Verizon трябва всекидневно да предоставя на Агенцията за национална сигурност данни за телефонните разходи както вътре в страната, така и тези с други държави. Guardian коментира, че за пръв път става ясно, че администрацията на президента Обама събира безразборно данни на американски граждани - без значение дали са извършили нещо нередно, или не.

Секретният федерален Съд за външно разузнаване и наблюдение е дал на 25 април т.г. неограничени правомощия на правителството за събиране на данни в тримесечен период, който приключва на 19 юли. Според британския вестник, съдилището до този момент винаги е разрешавало събиране на информация само за конкретни лица, които се свързани с тероризъм или шпионаж.

Притеснение в случая буди неяснотата дали има подобни заповеди за другите американски телекоми и дали данни не са събирани и в по-ранни периоди.

Службите ще получават информация за телефонните номера на участниците в разговора, местоположенията им, продължителността на обажданията и подобни. Самото съдържание на разговорите не е в обхвата на съдебното разпореждане.

В него е посочено, че събираните данни са „метаданни", а не „комуникация" и поради тази причина не са необходими индивидуални разрешения за подслушване. Въпреки това, информацията за контактите и придвижването на даден човек може да помогне на агентите да съставят доста подробен негов профил.

Според Guardian, случилото се е поредно доказателство че Агенцията за национална сигурност е променила фокуса си от външно към вътрешно разузнаване. През 2006 г. ведомството се замеси в подобен скандал, когато USA Today разкри, че агенцията е искала от AT&T, Verizon и BellSouth данни за разговорите на десетки милиони американци с цел да търси терористи.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани