Партиите се разбраха за еврофондовете до 2020 | webcafe.bg
newscafe

Партиите се разбраха за еврофондовете до 2020

Webcafe.bg
04.02.2014, 14:26 (обновена 04.02.2014, 17:25)

1 от 4 снимки Назад Напред

кснс

Снимка: © webcafe.bg

Осем стратегически приоритета бяха набелязани на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента с тема еврофондовете.

Участваха премиерът, вътрешният министър, шефът на парламента и лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". В становището, публикувано след заседанието, се казва, че максималното усвояване на европарите по споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014 - 2020 г. е важно за устойчивото икономическо развитие и просперитета на българските граждани. 

Становището е прието с единодушие, но с особеното мнение на "Атака":

Осемте стратегически приоритета за страната до 2020 г. са: 

- подобряване на достъпа и повишаване на качеството на образованието и обучението и качествените характеристики на работната сила; 

- намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване;

- постигане на устойчиво интегрирано регионално развитие и използване на местния потенциал; 

- развитие на аграрния отрасъл за осигуряване на хранителна сигурност и за производство на продукти с висока добавена стойност при устойчиво управление на природните ресурси; 

- подкрепа на иновационните и инвестиционни дейности за повишаване на конкурентоспособността на икономиката; 

- укрепване на институционалната среда за по-висока ефективност на публичните услуги за гражданите и бизнеса; 

- енергийна сигурност и повишаване на ресурсната ефективност и Подобряване на транспортната свързаност и достъпа до пазари. 

Според президента трябва да има добро управление и достъп до качествени обществени услуги, както и ефективно прилагане на електронно управление. 

КСНС прие и четири приоритета за еврофондовете: образование, квалификация и заетост за приобщаващ растеж, който обхваща подприоритетите; научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж, който обхваща подприоритетите; свързаност и зелена икономика за устойчив растеж, който обхваща подприоритетите; добро управление и достъп до качествени обществени услуги, който обхваща подприоритетите; 

Орешарски представи доклад, в който се казва, че според предварителните разчети на Министерството на финансите разполагаемият ресурс за политики и мерки, насочени към растеж и развитие на социално-икономическата система в тригодишния период 2014-2016 г., е близо 28 милиарда лева, или над 10 на сто.

Започна с маймунджилъци

Заседанието на КСНС започна с маймунджилъците на Волен Сидеров. Преди началото му лидерът на "Атака" заяви, че ще посъветва президента да си свали имунитета, за да бъде разследван за пране на пари.

Лидерът на парламентарно представените националисти заяви, че в докладите на премиера Пламен Орешарски и заместника му Зинаида Златанова липсва темата за доходите на българите, които трябвало да се изравнят с европейските.

Освен това българската държава трябва да си върне ресурсите в свои ръце, за да има развитие, а не вегетиране, каза Сидеров, който вече провали едно заседание на КСНС м.г.

Сидеров заяви още, че трябва много бързо да се поставят въпросите за АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене".

"Внасяме тази седмица още едно решение - в двумесечен срок правителството да вземе всички възможни мерки, за да възстанови проекта АЕЦ "Белене", спрян от кабинета на ГЕРБ.

Смятаме това за жизнено необходимо, защото се губи време и след няколко месеца може да стане вече късно и необратимо. Това са темите, които ще поставим", каза Сидеров.

Oще: волен сидеров  еврофондове  кснс  пламен орешарски  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

4 Борката | 04.02.201416:41

Тая статия вече я четохме в mediapool.bg
http://www.mediapool.bg/ksns-obsazhda-evrofondovete-siderov-zapochna-tsirka-news216380.html Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

3 Petar Stoimenov | 04.02.201415:41

Плевела няма да си свали имунитета, защото е мишок и го е страх от това, което ще последва. Боко е същият и не би го направил никога. Игрите им, ако излязат на бял свят, тези двамата ще лежат 2 живота!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

2 tougherty | 04.02.201415:29

Е как така какво - пенсиите по 1000лв., заплатите по 2000лв., а Болен - президент. Като гледам какви са ни политиците и не мога да спра да се чудя как успяхме да паднем толкова ниско.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 04.02.201415:09

И какво ще стане когато Сидеров пусне още 10 реактора? Чуди се
   

оценка

+0 -0