Камерън срещу Оланд за евробюджета | webcafe.bg
newscafe

Камерън срещу Оланд за евробюджета

Webcafe.bg
08.02.2013, 11:19 (обновена 08.02.2013, 13:08)
Дейвид Камерън и Франсоа Оланд

Снимка: © Getty Images

Двамата лидери изглеждат непримирими. От компромиса помежду им зависи бюджета за следващия програмен период

Лидерите на страните от Европейския съюз са постигнали значителен напредък в търсенето на компромис за бюджета на общността в периода 2014 г. - 2020 г., съобщи Би Би Си. Макар по-време на продължилите цяла нощ преговори да са били договорени определени рамки, ще мине доста време, преди в Брюксел да достигнат до окончателно решение.

Лидерите на 27-те обсъждат 7-годишен бюджет в размер на 908 млрд. евро - с 5 млрд. по-малко от предложения през ноември. Тогавашната среща беше белязана от дълбоки разногласия по отношение на ограничаването на разходите - основно искане на Великобритания. Премиерът Дейвид Камерън е категоричен, че до споразумение няма да се стигне без допълнителни съкращения. Всеки от членовете на съюза има право на вето върху бюджета и това прави преговорите още по-сложни.

Представител на ЕС коментира пред „Ройтерс", че е възможно бюджетът да бъде договорен още в рамките на деня. Работният вариант, около който вероятно ще се обединят 27-те, поставя таван за абсолютните разходи от 960 млрд. евро - с 12 млрд. по-малко от предложението от ноември. Това е максималният обем на средствата, които могат да бъдат разпределени по различни програми. Обикновено реално биват изхарчени по-малко, тъй като работата по някои проекти се бави или бива прекратена.

Евентуален провал на бюджета за следващия програмен период би означавал работа година за година, която е свързана с повече разходи и би затруднила дългосрочните проекти. Тази година ЕС е боравил със 132.8 млрд. евро, което представлява ръст от 2.4% спрямо 2012 г. Ако сегашният проектобюджет бъде разделен на отделни години, за всяка се получават по едва 129.7 млрд. евро - първо свиване в историята на ЕС.

Според запознати, най-тежки удари ще понесат проектите в областите транспорт, енергетика и телекомуникации, а вероятно ще има и свиване на разходите за заплащане на еврочиновниците.

Сблъсък

В Брюксел един срещу друг застават два противоположни възгледа за излизането на Европа от кризата. Предвожданите от Великобритания северноевропейски държави искат още по-сериозно затягане на колана в ЕС, за да отразява направеното от тях в националните им бюджети. Същевременно, държавите от Южна и Източна Европа защитават големите дялове в бюджета на парите за земеделие и подпомагане на най-бедните региони.

Пряк опонент на британския премиер е френският президент-социалист Франсоа Оланд. Той подчерта, че не би приел бюджет, „който пренебрегва земеделието и обръща гръб на растежа". Франция е най-големият бенефициент от Общата земеделска политика на ЕС, която е в размер на една трета от бюджета. В рамките на деня ще стане ясно до какви компромиси ще стигнат двете страни.

Oще: брюксел  бюджет  дейвид камерън  ес  франсоа оланд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.