ГЕРБ не знаели за банковата ваканция | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ не знаели за банковата ваканция

Webcafe.bg
09.07.2014, 15:00 (обновена 09.07.2014, 15:10)
250713

Снимка: © Явор Николов

Бойко Борисов отрече партията му да има общо с идеята

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече той или партията му да имат нещо общо с предлаганата в края на миналата седмица на среща между БСП, ДПС, ГЕРБ и БНБ идея за банкова ваканция. В кулоарите на Народното събрание Борисов заяви, че не е бил там и това не зависи от партията му.

Запитан дали ако не той, то поне неговите пратеници на преговорите с банките и БНБ са защитавали подобна идея, Борисов ядосано отвърна, че "няма наши хора там - управлението се държи от БСП, ДПС и "Атака" и от тях зависи". "Обсъждани са четири варианта - защо точно този искат да ни препишат на нас?!", каза той, подчертавайки, че не е бил там.

Депутатът от БСП Румен Гечев обяви в неделя, че представители на ДПС, ГЕРБ и БНБ са искали ограничена банкова ваканция и идеята е била почти наложена заради паниката на вложители в ПИБ, но той и председателят на НС Михаил Миков са се противопоставили. С това Гечев потвърди публикация в „Капитал", в която се заявяваше същото. Лидерът на ГЕРБ предвиди фалит на държавата в тази ситуация, а след това се обяви за спасител на банките - слава, която и БСП си приписват.

От думите на Борисов стана ясно, че групата на ГЕРБ няма да подкрепи поправката в Наказателния кодекс, с която се криминализира споделянето на информация за банки. Причина за това е фактът, че Борисов бил много обиден от изказване на Румен Гечев в сутрешен блок.

На уточнението, че ГЕРБ гласуваха "за" поправката в правната комисия лидерът на ГЕРБ отвърна, че там са я подкрепили, "но от начина, по който Гечев ни атакува...", като настоя, че ГЕРБ по никакъв начин не са искали да участват в разговорите в БНБ, а Искров и Станишев са му се молели да участва.

"Мълчах до днес, но този, който през 1996 - 1997 година фалира банките, днес да дава оценка на ГЕРБ и да ме засяга, че имам участие", заяви Борисов, имайки предвид изказването на Румен Гечев.

Борисов изрази съмнения и с какви резерви ще отвори на 21 юли КТБ така, че да не остане „държавата без никаква защита". Само при условие че получи този отговор, той ще подкрепи поправките в НК, стана ясно от думите му. Възможно залог на този отговор да стане и поправката в актуализацията на бюджета на НЗОК, която вчера от ГЕРБ обещаха да подкрепят без условия.

"Говорихме с Йордан Цонев и му казах, че ако искат да подкрепим тази точка за НЗОК, трябва да излязат и да кажат истината - лъжите на Гечев няма да ги слушам. Искаме истините какво ще се случи на 21 юли", обясни Борисов и уточни, че се е разбрал с Йордан Цонев "до края на деня да бъдат подадени всички цифри - каква е дупката, откъде ще дойдат парите и като се сложат там, с толкова да осигурим след това банките".

Той посочи и че няма да приеме поправките за банките в НК в този им вид, докато БСП не признаят вината на правителството за финансовия крах. Той заяви, че никога не е говорил за тегленето на заем от МВФ, са само затова, че МВФ трябва „да помогне да се направят реформи". На 27 юни Борисов заяви по време на консултациите в НС за банките, че България трябва да вземе заем от МВФ в размер на "поне 5-6 милиарда", с които да се "подпрат борда и банките".

Oще: банки  банкова криза  бойко борисов  борисов  бсп  герб  дпс  народно събрание  нк  парламент  румен гечев  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани