Говори новият президент на България | webcafe.bg
newscafe

Говори новият президент на България

Webcafe.bg
19.01.2012, 11:29 (обновена 19.01.2012, 11:35)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Да си президент на Република България не е въпрос единствено на пост, това е кауза

"Да си президент на Република България не е въпрос единствено на пост, това е кауза", каза положилият клетва нов държавен глава Росен Плевнелиев в първата си реч пред Народното събрание. Речта му пред депутатите продължи около 40 минути. Плакати с надпис „Плевнелиев избран с измама" бяха издигнати от депутати на „Атака" по време на словото му.  

На полагането на клетва не присъства вицепрезидентът Ангел Марин, който обяви това миналата седмица след коментарите на премиера за ордена „Стара планина".

Плевнелиев се обърна към предишните български президенти с думите: „Уважаеми господа президенти Желев, Стоянов, Първанов, вие работихте за успешния преход на България към България. Вие се стремяхте да утвърдите авторитета на институцията в страната и по света и аз ви благодаря за това".

Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата, каза Росен Плевнелиев.

Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям и няма да преча, каза още новият президент.

И още: „Обръщам се към всички политици - запазете критичността към грешките на другите, както и към своите собствени. Триумфът над политическия противник не трябва да минава през загърбването на националните приоритети. България се промени много в последните 20 години и то - за добро".

Плевнелиев посочи, че „с широк обществен дебат в президентството ще търсим как България може да създаде конкурентни предимства за някои от индустриите на бъдещето.

Да създадем конкурентни предимства, за да може да се превърнем във водеща сила в някои от индустриите на бъдещето. В енергийната политика е нужен нов подход, основан на енергийна независимост. Моята цел е енергийно ефективна, зелена България, която не зависи от волята на един или друг доставчик. Освен, че пилеем енергия, пилеем и вода; водата е петролът на бъдещето. Трябва да доведем реформата във водния сектор до край, за да гарантираме опазването на водата като един от най-важните стратегически ресурси на държавата".

Проблемът с административната реформа и електронното правителство е на дневен ред и трябва да бъде решен, каза още Плевнелиев. „Електронното правителство означава държавата да предоставя качествени услуги по електронен път. Работеща администрация и електронно правителство - убеден съм, че ще ги имаме".

Европейски съседи

„Нашите съседи имат европейска перспектива, протягаме ръка към всеки, който иска да живее в общия европейски дом. Заедно с нашите партньори в Европейския съюз, ще застанем срещу всеки, който разделя хората, пренаписва миналото, търси противопоставяне.

По отношение на външната политика приоритет ще е нашата дипломация да защитава българския интерес по света и в региона. Ще работя за европейското развитие на България и ще задам курс към по-ефективна и ускорена интеграция на страната в ЕС. България успява само, когато ЕС е силен и обединен.

Трябва да насочим усилията си към региони с разширяващи се пазари, с бърз икономически растеж. Ще поставим „произведено в България" на международната сцена с помощта на нашата дипломация.

Във външната политика България трябва да бъде представлявана от професионалисти, от достойни българи, хора, които са мотивирани и имат качества. Трябва да имаме активна роля в изпълнение на съюзническите ангажименти в НАТО".

Сигурността

„Българските граждани трябва да знаят какво получават за всеки лев, похарчен за сигурност, и трябва да знаят от какво се лишават с всеки лев, спестен от сектор сигурност.

Провеждането на реформи в системата за сигурност е необходимост, но не е самоцел. Всяка промяна трябва да е свързана с нарастване на способностите.

Проблемите в сигурността няма да се решават конюнктурно и на парче. През 2012 г. ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност. Трябва институционален баланс, на основата на споделената отговорност. Президентът трябва да има водеща роля при поддържането на такъв баланс, съгласно Конституцията.

КСНС трябва да стане реален форум по намиране на важни решения по проблеми за националната сигурност.

България трябва да изгражда въоръжените си сили в съответствие с концепцията за интелигентна отбрана"

Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде пример за корумпирана нация

„Не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с престъпност и корупция. Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде пример за корумпирана нация. Няма да се примиря с това.

Ще мобилизирам целия ресурс, пътят е ясен - създаване на обществена нетърпимост към корупцията, прозрачност, ясни механизми за обществен контрол, професионализъм, морал в дейността на държавните служители. Няма неприемлива цена за демокрацията.

Реформите в съдебната власт трябва да продължат. Трябва да се прекъсне практиката за безпринципни назначения в съдебната власт. Ще използвам всички механизми за утвърждаване на нетърпимост към корупцията и закононарушенията.

Просперитетът и благодентствието са в нашите ръце, те са наша отговорност

„Няма външен фактор, който да ни освободи от това бреме. Сами ще изковем бъдещето ни. Развити са тези общества, в които гражданите имат доверието един на друг. Успешни са тези нации, които имат кауза и дългосрочна визия. Липсата на стратегическо виждане води до работа на парче, слаби резултати, затъваме в празни приказки, политическо брокерство, оставаме неефективни, следователно бедни. Нека се обединим около националната програма за развитие България 2020"

Сами ще изковем бъдещето си. Нека се обединим около националната програма за развитие 2020. Репутацията на България е много важна; репутацията на една държава, икономика, се изгражда с последователни усилия. България трябва да надгражда своя успех. Гордея се, че България е единствената държава в ЕС, която успя да намали за 10 години държавния си дълг от 100 % на 16 % от БВП.

Oще: клетва  президент  реч  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 09:23

8 district17 | 19.01.201217:31

знаете ли какво означава ПУХЛЬО?
образува се също като думата 'хиподил' от 2 други - хипопотам и крокодил
само че в случая са ПУ*КА и МУХЛЬО
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

7 My Majesty | 19.01.201217:26

Толкова е жалък, че дори жена му не е отишла да го подкрепи. Уж му е съпруга? Уж е майка на трите му деца Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

6 trellian | 19.01.201214:28

тоя говори екстремно скучно, звучи все едно чете с монотонен и безразличен глас от сборника на клишетата и безсмислените фрази;
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.11.2011, 16:30

5 Michelle | 19.01.201214:19

Дано Ботев и Левски не слушат.

... От всичките възможни предпочитах жена да е сега на неговото място, но не стана.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

4 newmind | 19.01.201214:00

Казана дума хвърлен камък. А когато си казал океан от думи дали ще оцелеем като след бомбардировка, дали няма да се удавим в каменно море?

Този път много ни се ще да ви повярваме, защото се заклехте....но Бойко ни учи все да поглеждаме назад....

"Кълна се в името на народа и на Народна Република България, че ще им служа предано и всеотдайно, че ще пазя свято и ненарушимо Конституцията"

"И във всичките си действия да се водя от интересите на народа! Заклех се!" 19.01.2012г.

Но като се обърнем назад какво виждаме, едно конкретно обещание и много неспазвания на речената дума.... например

ОБЕЩАНИЕТО ! Дадено в предавенето на Дарик „Годината“ на 18 Дек.2010г. /Двехиляди и десета година/

http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=interview&id=2702

Водещ: И за балконите какво… кой ви пита, всички са незаконни остъклявания.
Р. Плевнелиев: Вие бяхте първият, който ме пита. И това е удоволствието човек да идва в „Дарик“ радио, защото…

Водещ: Какво ще правим с незаконните остъклявания?
Р. Плевнелиев: Винаги се адресират теми тук…

Водещ: Да, и вие дадохте заден по тази тема. Значи, ако ще е, трябва да се мине и във всички квартали да се махнат остъкляванията.
Р. Плевнелиев: Не съм дал заден, просто казах, че това не е приоритет, но този проблем се решава.

Водещ: Тоест ще се махнат.
Р. Плевнелиев: Проблемът се решава, в момента експертна група от най-различни институции бистри казуса. !!! ? ? ? ....още ли тази експертна работна група получава заплата и няма решение, до кога?

Водещ: То нали не може със задна дата вече да се узаконява, защото, ако кажем, че ще може да узакониш балконите…
Р. Плевнелиев: Точно така.

Водещ: …то ще може тогава и някоя барачка да узакониш.
Р. Плевнелиев: Но, вижте, не трябва пък на сто процента в момента да си мислим, че всеки балкон е незаконен, защото има различни правила, които се интегрират. По темата с балконите…

Водещ: Честно да ви кажа, не познавам някой, който да е ходил за строително…
Р. Плевнелиев: След две седмици. Срок: 1.1.2011 !!!!

Водещ: След две седмици ще кажете какво ще правим с незаконните остъклявания.
Р. Плевнелиев: Ще имаме, ще имаме, да, ще имаме… СРОК: 01.01.2011г.

Водещ: Прочетох някъде в интернет въпроса ще се бута ли и правителствената почивна станция край язовир Искър. Защото, нали, ако кажем – край язовири няма да има, защото там има вода, която се пие, значи няма да има и Министерският съвет почивна база.
Р. Плевнелиев: Обещавам да отговоря на 31 януари, когато ще направим пресконференция с министър Караджова. В момента 14 лъча проверяват 50-те най-големи питейни язовира на България. Абсолютно съм убеден, че и там вървят проверки, не се прави разлика между държавни и частни. Задайте ми този въпрос на 31 януари, ще имам отговор.

Водещ: Добре, значи ще се видим в края на януари – началото на февруари.
Р. Плевнелиев: Обещавам.

ОБЕЩА И ЗАБРАВИ! НИТО ЗА ОСТЪКЛЕНИТЕ БАЛКОНИ СИ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЕТО НИТО ПЪК КАЗА КАКВО ЩЕ ПРАВИ С НЕЗАКОННИТЕ СГРАДИ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ. И до ден днешен мълчи и само отклонява вниманието на медиите в грешните посоки. В този период обаче беше узаконена пистата на Юлен в Банско,беше нарочен за разрушаване като незаконен строеж приюта на отец Иван, беше обаче забравена незаконната сграда на Министерски съвет в чашката на яз.Искър, забравен беше незаконния Хаинбоаз...хиляди незаконни сгради на общината и държавата? Беше забравен да се изготви Публичния регистър на незаконните държавни/общински сгради? Обаче беше изготвен Публичния регистър на незаконните сгради на Народа на Ботев и Левски? Започнахте да разрушавате дори незаконните остъклени балкони на народа на Ботев и Левски?

Народът на Ботев и Левски очаква от вас да започнете с това което не изпълнихте (излъгахте) като министър на РРБ, както и нека вашата съпруга да бъде така добра да ви помага т.к. е свързано с Вас лице и излезе от всички търговски фирми в които участва това повелява Конституцията! Чл.95 (2) от Конституцията.

Чл.95 (2) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участвуват в ръководството на политически партии.

Успех г-н Плевнелиев! Помислете за програма 20-12 ! На 20-20 и Европа не вярва
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

3 My Majesty | 19.01.201213:36

Празни мисли на един празен човек. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

2 Мина | 19.01.201212:20

"Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде пример за корумпирана нация." Прав е човека, но за съжаление точно с това се асоциира народът на Ботев и Левски Тъжен . Дано да успее да направи поне маааалко за подобряване в тази насока! Ако не друго и това пак ще е успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2012, 09:02

1 светъл балкански субект | 19.01.201212:01

Нека се обединим около националната програма за развитие България 2020"
---------------------------------------------

политическа реторика Бесен - разговори в бъдеще необозримо време

през 2020 щафетата ще бъде предадена на следващият , който ще фиксира
"Нова народна програма за спасение - 2040 год"...........и матрЯла пак ще ръкопляска в очакване на поредния спасител
----------
както казваше Светльо Витков :
"купуването и продаването на овце не е престъпление".....последният да загаси лампата
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани