Уви, това вече си го знаете | webcafe.bg
newscafe

Уви, вече си го знаете

Webcafe.bg
05.12.2013, 15:43 (обновена 05.12.2013, 17:33)
Без дом

Снимка: © Явор Николов

В ЕС 10% от населението е било в положение на остри материални лишения или условия на живот, свързани с ограничения, заради липса на ресурси

Новината, че България е първа по заплахата от бедност и социално изключване в ЕС не е новина, новината е, че с малко е намалял делът на българите, застрашени от тези бедствия, и за 2012-а вече е 49%.

Данните на Европейската статистическа служба (ЕВРОСТАТ), която съобщи, че през м.г. 124.5 милиона души, или 24.8% от населението на общността, са били застрашени от бедност или социално изключване. През 2011 г. те са били 24.3% - и 23.7% през 2008 г.

Сред условията за тези хора са риск от бедност и сериозни материални лишения.

След България, по традиция от подобни класации, е Румъния с 42%, Естония - с 37%, и Гърция с 35%.

В същото време само 15% от жителите на Чехия са заплашени от бедност и социално изключване, както и 17% от финландците, 18% от шведите и гражданите на Люксембург и 19% от французите.

Намаляването на броя на хората, заплашени от бедност и изключване е една от ключовите цели в стратегия "Европа 2020" на ЕС.

Заплашените от бедност хора са изправени пред поне един от следните проблеми - риск от парична бедност, остри материални лишения или живот в домакинства с много нисък трудов интензитет.

В Европа 17% от населението е било заплашено от парична бедност през 2012 г. Най-висок е процентът в Гърция и Румъния (23%), а най-нисък е в Чехия и Дания (10%).

Евростат припомня, че рискът от бедност е относителна мярка и прагът на бедността варира значително в различните държави. За България линията на бедност е 241 лева в момента (малко над 120 евро), а за догодина беше решено да се увеличи с 10 лева и да стане 251 лв.

В ЕС 10% от населението е било в положение на остри материални лишения или условия на живот, свързани с ограничения, заради липса на ресурси.

Това се изразява например в невъзможност да си плащат сметките, да отопляват жилището си или да заминат на ваканция за една седмица извън жилището си.

Най-високият процент на остри материални лишения се наблюдава в България (44% от населението) и в Румъния (30%), а най-нисък е в Люксембург и Швеция (1%).

10% от европейските граждани са живели през 2012 г. в домакинства с много нисък трудов интензитет, т.е. в които възрастните са използвали по-малко от 20% от трудовия си потенциал през годината.

Най-висок е процентът в Хърватия (16%), Испания, Гърция и Белгия (14%). А най-нисък е в Люксембург и Кипър (6%).

Oще: бедност  българия  евростат  ес  социално изключване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани