Правителството отмени системата "единен фиш” по границите | webcafe.bg
newscafe

Правителството отмени "единния фиш” и за тировете

Webcafe.bg
27.07.2010, 15:26 (обновена 27.07.2010, 15:47)
граница

Снимка: © БГНЕС

Новата система трбва да олекоти трафика на ГКПП

С промяна в Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове правителството днес отмени системата "единен фиш" и за товарните автомобили.

Прилагането на граничния контрол ще става чрез използването на Единна автоматизирана информационна система (ЕАИС), която ще се поддържа от Министерството на финансите чрез Агенция "Митници".

Въвеждането на на новата система ще започне от ГКПП Калотина, Капитан Андреево и Лесово, където е най-натовареният трафик.

Концепцията за т. нар. "единен електронен фиш" е разработена през 2004 г. Целта й беше да осигури висока събираемост на държавните вземания, дължими при преминаване на границата, и да ограничи корупционните практики.

Практиката обаче показа, че тази система не намалява, а увеличава почти двойно времето за граничен контрол. По тази причина през март т.г. правителството отмени задължението за използване на „единния фиш" за пътниците с леки автомобили и автобуси. Със сегашната промяна той отпада и за товарните автомобили.

С въвеждането на ЕАИС данните ще се пренасят не на материален носител, каквато е практиката в момента, а по изградена електронна мрежа между различните служби от задължителния граничен контрол.

Няма да има необходимост и от физическото преминаване на водача на превозното средство през всички гишета на тези служби, освен ако законодателството не предвижда извършване на съответния специализиран контрол.

Тази промяна в технологичния ред облекчава и опростява преминаването през ГКПП-тата, повишава ефективността на граничния контрол и гарантира контрола за потвърждаване на извършените плащания на държавни такси.

Наред със заплащането на държавни такси и глоби по банков път, се предвижда и възможност за плащане по безкасов път. На граничните контролно-пропускателни пунктове ще бъдат монтирани терминални устройства. Въвеждането на плащане с банкови карти ще елиминира възможността за грешки при броене на пари и измами с фалшиви банкноти.

Oще: гкпп  граница 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани