Оттам допълниха, че директорът на НЗОК е провел редица срещи с директорите на лечебни заведения, на които е обсъдена въвежданата финансова регулация | webcafe.bg
newscafe

Болници режат и операции, и спешни пациенти

Webcafe.bg
10.08.2010, 13:12 (обновена 10.08.2010, 20:04)
Бабата

Снимка: © Мариета Томова

Българското здравеопазване е поставено в условията на тази възрастна жена...

Оттам допълниха, че директорът на НЗОК е провел редица срещи с директорите на лечебни заведения, на които е обсъдена въвежданата финансова регулация. Чакащите пък ще бъдат обслужвани според "възможностите на болницата в следващ период", както обясни шефът на бургаската лечебница доц. д-р Стефан Станчев. Затруднения изпитват и болниците в Търговище, Ямбол и Кюстендил. Причината е в поредното намаление на парите, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) превежда на лечебните заведения.

От днес заплашват да спрат работа още 7 болници в страната - в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Чирпан и Гълъбово. От районната лекарска колегия в Шумен съобщиха, че в областта вече е ограничен достъпът на пациентите до медицинска помощ.

Българският лекарски съюз ще реши дали да има стачка в края на месеца.

Съгласно подписан анекс за август на болницата в Шумен е определен делегиран бюджет, покриващ само 65% от досегашния обем дейност и позволяващ лечение само на спешно болни пациенти.

Същата е причината и за Бургас, където бюджетът е орязан с една трета в резултат на подписан анекс на 5 август с НЗОК. Ако някой иска да бъде лекуван, ще си плаща всичко - от консумативите до труда на лекари, сестри и санитари и престоя.

Делегираният бюджет, с който ще разполага болничното заведение в Бургас, е 858 782 лева, от които 10 800 лева за ендопротезиране на големи стави, т.е. сумата, която остава за останалите дейности по клинични пътеки, е 847 982 лева. Средната сума, която е МБАЛ-Бургас е отчитала към Здравната каса месечно, е 1.286 млн. лева, заяви д-р Станчев.

И останалите болници ще последват бургаския "пример",  прогнозира шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Националната здравна каса е разпратила на болниците в страната анекси към договорите, с които  намалява финансирането им средно с 30%. Райчинов припомни, че болниците получават с 20 на сто по-малко средства от началото на годината, а с новите анекси НЗОК им орязва още 10% от парите. Най-потърпевши от свиването на бюджетите ще се окажат хирургиите и неврохирургиите.

Преди дни осем шефове на болници от Старозагорски регион обявиха, че няма да подпишат анексите. "Новите медицински стандарти изискват определен брой медицински специалисти, обем дейност и обезпеченост с медицинска апаратура, което не може да се осъществи с лимитираните от делегирания бюджет средства. Това налага спиране на дейността на болниците", се казва в декларацията им. Те обявиха, че ако до сряда не получат ясна визия от НЗОК, ще бъдат принудени да спрат работа и работещите в здравните заведения да започнат протестни действия. 

Но има и болници, подписали анексите. По думите на шефа на БЛС - след огромен натиск и заплахи, че ако не го направят, няма да си получат стари дължими суми. В Сливен обаче шефът на най-голямата болница в областта е заявил, че не може да вземе еднолично решение за подписване на анекса, тъй като предложените пари поставят болницата в невъзможност да работи.

Делегираният бюджет за август на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен е намален с над 30% вместо с 12-15%, каквато беше договорката през юни, каза шефът на болницата д-р Васислав Петров.

От НЗОК обяснили, че ако м.г. касата е плащала средномесечно по 85 млн. лева, тази година заради липсата на средства в бюджета парите няма да са повече от 75 млн. лева.

На месец най-голямата болница в Сливенска област изработва по клинични пътеки и получава от касата средно по 1 млн. лева. Вместо очакваните 850-900 хил. лева за август обаче на д-р Петров бил показан договор за 644 хил. лева. Според него толкова голямо орязване на бюджетите на лечебните заведения не е имало от 2000 г.

От началото на годината Здравната каса изплаща парите на болниците нередовно и не издължава пълните суми. От 1 юни касата започна да им плаща само в рамките на делегираните бюджети, които са фиксирани. Преди това болниците получаваха пари за реално изработената от тях дейност след проверки от НЗОК.

От началото на юни с фиксираните бюджети болниците преминаха в режим, определен от шефката на НЗОК Нели Нешева с мотото "100% пациенти в 80% бюджет", коментира Mediapool. bg. Сега при допълнителното намаление на бюджетите през август някои болници ще бъдат принудени да работят и с 50% бюджет, пише електронното издание.

От НЗОК вчера обясниха, че анексите съдържат стойности за делегиран бюджет единствено за дейността за август и намалението на парите произтича от финансовата рамка на НЗОК за 2010 г.

"В реално изражение очакванията на НЗОК са, че до края на 2010 година в лечебните заведения за болнична помощ касовите постъпления ще бъдат на стойност 1 011 000 000 лева спрямо 976 000 000 лева за 2009 година", съобщиха от касата.

"Финансовата регулация чрез бюджета на лечебните заведениея предполага активното участие на болничните ръководства в изразходването на финансовия ресурс, а не само досегашното пасивно "усвояване" на средствата", заявиха още от НЗОК.

Oще: блс  болници  лекари  нели нешева  нзок  планов прием  стачка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани