Ямбол, Габрово и Кюстендил на бунт срещу Хеър-Ниймайер | webcafe.bg
newscafe

Ямбол, Габрово и Кюстендил на бунт срещу Хеър-Ниймайер

Webcafe.bg
10.10.2014, 10:12 (обновена 10.10.2014, 10:18)
Избори

Преизчислението на мандатите изненада малките МИР-ове

Методът за изчисление на мандатите след парламентарните избори от 5 октомври предизвика верижен протест сред недоволни от полученото преразпределение по места след прибавянето на гласовете от чужбина.

След недоволството в Кюстендилския МИР заради излъчването на един от общо четири мандата в полза на кандидата на ДПС Александър Методиев (известен като Бат Сали бивш депутат в 42-то Народно събрание), протестът се пренесе в още два малки избирателни района - Габрово и Ямбол.

В Габрово ДПС се подрежда на 7-мо място по брой гласове, но заради националната квота на преразпределение, в която влизат и гласовете от чужбина, Четин Казак получава мандат за депутат.

Тъй като Габрово излъчва четирима народни представители, в парламента влизат двама от ГЕРБ, 1 от БСП и 1 от ДПС.

"Това е показателно, че системата за преразпределение на мандатите не е действаща", коментира Красимир Ташев, активист на ББЦ в Габрово пред ТВ7. Местните структури на смятащите се за ощетени партии готвят протест в понеделник.

По същия повод за днес е насрочен протест в Ямбол, по инициатива на местната организация на ГЕРБ. Четирите мандата на 31 МИР се разпределят по следния начин: 1 за ГЕРБ (с 32,75%), 2 за БСП (с 24,29%) и 1 за ДПС (с 6,54%).

Според недоволните това преразпределение било "безпрецедентна подмяна на вота на избирателите".

"Няма как политическата сила, спечелила безапелационна победа в региона да има един депутат, а БСП да получава два депутатски мандата", пише в обръщение на ГЕРБ-Ямбол, цитирано от "Дарик".

Моделът Хеър-Ниймайер, познат като "метод на най-големия остатък" беше въведен в България през 2007 г. като заместител на използвания дотогава метод на най-високата средна стойност Д'Ондт.

Моделът е един от най-разпространените начини за разпределяне на мандати между политически партии при пропорционална система с кандидатски листи.

Характерно за него е, че е относително по-благоприятен за малките партии, като толерира многопартийна система. За разлика от него методът Д'Ондт преизчислява повече мандати за най-големите партии.

Oще: 5 октомври  дпс  избори  мандати  метод  народно събрание  хеър-ниймайер  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

22 Оня Дето Го Трият | 11.10.201413:07

Да спориш с Роуън е като да влезеш в челен с блъсък с държавната администрация, чиито виден представител е той. Арогантно поведение на всезнаеш чичко, който е винаги на страната на властта (от това му зависи службицата) и оттам черпи сила. Често бърка това с мъдрост.

Та по повод мажоритарната система в Америка - там са ДВЕ много ясно очертани партии и при мажоритарна система си разпределят властта.
Тук дори при пропорционална система хората мрънкат, че са непредставени, а какво щеше да бъде ако тези избори бяха проведени мажоритарно?

Роуън, какво щеше да бъде?
Победители във всички изборни райони са само две партии (като в Америка, а?) - ГЕРБ и ДПС. Пармаламент само от ГЕРБ и ДПС.
Не си го измислям, това са резултатите. Победители от други партии няма.
НЯ - МА!

Роуън, мъдрър държавни служителю, как ще го обясниш това на простия народ дето сега за един Бат Сали се бунтува, това ако парламента бъде съставен само от ГЕРБ и ДПС, на базата на твоята предлагана мажоритарна система?
Моля, обасни и на нас, плийз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

21 Rowan | 11.10.201411:59

Миличък, време ти е ти да си избиеш от главата онова с избиването от главите. Полицейските методи на Боко и Цеко си изтичат в канала. Виж си лидера как се дупи на всички, само и само да направи правителство и после ми говори, какво да си избия от главата.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

20 VK | 11.10.201411:42

Много ти е мътна цялата история, или си чел някакви измислици. Ако за коня е добре да е подкован , дали ако подковеш коте или кокошка ще постигнеш същия ефект?

Загуба на гласове - едно от нещата е, че партия с по-малко общи гласове може да има мнозинство.
Е тогава, не знам вече кви бунтове ще правите Усмивка)

"Точно мажоритарната система може да изкара чисти личности, които няма за какво да бъдат оплюти."
Едва ли има такива, поне тук. И да има, има как да им се намери цаката , ако не са на правилната страна...


"ромските общности са консолидирани и могат да повлияят само за 5-6 мандата. Виж сборът им в национален мащаб дава един сериозен процент, който капитализиран по пропорционалната система вкарва 38 депутата от ДПС."

Пак не си наясно с нещата. Не е важно колко са , а колко ще гласуват за някого. Ако "гъбарите" са 90% то резултатите ще са умопомрачителни.

"Олигархия – 240 души се купуват далеч по-трудно от 3-8 партии. При пропорционалната система депутатът няма собствено мнение, а гласува по команда на лидера. Достатъчно е да купиш лидерите...."

Пак омота нещата. По презумпция мажоритарната система е свързана с малко на брой партии. В Англия са 2-3 , като двете са големи, в САЩ , дето все го пробутваш като пример, са две( повече са, ама нямат глас) и няма нито един независим. Има 2ма независими сенатори от 100.
Така че избийте си от главите тези мераци за независими депутати, нема такова животно!
Пак ще са партийни кандидати и едва ли ще са родом от избирателния район. Или си мислиш че кадърните хора са разпределени равномерно по всяка крива паланка ли? И си кютат в някое забутано село, и го карат на фотосинтеза! И не са си намерили подходяща и доходна работа в София или някой голям град ли ?
Мераци...
Може и да има някакви изключения, но няма да са повече от няколко човека .
Другото е от областта на фантастиката...
Или е просто нова кампания за промиване на мозъци , в която не ме интересува каква роля играеш - платена или заблудена, все тая.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

19 Rowan | 11.10.201411:29

VK, и между другото, обвиняваш ме в грешка, която ти самият допускаш: „онова, което американците описват и препоръчват, често е вярно и препоръчително само в Америка“.

Абсолютно си прав. Недостатъците които описваш след това са валидни точно за Америка, щото там избирателният район за един конгресмен е 200-300к жители. Град с размерите на Варна, докато същият модел приложен в България за район 30-40к население елиминира до голяма степен всичките ти точки.

И второ – американците гласуват в един тур. Сети се сам за разликите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

18 Rowan | 11.10.201411:06

VK, по точките ти:

>Загуба на гласове – честно, предпочитам гласовете за ББЦ и Атака да се бяха загубили.

>Брутализация – национална медийна антикампания срещу абстрактен субект като партия дава далеч по-добри резултати, от регионална срещу личност, която хората от избирателния район познават. Точно мажоритарната система може да изкара чисти личности, които няма за какво да бъдат оплюти.

> Медийна доминация – тц, мажоритарния вот разчита на лична агитация в ограничен район. Медийната доминация и взаимното очерняне на партиите само може да даде възможност за избор на независими кандидати.

>Контролиран вот – пак греда, ромските общности са консолидирани и могат да повлияят само за 5-6 мандата. Виж сборът им в национален мащаб дава един сериозен процент, който капитализиран по пропорционалната система вкарва 38 депутата от ДПС.

>Олигархия – 240 души се купуват далеч по-трудно от 3-8 партии. При пропорционалната система депутатът няма собствено мнение, а гласува по команда на лидера. Достатъчно е да купиш лидерите. А тежката ръка на олигархията е заложена в самата същност на пропорционалната система. Да създадеш партия с национална известност и подкрепа за сериозна тежест в парламента изисква милиони, докато мажоритарен кандидат в район с 30-40 к население може да си направи кампания за 2-3 хиляди лева. И при настоящото отношение на народа към партиите – да спечели с лекота.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

17 VK | 11.10.201409:45

"... а защо всички напират да ходят в Америка, като според теб президентската република с мажоритарен парламент не представя достатъчно желанието на гражданите?"


Краткия отговор ли искаш или дългия?
Ето ти пояснение за твоите мераци:
“ … онова, което американците описват и препоръчват, често е вярно и препоръчително само в Америка“.


По-долу се тресна неква фантасмагория наречена избирателна система, която и авотора и ако се опита да осмисли ще се хване за главата. Що ли никой народ в света не е приел досега тоя "бисер на глупостта" ???
Относно мажоритарната система, понеже така и не чух ползите от нея, ще спомена само няколко от негативите:

"
>Загуба на гласове
Най-характерната черта на мажоритарната избирателна система е огромната загуба на гласове. „Загуба“ означава, че подадения глас не влияе на политическото представителство, никой кандидат не го получава, няма смисъл от него, избирателят не е чут.

Когато кандидатите печелят мандата и го правят с резултат, които не е голям остатъкът гласове няма значение. Тъй като във всеки мажоритарен избирателен район победителят може да е само един, гласовете подадени за всички останали кандидати се губят.

>Брутализация - Мажоритарните избори са игри с нулев сбор („zero sum“), при които залогът е всичко или нищо. Най-бруталният печели, защото победителят взима всичко, а победителите, знаем, не ги съдят. Слабостта е равна на загуба и всякаква, почтеност, възпитание, сдържаност, мекота или опит за цивилизовано поведение се наказват. Това води до ожесточена изборна кампания, в които основна цел е гражданско унищожаване на противника по всякакви начини. Ако считате, че сте виждали мръсни кампании, помислете какво ще е ако имате мажоритарен кандидат, който трябва да бъде очернен.

> Медийна доминация - Където медиите, чрез възможностите за изграждане на поляризиран образ, влияят на политическия резултат, то медийната власт има пряк интерес да се преобразува в политическа. За общество, което тепърва осъзнава проблема от издигането и унищожаването на политици от медии, мажоритарния елемент единствено насърчава използването на медии за изграждане и унищожаване на политически лица, чрез най-характерното за тях емоционално преопростяване.

>Контролиран вот- Нуждата от само един глас в повече е и директен стимул за купуване на гласове и контролиране на вота по всевъзможни начини.

>Олигархия - Ако добре финансиран и организиран елит (да го наречем „олигархия“), желае да установи максимален контрол с най-ефективни усилия, то липсата на пропорционално представителство обслужва отлично неговите интереси. Намаляването на субектите в политическия живот, води до по-лесно договаряне между малцината спечелили, а всякаква такава договорка винаги е в ущърб и за сметка на непредставените, които не са на масата.
...."

За това ли се борите?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

16 sim4o | 11.10.201408:56

Оня Дето Го, пак е успял да напише за денонощие 48 мнения!
Браво!

Тъп Спамер, ама пък активен и ни весели с идиотщини !
Не спирайте Спамера!

Оня, какво става с Миграцията в света .. кой къде отива да живее .. Западните Ценности (терминът е лично твой) източните ценности, или южните ценности надделяват ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

15 Rowan | 11.10.201408:16

Тц, Ончо, ти твърдиш, че съм русофил. Пък твоето мнение…
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

14 Оня Дето Го Трият | 10.10.201422:40

Роуън

А защо като си русофил даваш положителни примери с Америка?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

13 sim4o | 10.10.201422:07

1. Уебкафе, на бунт срещу здравия разум ....


П.П.

Оня Дето Са ГО - какво стана братче, отвори ли да четеш най-после за Миграцията в Съвременния свят ...
Последните 5 години как са нещата - прочете ли???

Или първом -да научиш да всичките цифри, нали помниш - осем - това са две колелета едно връз друго!

Поздрави! Много щастлив
   

оценка

+0 -0