Адвокатът на Доган Румен Еленски каза, че за консултациите, които е дал лидерът на ДПС за проекта "Цанков камък", не се изисква техническо образование | webcafe.bg
newscafe

Адвокат на Доган извади Достоевски в негова защита

Webcafe.bg
23.09.2010, 17:21 (обновена 23.09.2010, 18:11)
Ахмед Доган

Снимка: © БГНЕС

ВАС ще има решение до 2 седмици по делото за хонорара, получен от Ахмед Доган за 4 хидроенергийни обекта...

До 2 седмици Върховният административен съд ще се произнесе по делото за конфликт на интереси срещу лидера на ДПС Ахмед Доган заради получените от него 1.5 млн. лева от фирма на "Минстрой холдинг" за работата му по 4 хидроенергийни проекта.

Магистратите могат да решат да конфискуват хонорара на Доган или да го глобят до 3000 лева.

На днешното заседание по делото адвокатът на Доган Румен Еленски каза, че за консултациите, които е дал лидерът на ДПС за проекта "Цанков камък", не се изисква техническо образование. Консултациите били свързани със специализиран маркетинг.

Еленски защитава Доган срещу хонорар от 48 000 лева.

"Ако Доган беше хидроинженер, тези разработки нямаше да му бъдат възложени", каза адвокат Еленски. Той обясни, че клиентът му е направил четири разработки в областта на маркетинга, като обосновал "защо да ги има тези проекти, кой може да ги финансира и как да се открият работни места."

"Ахмед Доган създаде идеен проект за потенциален инвеститор и това няма нищо общо с хидроинженерството", каза защитникът му. По отношение на дипломата на Доган, адвокатът се аргументира по следния начин: "Достоевски е завършил медицина, но с какво право пише романи".

Единственото доказателство, което Еленски представи пред съда беше справка за минималната тарифа на инженерите в инвестиционното проектиране. Според нея минималното възнаграждение на тези специалисти е от 2.2% от стойността на проекта, по който дават становище. Според изчисления на адвокат Еленски четирите обекта, за които е правил разработки Доган, са на стойност 950 млн. лева. "Сами сметнете колко по-висок всъщност трябваше да е хонорарът на Ахмед Доган", каза адвокатът.

Според прокуратурата, Доган е в конфликт на интереси и е нарушил закона, като е укрил частен интерес, произтичащ от хонорара. Този частен интерес може да повлияе на службата му, заяви обвинителят.

Адвокатът на парламентарната комисията за конфликт на интереси Елеонора Николова също заяви, че конфликтът на интереси за Доган произтича от две негови качества. Като депутат, защото гласува бюджета на държавата, отчета за изпълнението му и харченето на излишъка. Част от тези пари са отивали за НЕК и финансирането на четирите енергийни проекта.

Конфликт на интереси има и във връзка с това, че той е мандатоносител и член на Съвета на тройната коалиция (на практика един от тримата главни в съвета наред с Царя и Станишев - бел.р.), която е взимала управленските решения във връзка с енергийната политика на страната, включително и по време на правителството на Станишев, "Горна Арда" е обявен за проект от национално значение.

Oще: адвокат  ахмед доган  вас  дело  достоевски  конфликт на интереси  магистрати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 09:10

1 webbira | 24.09.201009:12

Само дето Достоевски не е бил никога лекар. Бил е полеви инженер в армията.
Адвокате...адвокате....дано си толкова добър и в защитата му... Смее се Палав
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани