Денят на Евразийския съюз | webcafe.bg
newscafe

Денят на Евразийския съюз

Webcafe.bg
29.05.2014, 08:20 (обновена 29.05.2014, 11:39)
евразийски съюз

Западни анализатори правят паралел с бившия СИВ

Споразумението за Евразийски икономически съюз ще бъде подписано днес в казахстанската столица Астана от президентите на Русия Владимир Путин, Беларус - Александър Лукашенко и Казахстан - Нурсултан Назърбаев. Договорът ще влезе в сила от 1 януари 2015 г., като желание да се присъедини изрази и Киргизстан.

Владимир Путин коментира в аванс, че съюзът ще работи при пълна прозрачност, спазване на международните търговски правила и на националния суверенитет.

СИВ 2.0

Организацията предвижда общи външни митнически граници, единна външноикономическа политика, тарифи, цени и други въведения, който да направят възможно функционирането на общ пазар. Предвижда се и създаването на наднационална централна банка.

Западни анализатори правят паралел с бившия Съветът за икономическа взаимопомощ по време на Студената война.

Първоначалният вариант на документа е включвал и политическо съдействие, миграционни политики, общо гражданство и обща защита на гражданите, но той е отхвърлен.

"Трите държави се задължават да гарантират свободното движение на стоки, услуги, капитали и работници и да координират политика си в областта на енергетиката, индустрията, земеделието и транспорта", гласи съобщение на Кремъл за мероприятието.

Към момента Москва, Минск и Астана са част от единен Митнически съюз, създаден през 1994 г.
Потенциални членове на съюза са още Киргизстан и Армения. Предвижда се промяна на законодателството на Киргизстан, така че то да отговаря на правилата на митнически съюз.

Дейността на митниците в Евразийския икономически съюз няма да бъде регулирана от единен наддържавен орган. Те ще останат част от юрисдикцията на националните правителства.

Петрол срещу подкрепа

Преди три седмици Русия си осигури подкрепата на Беларус за съюза, след като се съгласи да доставя на страната безмитно по 23 милиона тона (169 милиона барела) петрол годишно през следващите 10 години. Сделката включваше в замяна Астана да изнася петролни продукти, митата от които да се връщат в Москва.

Още през март заместник-финансовият министър на Русия Сергей Шаталов обяви, че Беларус и Казахстан получават по около 6 млрд. долара годишно под формата на пряка и непряка помощ от Москва, а след създаването на Евразийския съюз тази сума ще набъбне до 30 милиарда долара.

Идеята на Путин е организацията да бъде предшественик на бъдещ по-голям съюз, който да обедини част от бившите съветски републики. Руският президент дълго време убеждаваше Украйна по времето на Янукович да се включи в него, но след избухването на проевропейските протести в страната тази възможност отпадна.

За потенциални членове на Евразийския икономически съюз преди се считаха още Грузия и Молдова, но и двете страни предпочитат проевропейския курс. Армения за момента лавира между ЕС и воденото от Русия обединение, а Таджикистан не е изразил позиция.

Oще: евразийски съюз  евразия  лукашенко  назърбаев  путин  сив 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 29.05.201413:27

След утвърждаването на поредния антипазарен политически и икономическ блок противостоящите си сили правя първите крачки към пълномащабен военен конфликт. Първата цел на военнолюбците винаги е била унищожението на пазара и налагането на деформиран такъв, обусловен и базиран не на конкуренцията на идеи , иновации и цени, а такъв базиран на политическата линия. Практически в момента светът се намира в състояние на икономическа война, която се прилага не чрез въоръжени сили, а чрез политиката на субсидии. Така пред няколко дни най- големия европейски авиопревозвач AirBus внесе жалба в европейската комисия срещу американския Boing с обвинения, че американското правителство е субсидирало последния модел Бойнг .
Преди два дни китайска полиция влезе в централния офис на IBM в Пекин , най- големия доставчик на услуги ( сървърни приложения) за китайската банкова система и е поискала , по думите на представител от IBM , сървърните приложения да бъдат заменени с такива на ,,местни, китайски производители".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани