Булдозери по график край яз. "Искър" и Долна Баня, рушенето на незаконни имоти тръгва от 13 декември | webcafe.bg
newscafe

Булдозери по график край яз. "Искър" и Долна Баня

Webcafe.bg
02.12.2010, 17:46 (обновена 02.12.2010, 18:07)
росен плевнелиев

Снимка: © БГНЕС

На 13 декември булдозерите започват разрушаването на незаконните постройки край язовир Искър, стана ясно от изявлението на строителния министър Росен Плевнелиев

Събарянето на незаконни постройки ще започне със заповед на министър Росен Плевнелиев от 13 декември и ще продължи до 13 януари. 1600 са заповедите, влезли в сила, а пък 300 трябва да бъдат съборени до април догодина обяви самият министър на регионалното развитие и благоустройството по бТВ днес. Той обясни, че процедурата е дълга и сложна.

Държавата е приватизирала борбата с незаконното строителство и по този начин е обезпечена. Но изцяло в интерес на собствениците е да разрушат постройките сами, заяви министърът. Събарянето на една къща излиза между 2000 и 5000 лева.

Булдозерите тръгват да срутят незаконни обекти в района на язовир Искър, както и в известното Весело село край Ивайловград.

На сайта си Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) публикува график за събарянето на 28 незаконни сгради край язовир Искър и още 26 в голф комплекс "Ибър" край Долна Баня.

Има още 12 имота край язовир Искър, които също трябва да бъдат съборени, но те са сменили собствениците си, а заповедите за събаряне са връчени на новите стопани в края на ноември.

Незаконните имоти край Искър ще бъдат съборени от 13 декември до 13 януари. Масивните сгради и вилите, нарочени за разчистване, са осем. Има и около 8 бунгала, а останалите незаконни постройки са бараки, огради, подпорни стени, площадки и т.н.

По същото време ще бъдат съборени и 26 вили в голф клуб "Ибър" край Долна баня. Комплексът е собственост на Кирил Недев и община Долна Баня. Част от вилите са продадени на зелено на чужденци, но в комплекса има и имоти с редовни документи.

Предстои ДНСК да публикува графици за събарянето на други незаконни постройки, като яхтеното пристанище в комплекс "Русалка" на семейство Баневи.

До края на месеца ще е готов публичният регистър на всички незаконни имоти без значение дали имат влезли в сила заповеди за събаряне.

В момента 14 групи строителни експерти проверяват 53-те най-големи питейни язовира на България.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

1 newmind | 04.12.201013:11

Нека докато министърът раздава "справедливост" в името на закона, да погледнем същият закон и да си отговорим:

1. Какво ще правим с остъклените балкони,които са си незаконни?
2. Ще се разрушават ли незаконно построените хотели на плажовете по морето?
Това бяха въпросите, които зададоха водещите към министър Плевнелиев преди дни по БТВ.
За първи път министърът, който уважавам като предприемач, се притесни от тези простички въпроси.За първи път се опита да отклони вниманието на водещите от тези въпроси :-) А въпросите бяха зададени и много меко - дали няма да има акция "остъклените", а това което можеше да се пита е за УСВОЕНИТЕ балкони, а не за остъклените :-)
Усвоените балкони, , които са незаконни са 80% по блоковете как ще разрешите този проблем по законен начин г-н Министър? Нали всичко незаконно щеше да се бута - сега признахте две неща:
1. Че с балбконите няма да се занимавате - явно са под вашето достойноство! :-) Може би същото е положението и с циганските гета и гаражните клетки? Значи все пак има малка и голяма незаконност :-)
2. Хотели като Дюн и подобни ще си останат недосегаеми т.к. са узаконени след промяна през 2003г. на ЗУТ, ааааа,че то било лесно - , а какво ще стане ако имаме нова промяна през 2012 година и без това този ЗУТ все се променя?.Тук макар и голяма незаконнот пак няма да се пипат?
По отношение на балконите - вие съветвате нещата да се поемат от съседите , а не от Законът!
Кои неща да са обект на законът и общинската власт и държавата и кои на съседите както си се разберат?
А как Нане да направи забележка на Вуте като и Нане ще си УСВОИ балкона по същия незаконен начин като Вуте. Проблемът е при Иван !, който иска да си усвои балкона ЗАКОННО! Ето тогава Иван няма да може да го направи благодарение на ЗУТ!

Извод: Ще си останат хиляди незаконни постройки, въпреки,че дадохте различни сигнали от този до преди месец! Ще нарастне Корупцията, защото хората ще се втурнат да си узаконяват някакси сградите, например с едно "забравено" писмо до общината от дата 2003г.
По долу единственото което показвам е , колко е невъзможно човек като Иван да си направи нещо законно според ЗУТ!

Г-н Плевнелиев,за съжаление и Вие започнахте да говорите като чиновник!
Нима забравихте как от ДАГ ви рекетираха когато строихте законно бизнес центъра.
В България много трудно се строи законно защото ЗУТ е така направен,че е невъзможно да си законен на 100%, а ако си законен на 88% това достатъчно ли е?

От юридическа гледна точка не е абсурдно , че законът трябва да се прилага за всички от тези с балконите до тези с бизнес центровете! Обратното - това което става в момента е абсурдното!
Когато законът е слаб и когата местната власт си е траяла и си трае става така!
Ми то става точно така - хората виждат,че Вуте си е усвоил балкона и си е изкарал кухнята и парното на него и НИКОЙ не е предприел нищо по въпроса и той Нане решава и го прави точно така! От друга страна съвестният гражданин Иван иска да си усвои балкона по законен начин и се наденва на невъзможните и корумпироопределящи процедури виж по-долу съм ги описал!

УЗАКОНЯВАНЕ НА УСВОЕН БАЛКОН: ПРОЦЕДУРИ:
Първо се правят проекти по всички части! после се ОДОБРЯВАТ и узаконяват в общината, после::
1.Заявление по образец (за регистриране на изпълнен строеж и издаване на удостоверение за въвеждането му в експлоатация – чл. 177 от ЗУТ);
2. Документ за собственост или документ за учредено право на строеж в чужд имот или документ за право да се строи в чужд имот по силата на специален закон;
3.Окончателен доклад на лицето, упражняващо строителен надзор, придружен
от лиценз за упражняване на дейността (задължителен за строежи IV категория);
4.Разрешение за строеж (акт за узаконяване);
5.Протокол за определяне на строителна линия и ниво, с резултатите от проверките на достигнатите контролирани нива (чл. 159 от ЗУТ);
6.Заверена заповедна книга;
7.Акт образец 14 за приемане на конструкцията (Наредба N 3/2006 г.);
8.Констативен акт по чл.176, ал.1 ЗУТ за установяване годността за приемане на строежа, с приложени към него протоколи за успешно проведени единични изпитвания на машини и съоръжения;
9.Документи, удостоверяващи съответствието на вложените строителни продукти със съществените изисквания към строежите;
10.Документ от Агенцията по кадастъра за изпълнение на изискванията по чл.
175, ал. 5 ЗУТ за предадена екзекутивна документация, ако такава е необходима;
11.Договор с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура;
12. Нотариално заверено пълномощно (когато заявлението се подава от пълномощник);
13. Технически паспорт на строежа !!!! това го няма нито един стар панелен блок и НИКОГА няма да го има в реални параметри!
12.Други документи, изискващи се по закон, съобразно спецификата на строежа;
Услугата се извършва от Дирекция "Контрол по строителството". Заявление можете да получите от деловодството на Дирекция "Архитектура и Градоустройство".
когато се справиш с всички тези документи тогава ще ти бъде издадено Удостоверението за въвеждане в експлоатация и ще си ЗАКОНЕН! Тогава можеш да си ползваш вече бившия си балкон като кухня,до тогава обаче си незаконен и не трябва да спиш спокойно!

г-н Плевнелиев виждате,че процедурите да бъдеш законен са съвсем най-лесни ;) и най-евтини ;) Това са изисквания и за усвоявания на балкон и за построяването на един бизнес център от 5000 кв.м.! Велик закон е ЗУТ, нали?

Първият въпрос е има ли почва желанието на Иван да бъде законен или ще стане такъв като си плати на чиновника!
Вторият Въпрос е ще се бута ли ВСИЧКО НЕЗАКОННО ИЛИ това което е повече НЕЗАКОННО - това е юридическия абсурд както и как ще се бута законно без да се увреди законното от къщата? Има ли полубременна булка и малко умрял плъх на улицата...

Има много въпроси които се зараждат и е крайно време ако ще ставаме законова и справедлива държава да изравним критериите и да дадем възможност на всички да започнат отначало, да спрем
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани