От днес се лекуваме свободно в Европейския съюз | webcafe.bg
newscafe

От днес се лекуваме свободно в ЕС

Webcafe.bg
25.10.2013, 09:36 (обновена 25.10.2013, 13:08)
Лекари

Според новите норми за мобилност на пациентите, гражданите на страните членки на ЕС ще могат да се лекуват в други страни с равностойни права

От днес се лекуваме свободно във всички държави членки на ЕС, предаде Дарик, цитирайки Здравната каса. Директивата, която дава право на пациентите да получат медицински услуги в друга страна-член на ЕС, влиза в сила днес.

Разходите за лечението на пациентите ще бъде поемано от бюджета на страната, в която те са здравноосигурени. За целта всяка една държава трябва да има една или няколко национални точки за контакт при здравно обслужване в чужбина. За България този координатор ще бъде Националната здравноосигурителна каса.

Според новите норми за мобилност на пациентите, гражданите на страните членки на ЕС ще могат да се лекуват в други страни с равностойни права. Цената на лечението ще се поема от националната здравна каса по тарифите на лекуващата страна.

Това означава, че ако български гражданин се лекува в Германия например, ще предплати лечението си на цените там, но след това здравната каса ще трябва да го обезщети с цените на лечението по българската здравна пътека.

Разликата в цената на лечението на определено заболяване ще е за сметка на пациента. Ако в някои страни липсва лечение за по-редки болести, то тогава всичко е за сметка на здравната каса.

При специфични и скъпи лечения с престой ще е необходима предватителна оторизация. Оторизация за лечение в чужбина не може да бъде отказана, ако в страната на място трябва да се чака дълго за лечение или липсва експертно, специализирано обслужване.

ЕС ще изгради общаоевропейска мрежа на здравните заведения и техните специфики, за да могат гражданите да направят избор на здравните заведения.

Oще: бюджет  ес  здравеопазване  здравна каса  лечение  мобилност  нзок  пациенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 07.01.201413:02

Чичо Доктор-махараджата на Идустан иска само мангизи...в БГ останаха единсвено донори и манагали,които ги снабдяват с прясно свинско.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 07.01.201412:47

////МВР "подкара" старата гвардия на "глухи" или хора недочуващи,въпреки услугата на сайта на ПРЕМИЕРЪТ ОРЕШАРСКИ за "хора с намалено зрение" ,иди обесни ,че не си луд ,а други ти дадоха баницата....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани