Между 1.15 - 2.70 лв./км за такси в София | webcafe.bg
newscafe

Между 1.15 - 2.70 лв./км за такси в София

Webcafe.bg , По БТА
11.02.2011, 13:14 (обновена 11.02.2011, 13:24)
Такси

Снимка: © БГНЕС

В София има регистрирани 5600 таксита, всяко осем от 10 таксита е във фирма за превози

Между 1.15 и 2.70 лева на километър пробег се движат предложените пределни цени за таксиметров превоз на територията на София, съобщи БТА. В момента цените на повечето таксиметрови коли са около 60 стотинки на километър през деня и под левче - през нощта.

Парламентът промени тази седмица закона за автомобилните превози и даде възможност на общинските съвети да определят пределни цени на тарифите за таксиметров превоз. Те ще могат да се актуализират поне веднъж годишно.

Столичната община е разпратила писма до таксиметровите компании с искане да предложат пределна цена. До момента са отговорили четирите най-големи.

Една от фирмите е предложила пределна цена от 1.50 лв. на километър. Друга е разделила пределните цени на две - за деня да е 1.15 лв. на километър, а през нощта - 1.35 лв. на километър. Третата компания предлага пределна цена от 2.71 лв. за километър таксиметров пробег, като разчетът й е върху средния годишен пробег на едно такси - 80 000 километра, от които 45 процента са платени (с клиент).

Според същите сметки средният разход на автомобил е 9.77 л на 100 км, а цената, която се сочи като параметър, е цената на литър бензин (въпреки че голяма част от такситата в София не карат на бензин, а на метан). В разчета за предложената пределна цена са включени и разходите по заплати на двама водачи плюс допълнителните разходи, които има едно такси.

Четвъртата компания предлага пределната цена да е умножената по две цена на най-евтиното гориво. Фирмата обаче не е уточнила какво да се има предвид - газ или бензин. Твърде възможно обаче е това да е цената на килограм природен газ (метан), тъй като голяма част от таксиметровите автомобили го ползват като гориво, а средната му цена в момента в София е между 1.20 и 1.30 лв. за килограм.

Разчети за пределната цена на километър таксиметров пробег прави и транспортното министерство, съобщава БТА. Експертите там са пресметнали, че цената на километър пробег е около 1.90 лв. В разчетите, на които е обоснована тази цена, влизат разходите за нов автомобил - лизингови вноски на година, маркирането му, поставянето на таксиметровия апарат, регистрацията му в метрологичния контрол, поставянето на GPS.

Към тях се добавят и другите административни разходи, които има един таксиметров автомобил - технически преглед, разрешително, изпити на водача, регистрация в "Пътна полиция", застраховки, месечната такса за радиостанция и пътна книжка, както и данъкът за превозното средство. Заложената брутна заплата за водача на такси е 1 000 лева, среднодневния пробег е 200 километра, от които 40 процента е празен пробег, а горивото, залегнало в калкулациите е бензин.

По данни на Столичната община в София са регистрирани 5600 таксита, които са заплатили таксата от 50 лева и са с редовно разрешително за извършването на таксиметров превоз. Всяко 8 от 10 таксита е в компания за организирани таксиметрови услуги, сочи статистиката.

Oще: бензин  километър  метан  пробег  софия  столична община  таксита  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

1 solaar | 11.02.201116:58

Трудно ми е да разбера логиката на СО. Когато става дума да се застрои последната зелена площ в квартала не се прави допитване или обсъждане с живущите. Когато става дума да се определи пределна цена на такси се правят разни безумни сметки, в които основният фактор е бензин - гориво, което такситата никога не са ползвали.
Също така какъв е смисълът от пределна цена от 2.70 лв, като в момента повечето копърки возят на 3-3.50 лв., т.е. намалението не е кой знае какво.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани