Миро Найденов пак в сериала: "Как се бори спекула..." | webcafe.bg
newscafe

Министърът на храненето в сериала: "Как се бори спекула..."

Webcafe.bg
01.03.2011, 14:44 (обновена 01.03.2011, 15:24)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

"Ще предложа пакет от мерки, с който да следим движението на цените на храните и договорните отношения по цялата верига производител - преработвател - търговец", обясни земелският министър Мирослав Найденов поредната безсмислена акция

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов лансира днес поредна своя идея, която ще предложи на заседанието на правителството. Той ще поиска да бъде създаден механизъм за следене на цените на храните - и ако има "отклонение", държавата да се намеси.

"Ще предложа пакет от мерки, с който да следим движението на цените на храните и договорните отношения по цялата верига производител - преработвател - търговец", обясни Найденов, цитиран от агенция "Фокус". По думите му  държавата "трябва да има механизми за наблюдение и ако се налага - намеса - там, където нещата излязат извън приетите норми".

"Ясно е, че скокът на цените е световна тенденция, ясно е, че при формирането на цената на храните, влияят много фактори като цената на петрола, на енергоизточниците, на суровините. Това се отчита и това не е нещо, което се случва само в България. Но тъй като е възможно някой да лови риба в мътна вода и да има определена спекула, аз ще предложа пакет от мерки, с който първо да следим движението на цените и договорните отношения по цялата верига производител - преработвател - търговец", обясни министърът. 

Според него е възможно министър-председателят да има инструментариум за следене на процеса и при "отклонение" да се налагат санкции.

Найденов аргументира идеята си с наскоро излязло социологическо изследване. То показвало, че 80 на сто от българите смятат, че поскъпването на храните е най-лошото нещо, което им се е случило. Става въпрос за изследването на "Алфа Рисърч", огласено в неделя. Според него за 80 на сто от българите поскъпването на храните е най-лошото събитие в последните три месеца, което влияе на имиджа на правителството. "След като е така, те очакват по някакъв начин правителството да реагира", допълни той, давайки пример със звено за мониторинг по цялата верига, създадено във Франция.

Поредната идея на Найденов идва след серия изказвания и спорадични акции в търговската мрежа.

През септември миналата година земеделският министър обяви, че няма достатъчно фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба и на олиото. "Силно е да го наречем спекула, но е явно, че някой пробва пазара", каза той тогава. По-късно обаче се появиха силни съмнения тъкмо за "спекула" покрай коледните и новогодишните празници и Мирослав Найденов нареди масови проверки в търговските обекти.

Резултатът е, че те не доведоха до никакъв резултат - цените и на олиото, и на хляба, и на повечето хранителни продукти си поскъпнаха така както ни бяха обещали търговците. 

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията установи, че няколко големи вериги супермаркети у нас са договаряли цени и търговска политика.

След като производители се оплакаха, че търговските вериги им поставят непосилни условия, за да продават продуктите им, земеделският министър чрез новосъздадената Агенция по храните обеща проверка на качеството на хранителните продукти с много ниски цени, които се предлагат във веригите. "Ясно е например, че кисело мляко за 9 ст. на практика не е кисело мляко, защото е направено от палмово масло", обясни тогава Найденов.

Наскоро премиерът разпореди на вътрешния министър Цветан Цветанов да внимава за спекуланти, притеснен, че унищожени заради високо съдържание на пестициди зеленчуци от Йордания могат да предизвикат дефицит на пазара...

Oще: мерки  механизъм  министър  мирослав найденов  спекула  храни  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 02.03.201100:25

Да приемем за миг, че плановото стопанство е Ок. Дори и така да е в онази ситуация държавата има и отговорност да произвежда и съответно да си знае сметката, но как сега една безотговорна държава, която не произвежда, а само събира ще прави сметка другиму? Това е пълна перверзия, дори и за комунист (говоря за истински) ще е перверзия, да не говорим как изглежда поставена в условията на свободен пазар. На него не му се губят просто 20-25 години, губи му се връзката с действителността и вероятно и връзлата между гласните струни и главния мозък. Спекулантът в тази ситуация е онзи, който си мисли, че подобни твърдения ще му купят народната любов - евтини и безумни приказки срещу изгодна власт. Както и да го погледнеш добра сделка, но ако мине - т.е. спекула.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.01.2011, 20:09

2 sherry | 01.03.201121:43

Леле, тоя министър е върха! Нещо май му се губят 25-30 години на човека? Няма ли кой да му каже, че "плановото стопанство+ролята на държавата като регулатор=нещо като соц" отдавна не е на дневен ред?! А той по-добре да си гледа проблемите в ресора, за които реално отговаря и които са във възможностите му - подпомагане на фермерите, контрол на ползването на земята и протекция на родното селскостопанско производство!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 01.03.201115:54

Няма оправия и това е само ЛИДЛ и Метро може да ни пмогне !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани