Депутати и висши чиновници крият пари и имоти от Сметната палата | webcafe.bg
newscafe

Депутати и висши чиновници крият пари и имоти от Сметната палата

Наделина Анева , в. "Сега"
29.01.2011, 11:16 (обновена 29.01.2011, 11:36)
долари, пари

В списъка е и емблематична с нарушенията си депутатка от ГЕРБ Геновева Алексиева. Тя нашумя с това, че журира конкурс, в който участва дъщеря й, а после се изкуши да иде на "промоция" на скъпия телефон "Верту", организирана от журналисти.

Властта не се стряска от глобите за укрити от Сметната палата доходи и имоти, пише в днешния си брой в. "Сега". 264 души - депутати, министри, техните заместници, шефове на надзорни съвети и агенции, са спестили интересни подробности за имотното си състояние за 2009 г. Това стана ясно от доклада на Сметната палата вчера.

Добрата новина сега е, че за разлика от предходни години укритите суми са поне два пъти по-ниски. Вече не се срещат старите нарушения - да се крият доходи от участие в бордове на държавни и общински дружества. Но пък управленците са били пестеливи в информацията за половинките си.

Най-големият укрит доход, засечен от Сметната палата и НАП, е на зам.-шефа на парламента от партия "Атака" Павел Шопов. Той не е декларирал 42 245 лв. от наем на магазин в Пловдив. Шопов обясни пред "Сега", че сумата е декларирана пред НАП-Пловдив и върху нея са платени данъци. Той обаче се заблудил, защото недвижимите имоти се декларират като състояние към момента на подаване на декларацията, а полученият доход бил от предишната година. След като подал уведомление в палатата, че няма промяна в доходите и имуществото му, установил, че е пропуснал сумата и допълнително я посочил. Но одиторите не му признали поправката, защото не е направена в законния срок. "Защо не ни питахте, когато с Волен Сидеров се отказахме от служебните мерцедеси", възмути се Шопов.

В списъка е и емблематична с нарушенията си депутатка от ГЕРБ Геновева Алексиева. Тя нашумя с това, че журира конкурс, в който участва дъщеря й, а после се изкуши да иде на "промоция" на скъпия телефон "Верту", организирана от журналисти. Алексиева е пропуснала да декларира дялове на съпруга си в новоучредено дружество "Сиал 271" ЕООД, гр. София. Тя и дъщеря й Виолета Чернодринска работят в очна клиника "Визус". Търговският регистър сочи, че клиниката е собственост на Виолета Чернодринска и на фирма "Сиал 271?, която пък е собственост на мъжа на депутатката Силви Алексиев.

Друга депутатка от ГЕРБ - Силвия Хубенова, е скрила, че съпругът й е взел на лизинг автомобил "Нисан Кашкай". Зам. социалният министър Валентина Симеонова не е декларирала, че съпругът й е придобил дялове от новоучредено дружество "Вал консулт" ЕООД в София. Депутатът от ДПС Митхат Табаков не е съобщил, че е придобил чрез делба половин нива в с. Черник, община Дулово.

Членът на надзора на НОИ Евгений Иванов не е декларирал 32 411 лв. от друга стопанска дейност. Милка Гечева, която в момента е шеф на Строителния контрол в регионалното министерство, не е обявила доходи на съпруга си в размер на 10 639 лв. от стопанска дейност като едноличен търговец. Членът на енергийния регулатор Цветанка Андреева не е записала четири автомобила, собственост на семейството й - "Сузуки Суифт", "Фиат Чинкуеченто", "Опел Астра" и "Мерцедес ЦЛК-200".

Най-стряскащият, прикрит от Сметната палата доход е на кметицата на русенското село Иваново Данка Матеева. Тя е подала уведомление, че няма промяна в състоянието на семейството си, но е спечелила 1 893 881 лв. от непреработена растителна и животинска продукция. Спестила е и поземлени имоти на съпруга си - 15 дка в с. Красен и 13 дка в с. Щръклево, община Иваново, както и 39 дка в с. Бъзън, общ. Ветово, придобити чрез покупка.

"Това не е доход, станала е грешка. Това е оборотът на фирмата на съпруга ми", обясни Матеева пред "Сега". Тя не знаела, че трябва да опише и имотите и приходите на съпруга си. Каза, че пратила обяснения в Сметната палата, но не можа да посочи сумата, която фирмата отчита като приход и върху която са платени данъци. "Ние даваме една от най-високите ренти в района", обяви Матеева.

Зам.-кметът на Малко Търново Илиян Янчев не е декларирал придобиване на УПИ с площ 2600 кв.м ведно с правото на строеж за изграждане на "Хотелски комплекс с ресторант и бар" с обща застроена площ 969 кв.м, както и отчуждаването им със запазено пожизнено и безвъзмездно право на ползване. Зам.-кметицата на Добрич Камелия Йорданова пък е спестила доходи на съпруга си в размер на 7392 лв. от дейност като ЕТ и 39 600 лв. доходи от непреработена растителна и животинска продукция. Зам.-кметът на Бургас Красимир Иванов Стойчев е укрил придобити от съпругата му дялове в "Каваци Холидей" ООД, Бургас. Не е декларирал и дадено обезпечение в полза на трето лице.

Три знакови имена от НДСВ също са в списъка на разсеяните. Бившият финансов министър Милен Велчев пропуснал да съобщи, че жена му е купила дялове в "Грийн пауър проджектс" ООД, София. Секретарят на партията Илчо Дуганов забравил, че съпругата му е купила широколистна гора. Бившият шеф на жълтата група Пламен Моллов е скрил две паркоместа с обща площ 87 кв.м, от които застроени 40 кв.м в София.

Кандидатът на левицата за кмет на София Георги Кадиев е спестил, че съпругата му има дялове в "Енерджи съплайн грийн" ЕООД. Доскорошният шеф на левицата в Пловдив Илия Баташки не е съобщил, че жена му има дялове в "Карасура" ООД, Чирпан, в "М и М ТУРС" ООД и "Теолина 200".

Шефът на СЕМ Георги Лозанов не е декларирал апартамент в София от 94 кв.м, дарен от родителите му, и данни за съпругата му, която притежава апартамент от 168 кв.м в София, както и "Мерцедес А 160".

МАГИСТРАТИТЕ

59 магистрати и двама членове на ВСС са сред неизрядните. Масово не са декларирани дялове от фирми на половинките. Прокурорката от районна прокуратура София Венцислава Александрова Хаджиева не е вписала придобити дялове на съпруга си в новоучредено дружество "ПИ ЕМ Консулт" ООД, София. Дарина Неделчева Рачева-Генадиева от Административния съд във Варна не е отбелязала отчуждаване и придобиване на дялове в "Е-Консулт" ООД на съпруга си.

Много са пропуснали да декларират, че те или половинките им са придобили автомобили. Сред тях е следователят по делото "Белнейнски" Веселин Мартински, който не е посочил, че си е купил употребяван "Опел Астра". Детелина Ганчева от СРП не е декларирала "Пежо" 207, висшата прокурорка Малина Ачкаканова-Стоичкова не е посочила, че съпругът й е купил употребяван "Мерцедес 230 СЕ". Плевенският прокурор Христо Сурджийски не е декларирал лизингово задължение на съпругата си за "Тойота ярис", а неговият колега от Червен бряг Цветозар Златев не е отбелязал придобиване на употребявано "Рено Еспейс".

Прокурорът от ВКП Людмил Петков не е декларирал закупен от него поземлен имот с площ 5976 кв.м в село Чала, общ. Борино. Борис Балев от СГП не е отбелязал, че е придобил чрез доброволна делба на 1/4 ид.ч. с обща площ 27.803 дка в троянското с. Врабево. Районният прокурор на Костинброд Диляна Чолева не е посочила, че съпругът й е купил апартамент в груб строеж от 67 кв.м и парко място от 12.5 кв.м. в София.

Велина Ангелова от Районния съд в Пещера не е отчела взети от съпруга й 429 000 лв. от непреработена растителна и животинска продукция от регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители. И окръжният прокурор на Плевен Марио Василев не е декларирал данни за съпругата си - 11 573 лв. от стопанска дейност като едноличен търговец и 712 лв. от друга стопанска дейност.

В списъка има и двама членове на ВСС. Марияна Дундова не е вписала доходи на съпруга в размер на 11 708 лв. от друга стопанска дейност. Стефан Петров е пропуснал да посочи, че половинката му е придобила дялове в новоучредено дружество "ИСМ Консулт" ЕООД, София.

Oще: деклариране  доходи  сметна палата  укриване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.01.2011, 14:14

2 Osyznat | 29.01.201117:43

Няма да има спасение от тази паплач докато не бъдат избесени един по един с главата надолу на площада с жълтите павета бам! бам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 29.01.201116:02

Всичко си слагат по трезори , крадени пари и после ходи ги хвани ;)
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани