ДАНС спаси златно съкровище отпреди Троянската война | webcafe.bg
newscafe

ДАНС спаси златно съкровище отпреди Троянската война

Webcafe.bg
14.04.2014, 17:01 (обновена 14.04.2014, 17:35)
злато

Уникално златно съкровище, датиращо към 3000 г. пр. Хр., бе спасено ри спецакция на ДАНС, МВР, Министерството на културата и Националния исторически музей. Става дума за 15 000 златни детайла, съставящи три огърлици, които имат огромна научна стойност.

„Находката е от началото или средата на третото хилядолетие пр. Хр. Тя датира близо 1500 г. преди Троянската война и е с около 2500 г. по-стара от всички познати ни досега тракийски съкровища, намерени по нашите земи", обяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Златните предмети, предадени в НИМ, са уникални и според предварителни експертни оценки са част от накитите от с. Дъбене, които, от своя страна, заедно със златни предмети от древния град Троя, се явяват второто най-ранно злато, известно на света, обработено от човешка ръка.

Към момента не може да бъде дадена точна материална оценка на съкровището, но цената на подобна находка на международни аукциони достига милиони. По значимост в научен и културно-исторически аспект златните предмети притежават изключително висока стойност.

Съкровището свидетелства за присъствието на високо технологична цивилизация по нашите земи.

„Най-старото си остава Варненското съкровище, а новата находка запълва част от една голяма празнота между него и Вълчитрънското съкровище. Те са разделени от голям период, през който не са намирани златни предмети", обясни Димитров.

При операцията са задържани двама души, като на единият от тях е повдигнато обвинение. По случая е образувано досъдебно производство.

При претърсване на няколко адреса са открити още множество ценни накити и предмети от ранната бронзова епоха. Иззети са - една оброчна плоча с изображение на Тракийския конник, сребърна римска монета, над 100 броя други монети и накити и две старинни пушки.

Министърът на културата Петър Стоянович подчерта, че опазването на културно-историческото наследство от незаконен трафик е един от приоритетите на ръководеното от него министерство.
Златните предмети бяха предадени на официална церемония в Национално историческия музей.

Oще: данс  златно съкровище  милиони  министерство на културата  национален исторически музей  огърлици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани