Операция "Мълния" не уплаши Крит | webcafe.bg
newscafe

Операция "Мълния" не уплаши Крит

Webcafe.bg
08.08.2013, 11:39 (обновена 08.08.2013, 16:45)
еврозона, флаг, гърция, португалия, испания, италия

Снимка: © Getty Images

В Крит изгониха данъчни инспектори, дошли на проверка за издаване на касови бележки

Жители на гръцкия остров Крит, разгневени от разследвания за данъчни измами, заплашиха няколко служители на финансовото министерство и ги изгониха от града, съобщиха гръцките медии.

Визитата на инспекторите е в рамките на обявената вече в южната ни съседка операция "Мълния", предприета от гръцката служба за борба с финансовите престъпления, за да накара собственици на заведения да се издължат към държавата.

Планът предвижда над 600 "рамбовци" да извършат финансови проверки в намиращите се на море туристически курорти. Инспекторите ще проверяват до септември в цялата страна за неплатени данъци. Властите са подбрали за проверки  фрапиращи случаи с огромни дългове към държавата.

На бунт заради глоба

На Крит данъчните служители наложили глоби на собственици на таверни в град Арханес заради данъчни измами. В повечето от случаите собствениците на таверни не издавали касови бележки за храната и питиетата, които сервирали.

Жителите на града заплашили инспекторите от финансовото министерство, че ще бъдат бити, ако не напуснат веднага, разказа един от тях. Причината за гнева им била, че точно когато екипът инспектори се появил в Арханес, местните почитали патрона на града с църковни празненства.

Според разказите им жителите на града се обидили, че данъчните инспектори са избрали точно този ден, за да направят проверките. След инцидента финансовото министерство нареди таверната, където са били отправени заплахите, да бъде затворена за месец и да се направи пълна проверка на финансите й.

Данъчните измами и укриването на данъци са сред най-големите проблеми на Гърция

Данъчните измами и слабото събиране на данъци са сериозен проблем в силно задлъжнялата Гърция, изправена пред фалит, преди да бъде одобрена помощта й в размер на 240 милиарда евро от ЕС, Европейската централна банка и МВФ.

В рамките на споразуменията тройката международни кредитори поискаха реформи в системата за събиране на данъци в Гърция, за да се помогне за увеличаване на приходите.

При започналата сега операция "Мълния" проверяващите имат право и да затварят заведения, ако установят нарушения и по-специално, ако не са издавани касови бележки и фискални бонове, след като правителството в Атина намали от 23 на 13% ДДС в туризма и така го върна на нивата му отпреди кризата. Заведения ще се инспектират и през почивните дни.

Правителството пое ангажимент пред международните кредитори на страната да ускори събираемостта на приходите, така че до края на годината да бъде отчетен излишък.

В опит да изсветли икономиката си, Гърция прие преди 3 години промени в данъчното си законодателство, които дават право на всеки гражданин на 12 000 евро необлагаеми разходи на година, ако докаже с касови бележки, че разходите му надвишават тази сума. Но мярката нямаше твърде голям ефект.

Oще: гърция  касови бележки  крит  операция мълния  приходи  таверни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани