Възстановяването на ДДС може да се удължи на 8 месеца | webcafe.bg
newscafe

Възстановяването на ДДС може да се удължи на 8 месеца

Драгомир Николов, Светослав Терзиев , в. Сега
28.10.2011, 13:46 (обновена 28.10.2011, 13:55)
Красимир Стефанов

Оглавяваната от Красимир Стефанов НАП може да преразгледа сроковете за възстановяване на ДДС под натиска на Брюксел

Срокът за възстановяване на ДДС за родните фирми може да скочи двойно - от сегашните 4 на 8 месеца. Министерството на финансите е склонно да предприеме тази мярка, след като вчера Брюксел заплаши София със съд заради дискриминационни срокове. Ябълката на раздора е умуването по т.нар. ревизии - събиране на доказателства за възстановяване на ДДС на фирми.

В Данъчноосигурителния процесуален кодекс е посочено, че НАП възстановява налога до 4 месеца, ако фирмата търгува в България, но при сделки с партньори в други страни от ЕС чакането е до 8 месеца, защото трябва да се събира информация от чужбина.

"Националното законодателство определя специални срокове за ревизиите на данъчнозадължените лица, които извършват операции в рамките на Съюза. Тези срокове са два пъти по-дълги от сроковете, приложими спрямо лицата, извършващи транзакции, които са предимно в рамките на държавата", констатира ЕК в огласеното си вчера мотивирано становище за наказателна процедура.

"Към настоящия момент в Министерство на финансите не е получено официално писмо с мотивирано становище от Европейската комисия, че е налице нарушение на правото на ЕС. След получаването му ще бъдат предприети необходимите действия", казаха вчера от финансовото ведомство.

Еврокомисията обаче твърди обратното и според нея наказателната процедура вече е навлязла в публичен етап с изпращането на такова писмо. Пред "Сега" от приходната агенция посочиха, че Брюксел е пратил първото предупреждение едва преди година. Говорителката на ЕК уточни пред "Сега", че процедурата е стартирала още през 2008 г.

Експерти посочиха пред "Сега", че в момента МФ има две възможности за действие. Едната е да уеднакви сроковете за възстановяване на ДДС за всички фирми - на 4 месеца или, което е най-вероятно, на 8 месеца.

"Този подход би изравнил чисто формално сроковете, но Комисията никога не би посъветвала България да удължи процедурата, само за да създаде впечатление, че така се премахва дискриминацията. Подобно решение би било за сметка на бизнеса", каза пред "Сега" Емър Трейнър, говорителка на комисаря по данъчните въпроси Алгирдас Шемета.

Според нея по-добре е българските власти да се обърнат към ЕК за техническа помощ, дори да поискат някаква по-приемлива разлика в сроковете (например, до четири седмици), но не и да се оправдават, че винаги чуждите власти предизвикват двойно удължаване на срока.

Другият вариант е да се стигне до наказателно дело в Съда на ЕС в Люксембург, където българската страна да защити позициите си и да обори обвинението на ЕК за дискриминационно отношение. Ако до два месеца държавата не промени законодателството си или поне не даде ясен знак, че е започнала такава процедура, ще бъде дадена на съд. След това над нея ще надвисне заплаха да понесе ежедневни глоби до изпълнението на евентуална присъда.

http://www.segabg.com

Oще: българия  възстановяване  ддс  дпк  ек  нап  срокове  фирми  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани