29 мандри ще правят имитация на млечни продукти | webcafe.bg
newscafe

29 мандри ще правят "деликатеси" като "Булката"

Webcafe.bg
08.01.2013, 10:57 (обновена 08.01.2013, 18:31)
Йордан Войнов

Снимка: © В. Класа

Шефът на агенцията по храните предупреди за очакван проблем с дребните млекопроизводители, каквито са повечето стопани в Родопите

Двадесет и девет от общо 76 млекопреработвателни предприятия, които досега са ползвали растителни мазнини, са подали заявления, че ще продължат да влагат такива в продуктите си. Това обяви пред БНТ днес директорът на агенциято по храните Йордан Войнов.

Според влязла в сила наредба, от 1 януари мандрите ни могат да произвеждат в рамките на едно предприятие сирене и кашкавал или само от мляко, или само от растителни мазнини.

Забрана за влагането на сухо мляко в продуктите няма, но използването му е ограничено до максимум 20% от съдържанието.

Това обаче не означава, че те няма да могат да преминават от едно производство към друго. За целта предприятието трябва да уведоми Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) 24 часа по-рано за намерението си да произвежда имитиращи продукти.

Според текстовете на наредбата производствените планове ще могат да се променят веднъж на 6 месеца.

Ако бъде установено нарушение и някой продукт се представя като млечен, но в него са вложени растителни мазнини, глобата за производителя е 10 000 лева. При повторно нарушение следва отнемане на лиценза за работа, уточни Войнов.

Шефът на Агенцията по храните смята, че така потребителите повече няма да бъдат заблуждавани и ще са информирани точно какво консумират.

"След като едно предприятие изписва, че продуктът е млечен, той би следвало да е направен изцяло от мляко. Но това не се случваше - млякото беше заменяно с палмово масло.

Сега всеки, който произвежда такъв продукт с растителни мазнини, може да го нарича всякак, но не и млечен", обясни директорът на агенцията по храните.

Йордан Войнов напомни за стандартите

Шефът на агенцията по храните предупреди за очакван проблем с дребните млекопроизводители, каквито са повечето стопани в Родопите.

Качеството на млякото им не отговаря на европейските хигиенни изисквания и след края на 2013 г. то вече няма да може да бъде влагана в промишленото производство на млечни продукти.

В момента цеховете могат да работят с две линии - за мляко по стандарт и друга за такова, което не го покрива. Но това ще е възможно до края на годината, след което млякото на близо 80 000 дребни производители с около 200 000 животни ще може да бъде използвано само за домашни нужди.

Надявам се асоциациите на животновъдите и на млекопреработвателите да работят заедно, за да въведат мерки, които да не извадят дребните производители от промишлеността.

Това може да стане, ако млякото се извозва два пъти на ден и се съхранява в специални съдове, смята Йордан Войнов.

За целта са необходими специални помещения, оборудвани с хладилна техника, където да се съхраняват, и бусове, които да го събират.

Oще: бахб  йордан войнов  мандри  млекопроизводители  мляко  предприятия  растителни мазнини  храни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани