ЗА забраната за пушене на обществени места | webcafe.bg
newscafe

ЗА забраната за пушене на обществени места

Webcafe.bg
16.02.2012, 09:28 (обновена 16.02.2012, 10:19)
цигара

Борбата с тютюнопушенето на обществени места започна преди около 5 години

Вчера парламентарната здравна комисия прие промените в Закона за здравето, регламентиращи пълната забрана за пушене на закрити обществени места и в близост до училищни дворове и детски площадки от 1-ви юни.

"За" новите поправки гласуваха 17 членове, информира Дневник.

Днес в България пристига еврокомисарят Джон Дали по покана на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Основната цел на визитата му е да окаже подкрепа на готвените промени в законодателството ни за ограничаване на тютюнопушенето.

Еврокомисарят ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. След това делегацията на Джон Дали ще се срещне с Комисията по здравеопазване и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Борбата с тютюнопушенето на обществени места започна преди около 5 години. Тогава за първи път се реши пушачите да са отделно от непушачите, като резултатът от дългите спорове бе, че на две съседни маси стояха противоположните надписи за пушачи и за непушачи.

В последната година и половина повечето заведения обособиха отделни зали за двата типа клиенти и им дадоха избор къде да седнат.

Основните възражения относно въвеждането на пълната забрана от първи юни тази година идва от собствениците на заведения, тъй като според тях инвестицията в обособяването на отделни зали остава неизплатена.

По данни на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите над 50 млн. лв. са похарчени общо за вентилационни системи и стъклени прегради в заведенията.

Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е регламентирана в проект за промяна на Закона за здравето, който бе одобрен от МС в края на 2011 година.

Oще: джон дали  закон за здравето  здравна комисия  пушене  стефан константинов  тютюнопушене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани