Софийският университет вдига таксите, студенти против | webcafe.bg
newscafe

Софийският университет вдига таксите, студенти против

Webcafe.bg
31.01.2013, 11:48 (обновена 31.01.2013, 16:43)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

Студентите на СУ са недоволни от решението за повишаване на таксите

Таксите в Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще бъдат вдигнати с 8% - колкото е увеличението на минималната работна заплата, съобщи ректорът на учебното заведение проф. Иван Илчев пред БНР.

Решението е взето вчера на заседание на Академическия съвет, на което само девет от членовете му са били против. Новите такси ще бъдат в сила от учебната 2013-2014 г.

"Нека бъдем реалисти, в масовите специалности увеличението е с 10 лева на семестър", коментира той и припомни, че таксите не са се променяли от три години.

"Нека има протести, но по същия начин студентите трябваше да протестират, когато правителството ни съкрати наполовина капиталовите средства, които ни помагаха да ремонтираме аудиториите. Тогава студентите не протестираха, защото тези средства бяха добавени към студентските стипендии", коментира Илчев.

Относно номинацията на акад. Стефан Воденичаров за министър на образованието Илчев заяви, че е останал изненадан заради скорошното му назначение като шеф на БАН.

"Очевидно е, че истински реформи не могат да се правят през последните няколко месеца преди края на мандата на правителството. Но все пак, надявам се, че акад. Воденичаров ще продължи усилията за утвърждаване на ОП "Наука и образование", ще направи нещо, за да промени поне от части ужасяващия закон за академическия растеж", каза още Илчев.

Студенти от СУ са против повишаването

В Webcafe.bg получихме декларация от студенти от Историческия факултет на СУ, които се обяват против. Факултетният студентски съвет на Исторически факултет изрази своята позиция в декларация:

"Днес ние сме тук, две години след като Академическият съвет взе решение да протестира след едномесечните студентски протести. Тогава излязохме заедно на улицата, за да защитим образованието в България и честта на Университета.

Днес ние сме тук, една година след като Академическият съвет гласува затварянето на Софийския университет по повод казуса с Ботаническата градина. Тогава ние ви подкрепихме.

Днес ние отново сме тук, но този път не ви подкрепяме.

Не ви подкрепяме, защото смятаме, че бъдещото повишаване на студентските такси няма да постигне нито една от целите си, каквито и да са те.

- За последните 4 години издръжката на човек се увеличи с цели 19,3%;

- Безработицата постоянно нараства, като младежката безработица надхвърля 30%;

- През последните 4 години, студентските такси бяха неколкократно увеличавани;

- След увеличаването на цената на образованието в СУ "Св. Климент Охридски" ние не усетихме подобряване на качеството на обучение и подобряване на материалната база;

- Предложението за вдигане на таксите не беше широко обсъждано със студентите на Университета, повечето от тях дори са в неведение за настоящото гласуване.

Поради тези причини, ние - Факултетен студентски съвет на Исторически факултет, призоваваме Академическия съвет да отхвърли повишаването на студентските такси. Препоръчваме при вземането на решението да имате предвид следното:

- Ако искате да продължи неприятната тенденция на капсулиране между студентите, преподавателите и ръководството - гласувайте "за" повишаване на таксите;

- Ако желаете българското общество и властта да се "наслаждават" на вътрешноуниверситетски дрязги, то тогава гласувайте "за" повишаване на таксите;

- Ако обаче смятате, че можем заедно да запазим и утвърдим възвисяването на най-стария университет в България, то тогава гласувайте твърдо "против" повишаването на студентските такси.

Ние сме наясно, че средствата, с които разполага университетът, са недостатъчни за осъществяването на неговата мисия. Но нека не забравяме, че таксите на студентите не са единственият източник за финансиране на висшето образование.

Настояваме да гласувате, като се вземе предвид и моралната част на казуса. Тази част, зад която се заричате Вие - нашите преподаватели, и заради която ние - Вашите студенти, сме избрали Университета".

Oще: иван илчев  повишение  протести  св. климент охридски  студенти  су  такси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

2 Galina Aleksandrova | 16.02.201317:13

Решението е друго - прекъсване на обучението във ВУЗ и започване/продължаване на работа.
Едно време, когато родителите ми ми плащаха семестриалните такси и издръжката, следвах. Сега, когато имам възможност да запиша магистратура платено, аз я записах и я прекъснах още първия семестър, без да отида на нито един изпит. Не поради мързел, безпаричие или други причини, а защото обучението беше пълна порнография. Една част от колегите бяха само заради документа, друга част бяха пълни селяни, които не можеха да говорят книжовен български. Програмата беше скрита през цялото време на кандидат-магистърската кампания и когато ни я представиха на третата седмица от очните, половината поток се разшумя как може в специалност Педагогика да няма нито една педагогическа или психологическа дисциплина. Е, аз си изкарах лекциите и прекъснах, но другите, които уж шумяха, останаха. За да не изгорят парите от един семестър, те изкараха още 3. Наистина исках да уча, не просто да взема документ за една от много неплатени професии в България - учител. Така че един семестър загуба на време, особено на пари и накрая да не съм конкурентоспособна единствено поради огромния наплив за сладка държавна службица - не, благодаря, беше ми достатъчно.
Защо студентите не протестират като мен, с напускане на университета и лишаването му от техните семестриални такси? Нямат какво да правят, ако спрат да учат ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

1 Gastaroll | 31.01.201313:01

Образованието е привилегия мили деца и за него се плаща. Има си законови положения за определяне на семесртиалните такси - няколко минимални работни заплати. Всичко друго е демагогия.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани