Проблем при ремонта на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" може да предизвика сериозно забавяне на включването му към енергийната система на страната | webcafe.bg
newscafe

Проблем с Шести блок ни заплашва с режим на тока

Webcafe.bg
19.10.2010, 11:40 (обновена 19.10.2010, 15:11)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Проблемът с Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" може да ни изправи пред режим на тока

Проблем при ремонта на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" може да предизвика сериозно забавяне на включването му към енергийната система на страната, съобщи Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Осигуряването на достатъчно електроенергия за нуждите на страната може да бъде затруднено, коментира агенция "Фокус". Всъщност най-вероятно ще пострада износът на ток, който може да се намали с 2/3.

АЕЦ "Козлодуй" осигурява 35.9% от електроенергията на България. Последните блокове на централата - пети и шести, трябва да бъдат затворени през 2018 г.

Максималният капацитет на двата блока е 1100 MWh, но на практика те работят с близо 88% от инсталираната мощност.

Икономическият министър Трайчо Трайков замина извънредно за Козлодуй заради инцидента. Оттам той съобщи, че по време на контрол на системите за управление на защитата на реактора са открити дефекти в покривната част от съоръженията за защита, предаде БТА.

"Не става въпрос за т.нар. драматична авария, но тази е неприятна, защото е свързана с много работа и финансови загуби", подчерта министър Трайков. Налага се да бъдат подменени не само тези 31 елемента, които са с дефекти, но всичките 61. От "Хидропрес" обявили, че за изработването им са нужни от 6 до 8 месеца - срок наистина фатален за енергийната ни система. След преговори руснаците склонили да пренасочат за България вече готови елементи, предвидени за местна АЕЦ.

Ако всичко се свърши както трябва и се уреди бързо износът с руските власти, въпросните части могат да пристигнат на 15 ноември. Това означава, че блокът ще бъде включен в енергийната система на страната с половин месец закъснение, заяви Трайков.

Франс прес пък предаде, че става въпрос за пукнатини в компонентите на един от реакторите, но не е имало радиоактивно изтичане. При металографска проверка на 28 септември са открити механични дефекти (пукнатини) в горната част на защитните тръби. Системите за контрол не са регистрирали радиоакивно изтичане.

"Ще разговарям с ръководството на "Росатом" да има готовност за покриване на риска при възникване на подобен проблем и в пети блок, надяваме се, че няма да има, но засега се очертава, че проблемът може да е свързан с конструктивен дефект на тези тръби", каза министър Трайчо Трайков.

Той е поискал детайлен доклад от АЕЦ "Козлодуй", за да се види, "дали в централата има нещо, което не е свършено по най-добрия начин".

По-късно Трайков обсъди мерките за задоволяване на електроенергийните нужди на страната с изпълнителния директор на "Електроенергиен системен оператор" Иван Йотов и с директора на Централното диспечерско управление Митю Христозов.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за годишен планов ремонт на 12 септември и трябваше да приключи в края на октомври. В рамките на плановия престой трябваше да бъдат извършени предвидени ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво.

Oще: аец козлодуй  министър  режим  ремонт  ток  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.