Трафопост се взриви в бургаски блок | webcafe.bg
newscafe

Трафопост се взриви в бургаски блок

Webcafe.bg
16.10.2012, 09:08 (обновена 17.10.2012, 11:07)
пожарна

Снимка: © Sofia Photo Agency

Над взривения трафопост се е намирала и детска стая, в която са спели две деца. Родителите им успели да ги изведат преди експлозията

Два апартамента бяха напълно унищожени, а автомобили бяха преобърнати от мощната експлозия на трафопост в жилищна кооперация в центъра на Бургас тази нощ, предаде БГНЕС. По чудо няма сериозно пострадали.

Електричеството в блока спряло около полунощ, при което двама техници от EVN сменили предпазителя на трафопоста в сградата, която се намира зад старата поща в морския град. Живущите в кооперацията малко по-късно се събудили от миризма на дим и напуснали апартаментите си преди експлозията.

Над взривения трафопост се е намирала и детска стая, в която са спели две деца. Родителите им ги събудили навреме и те били изведени преди експлозията. Млад мъж има леки наранявания след инцидента, но няма опасност за живота му. Подът на един от двата засегнати апартамента е напълно унищожен. Част от автомобилите пред блока са преобърнати.

Началникът връзки с обществеността на електроразпределителното дружество Петър Костадинов определи инцидента като „изключително необичаен”, тъй като трафопостът бил подменен наскоро, а служителите, които сменили предпазителя му тази нощ не видели нещо нередно.

Според домоуправителката на блока, единият от техниците изглеждал видимо неадекватен и уплашен от това, което се случва. При проверката преди взрива, служителите на EVN, които дори нямали фенер, обяснили, че единият предпазител бил "паднал", но не казали каква може да е причината за това. От компанията увериха, че техниците са били тествани за алкохол и пробите им са отрицателни.

Преди експлозията уличното осветление светело като коледна елха, разказаха още пострадалите бургазлии.

Според сегашните разпоредби, няма нарушение в това трафопост да бъде разположен в жилищна сграда. Заради минали по-леки инциденти, жителите на взривения блок са подавали множество жалби с изискване оборудването да бъде изнесено от кооперацията им, но не им било обърнато внимание.

"Трудно мога да кажа колко трафопоста има в жилищни сгради в Бургас. Спазени са всички нормативни изисквания, това е нормална практика в цяла Европа. Нямам информация за жалби да е имало от жителите на този блок. Но, разбира се, всичко ще платим", заяви говорителят на EVN.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че в момента се прави оглед и при нужда всички жители на блока ще бъдат евакуирани. Той заяви пред БНР, че вероятно ще се търси отговорност от EVN.

Причината

Според Николай Полихронов от клиентския център на EVN в Бургас, маслото в трансформатора в трафопоста се е взривило. Самият трансформатор е пълен с масло, което е достигнало някакво ниво и се е взривило, но тепърва това ще се установява, каза пред радио "Фокус" Полихронов. Според него е възможно да е имало дефект в самия трансформатор, но това трябва да се прецени в лабораторни условия.

Webcafe.bg се допита до специалист, който е обслужвал в продължение на години съоръжения, подобни или по-големи от това, което се взриви в Бургас. По думите му най-важна е т.нар газова защита, която трябва да изключи целия трансформатор, ако започнат да се отделят газове от маслото, в което се охлаждат бобините. Това става при прегряване в следствие на нарушена контактна връзка или претоварване. Ако трансформаторът не бъде спрян, газовете се разширяват, маслото достига точка на възпламеняване и накрая следва експлозия.

Освен газовата защита, трансформаторът има и други системи, които би трябвало да предотвратят авария, но не са се задействали. Според специалиста, смяната на предпазителя не е пряко свързана с тяхното функциониране, но все още не е напълно ясно какво точно са направили техниците от EVN в ранните часове на днешния ден.

Взривът би могъл да се получи при такава ситуация, особено ако EVN са натоварвали до максимум трансформатора. В резултат маслото в него се разширява прекомерно, а газовата защита явно е била изключена, за да не се прекъсва електрозахранването. И така се стига до аварията.

EVN да плати щетите

Електроразпределителното дружество трябва да понесе цялата отговорност за инцидента в Бургас и да поеме всички щети от аварията. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова по повод взрива. 

"Трафопостовете са ангажимент като поддръжка и експлоатация на електроразпределителните дружества. Те носят пълна отговорност, подчерта министърът. Законът за устройство на територията позволява в изключителни случаи изграждане на трафопост в сграда, но за това трябва 100% съгласие на всички живущи, както и да има нотариална заверка на това съгласие", каза Павлова. 

На въпрос колко са трафопостовете в страната, които се намират в жилищни сгради, Павлова отговори, че главните архитекти имат информация колко е техният брой, защото те издават разрешения за строеж. Предстои темата за това дали да се забрани изграждането на трафопостове в жилищни сгради да бъде дебатирана, посочи тя.

ЕVN заяви готовност да заплати щетите, но само в случай, че вината им бъде доказана - "отговорността на компанията бъде установена след проведените огледи и получени експертни оценки", както става ясно от официалното им изявление.

Oще: evn  бургас  взрив  трафопост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани