Париж иска финансов министър за еврозоната | webcafe.bg
newscafe

Франция иска финансов министър за еврозоната

Webcafe.bg
08.07.2013, 12:03 (обновена 09.07.2013, 11:01)
Европейска комисия

Френският финансов министър Московиси предлага евробюрокрация на две нива

Министърът на икономиката и финансите на Франция Пиер Московиси се обяви за създаването на нови европейски институции, които да се грижат единствено за страните от еврозоната.

Той призова за създаването на поста "финансов министър" в рамките на валутния съюз и посочи, че изборите за Европейски парламент и обновяването на Европейската комисия през 2014 г. дават възможност за реформа в ръководните органи на ЕС. "Важно е еврозоната да стане по-прозрачна и да не гледаме как 17 финансови министри се събират за обсъждания по нощите", коментира Московиси, цитиран от RFI.

По думите му въпросът е дали "министерските" правомощия трябва да отидат в председателя на Еврогрупата или да бъде също така европейски комисар по икономическите въпроси. Московиси призна, че е привърженик на втория вариант, който е щял да осигури "по-добра синергия".

Съюз в съюза

Френският министър припомни и идеята за отделна централна комисия или комитет в рамките на Европейския парламент, където да се „извършва законодателна дейност в името на общите интереси в еврозоната".

Московиси изрази мнение и че еврозоната трябва да се сдобие и със собствен бюджет, който отчасти да има антицикличен характер. По думите му това е необходимо за осигуряване на минимално равнище на застраховка срещу безработицата.

Избори по нови правила

Вотът за Европарламент догодина ще е доста по-подобен на националните избори. Така кандидатите за председател на Европейската комисия ще представят политическите си програми във всички страни-членки и ще участват в публични дебати.

Самите номинации ще трябва да се излъчат от партиите възможно най-рано през кампанията - както често на национално равнище се знае кой ще бъде кандидат-премиерът от дадена политическа сила.

Политическите партии в страните членки трябва да информират гражданите си по време на кампанията в коя европейска партия членуват и кой кандидат за председател на Комисията подкрепят. Националните и европейските политически лидери ще трябва да бъдат заедно записани в бюлетините заедно с логата на политическите сили.

Oще: бюджет  еврозона  европейски парламент  избори  пиер московиси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани