Бойкот срещу бюджета на ЕС | webcafe.bg
newscafe

Бойкот срещу бюджета на ЕС

Webcafe.bg, по ЕurActiv, BBC
22.11.2012, 14:22 (обновена 23.11.2012, 12:13)
ес

Снимка: © Getty Images

Тъмни облаци над Брюксел

Новата 7-годишна финансова рамка на Европейския съюз (2014 - 2020 г.) се превърна в истинска ябълка на раздора, поради предложенията за намаляване на разходите, включително и на земеделските субсидии, чийто най-голям защитник е Франция.

До момента Австрия, Великобритания, Дания, Румъния, Швеция, Италия и Латвия заплашиха да провалят бюджетната рамка с вето, тъй като не отговоря на националните им интереси.

По-малките страни - членки, сред които и България, настояват да не се намаляват парите за кохезионна политика (сближаване), откъдето основно се финансират инфраструктурни проекти в по-изостанали и бедни региони на ЕС.

По оценка на премиера Бойко Борисов, ако средствата в Кохезионния фонд се запазят и през следващия програмен период, страната ни ще може да се възползва от възможността да получи още около 500 млн. евро до 2020 г.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд провеждат предварителна среща, в търсене на изход от заплетената ситуация. По-късно предстои лидерите на 27-те страни от съюза да се съберат в Брюксел, като срещите им ще продължат и утре.

Дълбоки противоречия, непримирими позиции и заплахи предшестват важната сбирка, която трябва да определи многогодишния бюджет на съюза за следващите седем години (2014 - 2020), неговата структура и обхват.

Първият червен сигнал дойде от Лондон, който настоява ЕС да намали харчовете си, както направиха всички големи страни - членки. Позицията на премиера Дейвид Камерън е, че бюджетът на ЕС не трябва да бъде увеличаван, което се нрави и на Берлин.

Първоначално ЕК предложи бюджет от 1.033 трилион евро за периода 2014 - 2020. По-късно президентът на ЕС Херман Ван Ромпой излезе с леко съкратен вариант от 973 милиарда евро.

Латвия не е съгласна със заложеното предложение фермерите й да получават само 53% от средната европейска субсидия. В момента земеделските помощи за прибалтийската страна са едва 35% от средните за ЕС, но Рига иска да вдигне това ниво до 80%.

В Латвия са най-ниските плащания за единица площ, като същото важи и за Литва и Естония.

Именно намалените субсидии за земеделие са най-спорната част от новата финансова рамка. Австрия също не ги подкрепя.

Премиерът на Полша Доналд Туск не изключва налагане на вето от една или повече страни - членки. Страната му е най-големият нетен получател на средства от европейските фондове.

Oще: 2020  бюджет  вето  евро  европейски съюз  пари  субсидии  финансова рамка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.