Учебниците по история, глупаци... | webcafe.bg
newscafe

Учебниците по история, глупаци...

Webcafe.bg
23.08.2013, 11:56 (обновена 25.08.2013, 12:59)
параклис, свещи

Снимка: © Sofia Photo Agency

23 август, Ден за възпоменание на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими

23 август е обявен в цяла Европа за Ден за възпоменание на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, в това число и нацисткият, погубили стотици милиони души по света. Само жертвите на т.нар. комунизъм са над 100 милиона души.

Българските жертви

В България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. БКП и ДС репресират под различна форма над 300 000 българи, елита на народа. В тази цифра влизат убитите без съд и присъда след 9 септември 1944 г., осъдените и разстреляните от Народния съд от декември 1944 г. до април 1945 г., избитите по най-зверски начин в затворите и лагерите, разстреляните при опит да избягат през границата на страната, изселените и малтретираните. В тази бройка не влизат над 360-те хиляди български турци, изселили се в Турция в резултат на възродителния процес.

Цифрите, показани преди време от филма на bTV: "Убитите бащи на България", изумяват с мащабите си за малка България. БКП успява да унищожи и смаже повече хора, отколкото загиналите в Българската армия по време на Първата световна война от 1915 г. до 1918 г., и повече хора, отколкото турският аскер и башибузуците избиват при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.- 30 000 души.

Както се отбелязва във филма, това е интелектуален геноцид над българския народ, извършен от български комунисти, послушни съветски наместници, които се разпореждат със съдбата на страната от 1944 до 1990 г.

Липсващите учебници по история

По БНР днес преподавателят по история в Американския университет в Благоевград и автор на сайта Жертвите на комунизма проф. Евелина Келбечева коментира, че за двайсетте години, откакто преподава във висшето учебно заведение, само двама от студентите й са знаели, че в България е имало лагери по време на режима, наричан "тоталитаризъм", "живковизъм", "социализъм", "комунизъм".

В интервю на журналистката Силвия Великова тя заяви, че основният грях са учебниците по история. Те не са написани по начин, по който да дадат знания на хората, които нямат идея какво се е случвало преди повече от 20 години и не са живели през онзи период. Както беше ясно казано преди време от Петко Симеонов, битката сега е "чия версия на прехода ще остане в историята".

Факт е, че в българските учебници по история липсва достатъчно и достоверна информация за този период.

Изявлението на преподавателката от Американския университет беше по повод реакциите след като паметникът на съветската армия в София бе боядисан в розово като извинение за българското участие в окупацията на Чехословакия през 1968 г.

"Това означава тежкото признание, че ние не познаваме най-близкото си минало. Запушването на каналите на дебата, на знанието за всички престъпления на комунистическия режим означава, че това все още не се е случило", каза проф. Келбечева. 

Според нея общественото мнение е силно заблудено по отношение на статуса на този паметник. 
"Съветската армия е армия - окупаторка, надписът, който стои на него ("... от признателния български народ" - бел.р.) е ужасяващ, защото огромна част не се идентифицира като признателен към окупацията и комунистическия режим, наложен тогава", каза преподавателката.

"Всичките акции, организирани от симпатизантите на БКП и БСП за чистенето на паметника бяха оформени като обществена акция. Напротив, голямата обществената реакция в момента е неприемането на цялата тази фалшификация на войнишкия паметник на съветската армия", заяви проф. Келбечева.

Тя припомни, че паметникът на съветската армия е издигнат след като в България е унищожено най-дългото съпротивително движение в целия Източен блок срещу комунистическата власт - това на горяните (виж вдясно), а повечето участници в него избити.

Европа помни

В свое изявление по повод 23 август еврокомисарят по правосъдието, човешките права и гражданството и заместник-председател на Европейската комисия Вивиан Рединг заяви, че новата програма "Европа за гражданите" ще продължи да подкрепя проекти, които се занимават с причините за тоталитарните режими в съвременната история на Европа.

Тя дава за пример проектът "Завръщане в бъдещето", осъществяван в Германия, Унгария, Полша и Словакия, в който участниците (ученици на възраст до 17 г.) се сблъскват с действителността на тоталитарните режими.

"Бюджетът, определен за проектите "Памет за миналото" в рамките на бъдещата програма "Европа за гражданите", ще отразява все по-голямото значение, което се придава на разбирането на близкото минало на Европа, на приемането му като част от европейската история и на предаването на посланието към младото поколение на Европа", пише Рединг.

В новата програма, настоящите 4% от бюджета, заделени за "Памет за миналото" ще нараснат на 20 %. Новата тема "Европейска памет за миналото" ще обхване и други решаващи моменти в недалечната европейска история, като например за 2014 г. това са 100-годишнината от началото на Първата световна война, 25-годишнината от падането на Берлинската стена и 10-годишнината от разширяването на ЕС към Централна и Източна Европа.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

18 Бобо | 26.08.201312:25

Предполагам минусите са ми сложени от читатели които смятат подлизурничеството и доносничеството за положително явление. Хм... ! Къде са ви отчувале? пуша поклон смешник луд!?!?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

17 Бобо | 25.08.201320:00

Много добър анализ на Philosophyis Amagic!
Само бих добавил към това, че у бантускотия доносничеството се среща в неговата съвършена и завършена инфантилна форма - подмазването или подизурничеството.
В което и да е доносничество може да се намери рационално зърно, но в подлизурничеството не.
То обслужва институцията и представящия я индивид съвършено. Т.е. рационалното зърно е изядено и остава ирационалния стремеж към признание без никакви морални, социални, логически и психологически задръжки. Индивидуалноста бива заменена с псевдоиндивидуалност или по точно липса на индивидуалност. Индивида става огледално отражение на желанията на субекта към когото отправя подмазването. Пълното обезличаване на "Азът" и поставянето му в услуга на всеки овластен с единствена цел- лична облага и постигане на преимущество над остсаналите власт нямащи .
Тоест тук липсва формулата аз ти давам необходимата информация и очаквам поощрение. Принципът е заменен - аз ти казвам каквото искаш да чуеш и очаквам поощрение!? Кул Кул Кул
Ентропно поглъщане на личноста с цел да се постигне превъзходство над останалите "равни". Липсата на рационалност е водещия мотив в подлизурничеството. В общество като нашето това състояние е перманентно.И затова стигнахме до най ниското ниво на социалност познато на човечеството Плези се Плези се Отегчен
С други думи няма значение какъв дрислив задник съм аз, по важното е че ти си по дрислив! Шокиран Шокиран Шокиран
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.06.2013, 13:39

16 Philosophyis Amagic | 25.08.201311:49

Та, да си продължа мисълта.
Същността на доносниченето е във властовата социализация. За да се социализираш ТИ с властта и да получиш 1 прашинка "бонус" отгоре наклепваш конкурента и му съсипваш живота.
Това е там където нещата не се правят, а идват отнякъде другаде и се разпределят. Защо при разпределението на нещо с което И ти, И другарчето еднакво нямате общо и не го заслужавате ти да не прецакаш другарчето? Моралното основание е че другарчето също толкова не заслужава "бонус", колкото и ти. Затова си мразиш другарчето и като му направиш мизерия не чувстваш угризения, спиш спокойно. Това е вярно, че доносника по правило не чувства угризения, той си има някакъв инфантилен морал. Но в последна сметка страда и не е по силите му да разбере това собствено страдание - изгубил си другарче, един приятел. Успокоението, вътрешната измама е "той не е приятел", така света ти изсъхва и изстива и в последна сметка всички са гадни и не са ти приятели. Ха живей в това свое възприятие за света и се влачи до края като недоволен от другите нещастник.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 18.06.2013, 13:39

15 Philosophyis Amagic | 25.08.201311:16

Абе, Паяк, сложих ти минусче. Струва ми се че виждаш прекалено черно-бяло. Хайде, дай малко да ти оцветим зрението.
"Доносниченето" е ТИП социално поведение, а защо е социално - защото винаги касае или е външна намеса в отношенията "индивид - институция". Пред висшестоящия, овластения да наклепаш, да обадиш, да подлееш вода, да изподляриш. И като го направиш се чувстваш "правилен", "образцов", "коректен" - отличник. Това е много стар номер, съществува в човешката природа.
И я разшири оптиката и оцвети картината.
Кой днес е в бунта на справедливостта и неспокоен връща назад и търси сметка:
- За всички онези наши прадядовци и прабаби, които под Турско са ходили и са клепали съседите си българи пред фесовете? Пълно е било с предатели и мръсници.
- За всички онези предци на днешните горди европейски демократи, техните предци са били селяци някакви необразовани и живеещи в кал, които са ходили и посочвали вещицата и схоларха пред Светата Инквизиция? Джордано Бруно, Галилей, Коперник са само по-известните имена от енциклопедиите. Хиляди са били. Гледайте "Името на розата" с Шон Конъри.

Не Светия Престол, БКП или ГЕРБ са били виновни, а населението. Еволюция, приятелю, еволюция. Говорим за общества. Да виждаш ДНЕС някъде из Европа подобни лайнарии, ей така, да отидеш да донесеш послушно и с мазно изражение и да се насереш?
Виж в интернет има една снимка на малоумник - еба' си лицето... та даже тефтерче си водил за да не забрави нещо като възникне информация на кого да обади и да изтропа. Това е сега, при ГЕРБ.
И не БКП или ГЕРБ са виновни.
Търсят се доносници, по цял свят навсякъде се търсят. Но тук има предлагане, а другаде по света - вече няма, или не чак такова.
Чатна ли?
Като не можеш да правиш обувки и дрехи, печки и телевизори като хората, а ги взимаш от някъде другаде - с какво да се занимаваш? Там където правят неща и ги правят добре, КОЙ ще ти се занимава с доносничене? Това е занимание за децата, КОЕ детенце някога не е обадило другарчето си? После порастваш и го надживяваш, както детската шарка и варицелата.
Доносниченето е да си най-примерният, образцов, отличник пред власт имащият. Да демонстрираш подчинение. Докато си още инфантилен и некадърен и не можеш да правиш сам нещата.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

14 паяка | 24.08.201318:33

Под такива статии потомствените доносници е редно поне да мълчат, щом нямат доблестта да си признаят кому какво са причинили. Чак за извинение не смея и да помисля - твърде голям лукс би било.
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

13 Мина | 24.08.201316:24

Довечера непременно ще видя филма за горяните от двата линка- никога не бях чувала за тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

12 Зелен Бетон | 24.08.201304:20

И аз сложих едно плюсче на Philosophyis Amagic – главно заради съшествения акцент, че реално жертвите са много повече от пряко репресираните. Това е нещо, което като че ли не се осъзнава. А примери за последиците от такива „индиректни репресии“, дори (вече) предадени през поколения, виждаме всеки ден. Но да не се отпускам, че темата е много голяма.

На професорката според мен не бива да й връзваме много кусур. Тя прави каквото може, както смята за правилно. Между другото, в списъка на сайта й е и името на дядо ми – който след 44-та е лежал в Белене 2 години без съд и присъда, имуществото му е било конфискувано, а семейството му – интернирано. И всичко това само защото е „имал неблагоразумието“ да бъде успешен търговец, и е вярвал в държавността, морала и върховенството на закона (и не се е страхувал да го декларира).

В семейството ми обаче имаше един особен вид омерта върху тези теми. Бях вече студент, когато за пръв път чух, че в България има лагери, а цялата история на дядо ми я научих още по-късно. Сега като се замисля, подобно наложено мълчание може би е един вид инстинкт за оцеляване – баща ми, майка ми, дядовците и бабите ми по своему са ме опазили. Ако знаех тези неща по-отрано, вероятно щях да започна открито да дисидентствам (като си знам характерчето...) и щях да си имам доста по-сериозни проблеми с власти и авторитети, отколкото тези, които си имах и без това.

Тъй че по отношение на това кой е знаел за лагерите, репресиите и пр. и кой не, трябва да се има предвид и този тип „омерта на самосъхранението“. Нещо като доскоро действащата формула относно хомосексуализма в американската армия: Don't ask, don't tell. Разбира се, говоря за соц време. А защо днешните студенти не знаят, е отделен въпрос... може би родителите (и учителите!) им го смятат за несъществено?
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

11 Frida | 24.08.201304:14

права е г-жа професор- някой да е отишъл в гулак или нейде там из транспорта да изчисли аджеба, може ли да са загинали 10 -13-20 милиона и тогава да говори с факти? ами ше ползваме методите на отрицателите на холокоста - ше ми изчисляват квадратури и застройки - като че ли става въпрос за санаториум, пфуууй, ей затова сте си мизерници и нещастници и ще ви тъпчат и цоцат и ще викате - мерси-
и фактът, че никой не е осъден, не прави престъпленията несъществуващи - има ги, има свидетелства и свидетели. а че общество няма - то е следствие от тези престъпления и продължаващите ехидности от учени, философтъри и пр. въздухообменници. тихите скрити жертви на тоталитаризма.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

10 Дракон с кисело зеле | 24.08.201303:49

за двайсетте години, откакто преподава във висшето учебно заведение, само двама от студентите й са знаели, че в България е имало лагери по време на режима, наричан "тоталитаризъм", "живковизъм", "социализъм", "комунизъм".
––––––––––
Странно, моите наблюдения са точно противоположни. Келеменца на по двайсетина години говорят за Соцялизъма и Комунизъма, все едно лично са стенели десетилетия под тежкия им ботуш. Егати досадата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.06.2013, 13:39

9 Philosophyis Amagic | 24.08.201300:42

Благодаря на Rodrigo Diaz de Vivar
Да ти кажа нещо за невидимите жертви на тоталитарните режими.
Аз преди много години, бях един рицарски настроен младеж, без страх от нищо, си мислех, че хората са 2 вида: такива, които носят копие или знаме - смели рицари и други, които не носят нищо, само чувства и желания, чат-пат и мисли - накратко пу'ки.
Отне ми време докато разбера, че не е точно така. Има и е имало много доблесни хора, които без страх биха отишли и на смърт заради убежденията си. И наистина биха го направили. И не че не са свободни. Но като погледнеш вкъщи детето и си го представиш незнайно колко години как расте като сирак, като погледнеш жена си и я видиш в крайна мизерия и нищета. Не че не можеш да го направиш, можеш, но замръзваш на място и здраво стискаш зъби и сподавяш бойния си вик. Това състояние е едно от много страшните. Та, за тези хора ми беше думата.
А не за тези като предишния, дето като му говориш за факти и го караш да мисли, то се чувства като опримчено и стегнато в хомот и нещо не му е много свободно.
   

оценка

+2 -2