Неслучайното разпределение на дела се потвърди | webcafe.bg
newscafe

Неслучайното разпределение на дела се потвърди

Webcafe.bg, по БНР и Правен свят
24.04.2013, 13:24 (обновена 24.04.2013, 17:30)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Един системен оператор се "забавлявал" да разпределя на неслучаен принцип делата

Прокуратурата е установила драстични нарушения в следствения отдел на Софийска градска прокуратура, предаде БНР.

Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура извърши проверка на случайното разпределение на делата в СО на СГП за периода от началото на 2009 г. до март 2012 г.

Констатирани са редица сериозни нарушения, като основният виновник, според проверяващите, е операторът на програмата за случайното разпределение Росица Найденова. Засега за нея е предвидено дисциплинарно наказание.

Според констатациите, случайният принцип на разпределение на делата е нарушаван, имало е фалшифициране на протоколите за разпределението.

Продължава проверката за замесени и други лица, които вероятно също ще бъдат санкционирани.

Експериментите на един чиновник

"Охххх", "Господинът не желае да вземе делото", "Много наведнъж за ЧНГ", "Щяла да е била в отпуск", "Е, хайде да не е веднага", "Хайде третото на друг", "Не и този път", "Не съм блокирана", "Това са поръчки". Всички тези цитати не са реплики от секстелефон, а само една малка част от мотивите към отказите за случайно разпределение на дела на следователи от Столичния следствен отдел към Софийската градска прокуратура, пише журналистът от "Правен свят" Ралица Петрова.

Росица Найденова си измисляла мотиви за отказ за разпределение на делата, определяла по своя преценка процента на натовареност на следователите, преразпределяла по собствена инициатива дела.

Но едно от най-сериозните нарушения е, че тя е редактирала протоколите за случайното разпределение. Прехвърляла протокола в Word формат, където си обработвала данните - изтривала имената на онези следователи, които били отбелязани като изключени от случайния подбор.

С натовареността Росица Найденова също експериментирала - има дело за разпределение, двама следователи са с 0% натовареност, а други със 100 процента. Найденова им сменя процентите и разпределя делото. При следващото дело връща процентите на първоначалните им показания и пак разпределя дело. Всичко това е правила независимо от заповедта на градския прокурор на София Николай Кокинов следователите да бъдат на 100% натовареност.

"Имам чувството, че операторът се е забавлявал на моменти с програмата", каза днес Емил Владимиров от ИВКП.

Oще: дела  наказание  прокуратура  сгс  системен администратор  случайно разпределение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани