През последното десетилетие антиамериканизмът по света се засили | webcafe.bg
newscafe

През последното десетилетие антиамериканизмът по света се засили

Webcafe.bg
11.09.2011, 10:59 (обновена 11.09.2011, 11:35)
11 септември

Непосредствено след атентатите имаше изблик на симпатии към САЩ, но те се оказаха краткотрайни

През десетилетието след терористичните атентати на 11 септември 2001 г. отношението към САЩ по света постепенно се променяше и от страховит колос на тях вече все повече се гледа като на отслабваща сила, отбелязва авторитетният социологически институт Pew.

Непосредствено след атентатите имаше изблик на симпатии към САЩ, но те се оказаха краткотрайни. Първото проучване на Pew по въпроса от 2002 г., установи, че още година след атентатите доброто отношение към САЩ в много държави започва да намалява, включително и сред най-близките им съюзници. Например делът на благосклонно настроените германци спадна от 78% през 2000 г. до 60% през 2002 г., а на британците – от 83% на 75%.

С началото на войната в Ирак през 2003 г. антиамериканизмът по света се засили

Одобрението за САЩ в Западна Европа се срина още повече, а негативното отношение към САЩ се превърна в обща черта в някои части от мюсюлманския свят, където преди САЩ бяха добре възприемани, като например в Турция и Индонезия.

Мнението на международната общност към САЩ се запази негативно през останалата част от президентския мандат на Буш, като все повече общества изразяваха сериозни притеснения от американката политика и използването на военната мощ. Войните в Ирак и Афганистан не събраха обществена подкрепа, а на борбата на САЩ срещу тероризма се гледаше със скептицизъм и страх.

Непосредствено след нападенията на 11 септември "войната срещу терора" получи подкрепа в Западна Европа, но американската антитерористична политика все повече започна да се свързва с Ирак, затвора Абу Граиб, Гуантанамо и други непопулярни аспекти от американската външна политика.

Подкрепата рязко намаля. До 2007 г. по-малко от половината от жителите на Франция, Германия и Великобритания одобряваха политиката на САЩ срещу тероризма, а едва 21% от испанците споделяха същото мнение.

2008 - решаващата година

Избирането на Барак Обама за президент значително подобри отношението към САЩ в много държави, особено в Западна Европа. Огромен процент от германците (93% през 2009 г.) изразяваха доверие в управлението на Обама, а във Франция - 91%.

Обама бе възприет много по-положително от предшественика си и в двете части на Америка, Азия и особено в Мексико, Аржентина, Канада, Нигерия и Япония.

Социологическите изследвания на Pew през 2010 г. и 2011 г. показаха, че предимно положителното отношение към Обама и САЩ се запазва в голяма част от света, но резервите относно американската външна политика не са изчезнали.

Рейтингът на Обама обаче не се промени в няколко предимно мюсюлмански държави, които са от ключово значение за стратегическите интереси на САЩ. По-малко от един от всеки петима турци, пакистанци, йорданци или палестинци имаха положително отношение към САЩ през 2011 г. В тези държави антиамериканските настроения се подклаждаха от насадени от ерата на Буш проблеми – Афганистан, борбата срещу тероризма, американската политика спрямо Израел.

Постепенно започна да се налага впечатлението, че Китай ще измести САЩ като доминираща суперсила

Докато икономиката на САЩ бележеше спадове, китайската продължаваше забележителния си растеж и Китай започна да играе по-видима роля в международните отношения. Това промени и мнението на мнозина.

Сред 18-те държави, изследвани от Pew през 2009 г. и 2011 г. процентът на отговорилите, че Китай ще замести или вече е заместил САЩ като водеща суперсила нарасна от 40% през 2009 г. до 47% през 2011 г., като в същото време делът на онези, които не вярват някога Китай да замести САЩ намаля от 44% на 36%.

В изследването през 2011 г. мнозинството от анкетираните във Великобритания, Франция, Германия и Испания определят именно Китай като най-голямата в света икономическа сила. Странно е, че на същото мнение са и 43% от американците. Само 38% от тях смятат, че водещата сила са САЩ.

Британците и испанците смятат, че това е положително явление, докато повечето французи и германци са на противното мнение. Преобладават положителните оценки за икономическата мощ на Китай сред съседните държави – Пакистан и Япония. На противното мнение са повечето индийци.

Нарастващата военна мощ на Китай не се харесва

Pew отбелязва слаб ентусиазъм по света от възможността Китай се превърне във военна сила, каквато са САЩ. Изключения има сред пакистанците, йорданците и палестинците, които биха искали Китай да бъде равностоен съперник на САЩ. Повечето от жителите на останалите страни по света, обаче, не гледат с добро око на възможността Китай да се изравни по военна мощ със САЩ.

Подобно виждане е най-разпространено в страните, дългогодишни съюзници на Америка, като Германия, Франция, Испания, Великобритания и Япония. Дори в Турция, един от ключовите съюзници в НАТО, където антиамериканизмът нараства през последните години, едва 20% биха искали да видят китайската армия като равностоен съперник на американската.

Така в много държави, където опасенията от американската мощ бяха големи непосредствено след нападенията на 11 септември 2001 г., сега има притеснения от отслабващата сила на САЩ и засилващата се икономическа и военна мощ на Китай, отбелязва в заключение анализът.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 12.09.201111:07

Така така, нека да има кой да подпира тъпите хамерикнци, да не правят прекалено много золуми. След разпадането на СССР и отслабването на Русия, взеха да говорят за световен полицай, и да правят каквото си искат. За тях единствения начин да си пораздвижат икономиката е устройването на поредната война. След втората световна война, си устройват предиодично по някоя локална войничка, да поизразходват малко оръжие и боеприпаси. Само че послените три войни им дойдоха леко нанагорничко, и сега вече усещат последствията от простотията си. И логично започват да потъват, и колкото и да не им харесва, този път няма лесно да се измъкнат само с печатане на долари. Китай освен всичко друго, са изкупили неизвестно количество долари, и спокойно могат да държат долара в шах на валутните пазари...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 12.09.201109:44

Политиката на САЩ по отношение на света, не се изгражда на базата на проучвания за нагласите на хората в различните региони на света, какво те искат за себе си, какво те смятат за добро за тях, а на нещо, което, най-общо казано, е мистично.

Ето какво казва президентът на САЩ Джордж Буш в една от своите речи:

„Вярвам, че Бог иска всички да са свободни. Вярвам в това и то влияе на външната ми политика.”

Когато един човек, който е президент на най-могъщата държава на света, се вживява като изразител на Божията воля и като оръдие за изпълнението на тази воля, не може да се очаква в страните, където хората не са свободни според стандартите на САЩ, и които предстои рано или късно да бъдат освободени по модела на Ирак, да обичат американците.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани