По-скъп ток от 1 юли. Въпросът е с колко | webcafe.bg
newscafe

По-скъп ток от 1 юли. Въпросът е с колко

Webcafe.bg
17.01.2012, 13:29 (обновена 17.01.2012, 13:41)
Ангел Семерджиев

Снимка: © БГНЕС

Стачката в мините ще доведе до свиване на приходите на НЕК, тя ще има по-малък резерв от средства и това е по-голямо основание за увеличаване на цената на тока, заяви шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев

Токът може да поскъпне с повече от 7 на сто - най-малко с 10%, ако стачката в държавните "Мини Марица изток" продължи повече от месец. Това съобщи днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Едно е сигурно обаче - и без стачката увеличение на цената на електроенергията от 1 юли тази година ще има.

Стачката в държавното дружество започна в неделя - 15 януари. Миньорите настояват за по-добри условия на труд, нова техника и бонуси за по-големия добив през 2011 г. Загубите в "Мини Марица - изток" от началото на стачката от нереализирана продукция са 2.4 млн. лева.

Според Семерджиев в момента е рано да се говори за поскъпване на тока, защото не е активиран т.нар. студен резерв (енергията, до която се прибягва в извънредни случаи), нито е спрял износът на електроенергия.

Енергията от студения резерв е с до 20 лева на мгвтч по-скъпа от тока на ТЕЦ "Марица изток 2", който от своя страна си набавя въглища от "Мини Марица изток". Държавните мини доставят 90% от въглищата в страната, от които се осигурява 40 на сто от енергопроизводството.

Стачката в мините ще доведе до свиване на приходите на Националната електрическа компания (НЕК), тя ще има по-малък резерв от средства и това е по-голямо основание за увеличаване на цената на тока, обясни Семерджиев.

Досега се очаква увеличение на тока с до 3 на сто заради добавката за зелена енергия. Отделно НЕК поиска поскъпване на тока на едро от юли с до 4.5% - това е цената, на която продава тока на доставчиците, които снабдяват потребителите.

Очаква се до края на февруари своето предложение за нови цени на електроенергията да дадат и самите доставчици - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН. Увеличението ще се формира от сбора на всички увеличения, които могат да поискат производители, НЕК, Електроенергийният системен оператор, който поддържа и управлява мрежата високо напрежение.

Oще: ангел семерджиев  въглища  дкевр  доставчици  евн  електроенергия  е.он  мини  мини марица изток  нек  ток  чез  юли 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 17.01.201215:04

''За производството на електричество ядрените реактори използват уран-235, който позволява да се генерира 3.7 млн. пъти повече електричество от същото количество въглища.

Ако например имате 7 камиона, всеки от тях натоварен с 6 контейнера ядрено гориво, те могат да поддържат производството на един 1000-мегаватов ядрен реактор в продължение на 1.5 години. За този период ще бъдат консумирани около 2 тона уран-235.

За същото време една централа като "Марица-изток" всеки ден ще се нуждае от по една влакова композиция с 90-100 т въглища. Освен това през това време централата ще замърси атмосферата с още 350 000 т прах и над 4 млн. т въглероден двуокис, въглероден окис, азотен окис, серен окис. Според американския Институт за ядрена енергия мерките за очистване на подобно количество вредни газове в атмосферата би струвало $5 млрд.''

''Темата за ядрената централа в Козлодуй предизвика верижна реакция след изненадващо поетия от премиера Симеон Сакскобургготски ангажимент България да "положи необходимите усилия за затварянето на 3-ти и 4-ти блок, каквото и да ни струва това". Факт е, че България е поела ангажимент за спирането на 1-ви и 2-ри реактор до края на 2002 г. Но факт е също така, че мнозина български и чуждестранни експерти са на мнение, че 3-ти и 4-ти блок могат да работят безпроблемно поне още десетина години. ''
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани