В периода 2004 - 2008 г. у нас са регистрирани 35 случая на полицейско насилие, докато само за 2009-2010 г. те са 30 | webcafe.bg
newscafe

Полицията бие повече - предимно по домовете...

Webcafe.bg
10.03.2011, 13:27 (обновена 10.03.2011, 14:17)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

Извършените през 2009 г. ремонти в част от наблюдаваните РПУ в повечето случаи са козметични и не са довели до съществено подобрение нито в условията за задържане, нито за работа на служителите, констатира доклад на "Отворено общество"

В периода 2004 - 2008 г. у нас са регистрирани 35 случая на полицейско насилие, докато само за 2009-2010 г. те са 30. Това показва доклад на "Отворено общество, представен днес. Само за миналата година броят им е 13.

Все по-често насилието се пренася извън полицейските управления - в домовете на хората и полицейските автомобили, констатира докладът. Регистрирани са и случаи, в които задържаните граждани не са запознати с правата си, а в определени случаи полицаите разубеждавали хората да търсят адвокатска защита.

Само 18 полицейски управления в България се доближават, и то частично, до нормативните изисквания, показва анализът на "Отворено общество". Извършените през 2009 г. ремонти в част от наблюдаваните РПУ в повечето случаи са козметични и не са довели до съществено подобрение нито в условията за задържане, нито за работа на служителите. В немалка част от случаите те са извършени с лични средства на полицаите.

За да подготви документа, институт "Отворено общество" е осъществил гражданско наблюдение в полицията за периода от август до декември 2010 г. по общо 14 показателя за спазване на основните права на задържаните и условията за задържане в полицията.

Повече полицейщина...

Предишният период на наблюдение беше юли 2007 - август 2008 г.; от средата на 2008 до средата на 2010 г. не е провеждано гражданско наблюдение. Един от основните положителни резултати през 2007 - 2008 година беше значителното намаляване на пропуските, допълнителните вписвания и поправките по документацията за задържане, както и регламентирането на условията за предоставяне на храна на задържаните. 

През последните пет месеца на 2010-а обаче са констатирани по-чести поправки в регистрите по задържане в сравнение с 2007-2008 г. Това свидетелства за риск от нарушаване на основните права на задържаните, включително и превишаване на законноустановения срок за задържане от 24 часа. В същото време за същия този период - юли-декември 2010 г., са регистрирани само 2 оплаквания за полицейско насилие и те са единствено в София.

Това представлява известно подобрение, защото за предишния наблюдаван период, при почти същия брой посещения на доброволци в РУП, са регистрирани 5 оплаквания за полицейско насилие. Намаляването на оплакванията за насилие на територията на полицейските управления обаче не означава намаление на насилието като цяло.

Анализът на случаите, отразени в медиите през последните 7 години показва, че в периода 2004-2010 г. публикуваните в медиите случаи на полицейското насилие са се увеличили двойно. Преобладаващата част от полицейското насилие се случва извън полицейските управления, а не вътре в тях (съотношението е малко под 4 към 1).

През 2009 и 2010 г. местата на упражняване на полицейско насилие се изместват към домовете на хората и в полицейските автомобили. Гражданското наблюдение регистрира подобрение по показателя "Отношение на полицейските служители към задържаните лица", което все по-често се определя от интервюираните (задържани и граждани) като "професионално" и "любезно".

Частично подобрение има по пет показателя: осигуряване на преводач; материално-битовото състояние в РУП; оборудване на местата за задържане; обособяване на обслужващи помещения и обособяване на отделни помещения за настаняване на мъже, жени, непълнолетни и др.

По три от показателите: условия на работа на полицаите, осигуряване на медицинска помощ и оборудване на местата за задържане - промяна няма. Частично влошаване се наблюдава по четири показателя: "Информираност на задържаните за правата им", "Достъп до правна помощ", "Осигуряване на храна на задържаните" и "Водене на документацията по задържане".

Продължават оплакванията на полицейски служители от лоша координация с местните адвокатски съвети за осигуряване на дежурни адвокати. Въпреки това, в нито един от наблюдаваните райони няма конкретни инициативи нито от страна на ръководството на ОДМВР, нито на местната адвокатска колегия за намиране на решение.

Oще: българия  насилие  полиция  ремонти  рпу 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани