"Отчаяни" опити за разкол в църквата | webcafe.bg
newscafe

"Отчаяни" опити за разкол в църквата

Webcafe.bg, по БНТ, bTV
12.11.2012, 11:07 (обновена 12.11.2012, 14:47)
Митрополит Кирил

Снимка: © Дарик Варна

"Не се виждам като бъдеш патриарх, просто ще проявя послушание, както винаги досега".

Няма опасност от нов разкол в Българската православна църква, а просто „неградивни отчаяни опити". Думите са на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който преди два дни бе избран за наместник - председател на православното вероизповедание у нас.

Внесените документи за алтернативен синод митрополит Кирил определи като „лични амбиции" и „стремежи на някои хора, бизнесмени, политици да влияят на процеси в Българската православна църква".

Опитът за регистрация на отцепнически синод (колективен орган на управление на православната църква) стана известен ден след смъртта на патриарх Максим.

В рамките на следващите четири месеца дядо Кирил ще организира провеждане на църковно - народен събор, който ще избере новия българския патриарх.

По традиция патриарх става наместник - председателят. Тази длъжност е на ротационен принцип, като преди смъртта на патриарх Максим бе заемана от Великотърновския митрополит Григорий.

Митрополит Кирил бе избран от Светия Синод със 7 гласа, докато митрополит Йоаникий Сливенски получи 4, а русенският митрополит Неофит - 1. Митрополит Николай не е бил подкрепен от нито един от събратята си в борбата за наместническото място.

Изборът на варненския владика не се хареса на пловдивския митрополит Николай, който напусна преждевременно заседанието на Светия Синод. По-късно той заяви, че митрополит Кирил е нелегитимно избран, тъй като е получил 7 гласа, а Уставът предвижда най-малко 8 гласа.

Варненският владика обяви, че е избран с половината от гласовете на присъстващите членове на Светия Синод (14 души). "Тук не става въпрос за имоти, както се говори, не става въпрос кой да бъде наместник - председател, а става въпрос за това митрополит Кирил да не бъде наместник - председател", заяви Кирил.

Николай Пловдивски не е навършил 50 години, което автоматично го изключва от битката за най-високия български църковен пост.

След като бе избран за патриаршески наместник, митрополит Кирил заяви, че правилата за избор на нов патриарх няма да бъдат променяни. Днес той обяви, че няма амбиции да оглавява църквата, но ако бъде избран, ще приеме съдбата си.

Според него спекулациите около името му са плод на лични амбиции на някой митрополити, но не конкретизира имена.

За владиката скандалът с чисто новия „Линкълн" е приключена тема. „35 000 долара каква сума е в сравнение с другите?. Това е икономична кола - от Варна до Адреатика се отива с един резервоар".

Митрополит Николай отказва заседанията на Светия синод

Няколко часа след сутрешната изява на дядо Кирил по БНТ, митрополит Николай прати писмо до Светия синод, с което заявява на владиците, че няма да присъства на заседанията в следващите 40 дни, тъй като ще скърби за кончината на патриарх Максим.

Николай отново припомня, че Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове. Освен това, гласуването винаги и само явно.

„Ако се допусне тайно гласуване, това означава отсъстващите наши братя да бъдат лишени от право на глас. Никой митрополит не може да бъде лишен от такова право, защото участието във взимането на решения е негово задължение. Освен това, ако се приеме да има тайно гласуване, това означава, че членовете на Светия Синод имат тайни помежду си", пише духовникът.

„Абсолютно съм убеден, че в дни като сегашните, Негово Светейшество Патриарх Максим първо би спазил 40-дневния срок на молитвено мълчание в памет на покойника", допълва Николай Пловдивски.

Светият Синод ще заседава на 14 ноември от 10.00 часа, на което ще започне обсъждането на подготовката на патриаршеския избирателен църковен събор.

 

Oще: бпц  максим  митрополит кирил  митрополит николай  патриарх  православие  църква 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани