Едни 350 000 бюлетини си търсят получатели | webcafe.bg
newscafe

Едни 350 000 бюлетини си търсят получатели

Webcafe.bg, по bTV, Фокус и TV7
11.05.2013, 12:27 (обновена 16.05.2013, 12:30)
Избори

Прокуратурата и ДАНС иззеха 350 000 бюлетини за ГЕРБ

Десет палета с по 35 000 бюлетини за изборите, готови за експедици, са открити в печатница "Мултипринт" в Костинброд при акция на ДАНС и прокуратурата, извършена след сигнал. До момента не е съобщено от кои избирателни райони са бюлетините.

"Мултипринт", която е на общински съветник от ГЕРБ, и "Демакс", собственост на бизнесмена Петър Кънев, водач на листа на БСП, спечелиха обществената поръчка за отпечатването на изборните бюлетини за 12 май.

А "Мултипринт" отпечати и бюлетините за президентските избори за 2011 г. (виж вдясно).

Бюлетините са отпечатани след приключването на поръчката и са иззети от прокуратурата и ДАНС като веществено доказателство, гласеше едно от съобщенията. Но според собственика Йордан Бончев това не отговаря на истината, тъй като бюлетините, определени от него като брак, се намират запечатани в печатницата.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по служба и за ръководене и организиране на група срещу политическите права на гражданите. Не е ясно срещу кого е образувано производството. Съобщението на прокуратурата гласи, че резултатите от досъдебното производство ще бъдат обявени следващата седмица, т.е. след изборите.

Собственикът Йордан Бончев е общински съветник от ГЕРБ в Костинброд. Пред bTV Бончев обясни, че иззетите количества са нормалният брак - "той е около 2% и при 200 тона хартия това е 4 тона, нормално".

По силата на договора

Технологичният брак ние го съхраняваме по силата на договора, който ни задължава да го направим след изборите, каза той. Договорът за обществената поръчка наистина съдържа такова задължение - бракът да се съхранява на територията на предприятието при строг режим на достъп.

В обявлението за възлагане на обществена поръчка за отпечатване на бюлетините и другите изборни книжа за парламентарните избори на 12 май изрично се определя, че тиражът е увеличен с 10% спрямо броя на избирателите и че до приключване на изборите макулатурата се съхранява в печатницата.

Кметът на общината Милен Димитров също обяви, че бюлетините били бракувани и идеята била да бъдат унищожени след приключването на изборите.

Изнесената информация за разбита печатница за бюлетини категорично не отговаря на истината, заяви говорителят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Севделина Арнаудова пред "Фокус", макар по bTV да показаха жандармерията, която пази пред входа на предприятието.

"Призоваваме компетентните органи, в това число ДАНС, прокуратурата и ЦИК, да реагират незабавно, за да спрат всякакви спекулации и политически внушения в деня за размисъл. Няма задържани лица, представители на нашата политическа партия. Проява на слабост и политическа низост е в деня за размисъл да се прави подобна провокация", каза Севделина Арнаудова.

Собственикът на "Мултипринт" в Костинброд Йордан Бончев заяви още, че обвиненията са несериозни. "Имало е проверка в печатницата вчера, но не е констатирано нищо нередно. При проверката се е проверявало количеството отпечатани бюлетини, как са предадени, с какви протоколи. Нямаме никакви притеснения по тази тема. Ако е имало такива неща, аз ще съм първият, който би бил задържан".

Според БГНЕС Бончев е близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Пред тв камерите обаче Бончев отрече не само да е близък, но изобщо и да го познава.

Обвинение срещу Бареков и TV7

Операцията е започнала вчера следобед, продължила е през целия ден и през цялата нощ. Тя беше отразена в емисия на ТV7. Този факт, както и излъчено повторение на интервю с лидера на БСП Сергей Станишев накара ГЕРБ да обяви, че сезира ЦИК, Върховната касационна прокуратура и Софийската градска прокуратура.

В съобщението на партията се казва, че "една медия и един журналист си позволиха да извършат набедяване в извършване на престъпление спрямо Политическа партия ГЕРБ" в деня за размисъл.

Бюлетините отдавна са разпределени чрез областните управи в общините, намерените в печатницата в Костинброд няма да се използват, заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов. На бюлетината, с която ще гласуваме утре, трябва да следим дали ще бъдат поставени два печата в секционните избирателни комисии, добави той.

На изборите на 12 май за пръв път в съвременната история на България ще има чужда фирма, която ще извърши паралелно преброяване на вота, заради тежките нарушения регистрирани на общинските и президентски избори през 2011. Също така има наблюдателска мисия на ОССЕ, която включва над 250 наблюдатели – рекорден брой от 1990 насам.

Какво каза премиерът Марин Райков

Министерският съвет е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини за извънредните избори на 12 май, спазвайки процедурите и буквата на закона. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Количеството от 8,343 млн. бюлетини беше заявено и получено от печатницата, избрана след провеждането на обществена поръчка в сроковете, заложени в договора за изпълнение. Съгласно Изборния кодекс броят на бюлетините, които се отпечатват трябва да съотвества на броя на избирателите в страната и чужбина + 10%

Всички заявени от МС и отпечатани бюлетини са получени от областните администрации на 8 май 2013-та година. Не отговарят на истината появилите с в публичното пространство твърдения, че има "арестуван" служител на администрацията на МС.

"Нашите взаимоотношения с тази печатница са приключили на 8 май. Министерският съвет няма задължение по договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата", заявява министър-председателят Марин Райков.

"Всичко, което сме поръчали е получено и разпространено. Няма служител на МС, който да е бил арестуван или спрямо когото да е образувано предварително производство. Всички останали коментари ще бъдат направени след изборите като функция от установените от прокуратурата факти и обстоятелства."

Премиерът изрази удовлетворение, че са взети всички предохранителни мерки, за да не се стига до евентуална злоупотреба и изразява благодарност на прокуратурата. Той призовава политическите партии да не се възползват от този случай, за да нарушават предизборното мълчание.

Oще: акция  бюлетини  герб  данс  избиратели  избори  мултипринт  печатница 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

9 skd911 | 15.05.201310:50

Деня за размисъл не може и не трябва да бъде извинение за прикриване на престъпления.

Дайте сега като е ден за размисъл да си печатаме фалшиви бюлетини, щото никой не може да ни пипне... да ама НЕ. След като някой има наглоста да печата фалшиви бюлетини, е редно да се каже тази информация. Това е сериозно престъпление и деня за размисъл в никакъв случай не може да се използва като повод за прикриване на подобна информация. Ако утре някой взриви бомба в центъра на София, пак ли няма да се даде информация, защото е ден за размисъл и евентуалното разкриване на виновниците може да попречи/пмогне на някоя партия?! Стига вече с тия глупости!!!


Българина до такава степен се е извратил в представата си за спазването на закона, че е склонен да си търси всякакви оправдания за да го нарушава при всеки удобен случай. Едно е да се агитира политически в деня за размисъл, друго е да се прикриват престъпления, заради деня за размисъл. Ако денят за размисъл ще се ползва за да се печтат бюлетини, то по добре да няма ден за размисъл. На практика всяко престъпление, може да се изтълкува като политическа агитация. Но аз смятам че е крайно нередно, да се прикриват престъпления, поради разни поводи. Печатането на 350 000 бюлетини в повече е ТЕЖКО престъпление, това не е шега работа, това не е игра, независимо дали е политическа агитация или не. Не може такова престъпление да се крие, само защото е ден за размисъл. Тръгнем ли по тази хлъзгава плоскост, утре ще зпочнат да крият всякакви престъпления в деня за размисъл, а после денят за размисъл ще стане седмица за размисъл. Престъпниците имат полза от това престъпленията им да остават скрити от обществото.

Аз лично бих предложил този ден за размисъл да се премахне или да се запише, че важи само и изключително за политическа агитация. Примерно илиза някой на екрана и започва да вика с пълно гърло, "ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ". Това е политическа агитация, престъпленията не са политическа агитация, те първо са престъпления и после всичко останало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

8 greenstreet | 12.05.201314:48

Никой няма да установи категорично дали е технологичен брак или опит за фалшификация цялата история, но да я наричаш черен ПР е леко глупаво. Причинно следствената връзка е, че първо тоя пич (бил той от герб или не) е напечатал огромно количество ненужни или напротив бюлетини, а това е огромен гаф. От там натататък, че "оня капут" Бареков се възползва от ситуацията е съвсем друг въпрос - от отрепка като него никой не очаква друго. Но ако не му бяха дали повод, нямаше и да може да си играе на журналист.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 12.05.201312:35

Зелен Бетон

Хубаво е да ли лекуваш логореята и да не драскаш подобни километрични щуротии.
Значи печатаря на собствена глава изпраскал още 5-10 % допълнителни бюлетини, да не би пък някъде да не стигнат. Просто улеснил изборния процес Шокиран
После ще се окаже, че тия бюлетини са пуснати в някоя урна, да не би пък някой да е забравил да гласува и са пуснати заради него. Просто улеснили изборния процес.
Даже току виж са и отметнати с номер 15, просто така, за по сигурно, да не би някой да се обърка и да ги чафне на друго квадратче.
Просто улесняване на изборния процес луд!?!?!

А пишман-политика Гюлеметов е крайно време да ни уведоми любезно неговата Атака за или против ГЕРБ е.
Щото гледам, че под всяка статия е пръв на абразурата
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

6 daysydogy | 12.05.201312:30

Собственикът на печатницата е човек на герб... А в печатницине по принцип има така наречените „маколатури“ - брак който се получава докато се настройва машината при всяка нова поръчка, ама нещо бройката е много сериозна!?!?!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

5 Божидар Гюлмезов | 12.05.201310:30

Мдам, зеления бетон ми спести писането.


Това за мен си е поредния черен предизборен ПР.


Идинственото което постигат другарите от БСП чрез това постоянно сипене на помия, компромати, клевети и активни мероприятия е че вече никой на нищо не вярва, и ако ще ГЕРБ / Атака и т.н. наистина да закусват сутрин с кръвта на пеленачета, просто няма кой да го повярва.

Защото само ще го чуеш и ще си кажеш "поредният (безпочвен) компромат".
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

4 mima | 12.05.201309:24

И аз считам, че това е постановка за пред медиите. Ако някой наистина мислеше да използва тези бюлетини, те щяха отдавна да са разпределени и локирани по предназначение. Което от друга страна ме води над мисълта, че в България предстоят да влязат много пари и борбата сега е за разпределението им след изборите...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

3 Зелен Бетон | 12.05.201308:57

Въобще не съм адвокат на ГЕРБ, напротив, цветановщината е напълно способна да произведе подобна глупост, убеден съм в това.

Само че истеричният начин, по който се надигна воят за тези бюлетини подсказва, че в случая сме свидетели на постановка – от среди, които имат интерес:
а) да отвратят колкото може повече хора и да ги принудят да не гласуват (естествено е човек да си помисли – след като е много вероятно да ми фалшифицират гласа, за какво да ходя...);
б) изборите да се осъществят при възможно най-голяма изнервеност и напрежение (при което хората забравят разумните си съображения и гласуват емоционално); и
в) изборите да заизглеждат колкото може по-проблемни, за да се подготви почвата за тяхното оспорване; бих припомнил думите на Доган от речта му при пластмасовия атентат – „демокрацията трябва да бъде опазена дори с цената на непризнаване на изборите“ (цитирам по памет).

Освен че политическата клика най-нагло АНУЛИРА ЕДНОСТРАННО деня за размисъл в разрез с всякакви норми на закона и приличието, инсинуациите потекоха просто като порой. „Разбита печатница“, „фалшиви бюлетини“, „незаконни“, „допълнително отпечатани“, „фалшификация на изборите“, та чак до прокобата на Местан за „държавен преврат и завземане на властта“. Плюс незабавна лавина от атаки и опити от партийни централи да командват прокуратурата, правителството, ЦИК, президента, и едва ли не призиви за заобикаляне на Конституционния съд (т.е. отмяна на изборите без той да бъде питан въобще). Вакханалията е пълна.

Създаде се впечатление, че световните медии са гръмнали с вестта за въпросните бюлетини. На първо място се споменаваше Франс прес; ами, не можах да намеря нейна кореспонденция по въпроса. Що се отнася до Ройтерс, кореспонденцията е от някой си Ангел Красимиров, който сам се представя по следния начин: „Аз съм спортен кореспондент, базиран в София. Заедно с писането за българския спорт помагам на софийското бюро, като отразявам и политика, икономика и култура.“ (http://blogs.reuters.com/angel-kasimirov/page/2/) Демек момчето покрай футболните вести пуснало и дописчица за някакъв скандал с бюлетини. Обаче като се каже „Даже Ройтерс писаха“, много авторитетно звучи, нали?...

Отделно, силно съмнение предизвиква „генераторът на новината“ Бареков – който очевидно се изживява като будната съвест на нацията и важен фактор в политическия живот; дотолкова усърдно, че явно не би се погнусил от нищо, само и само да е в светлината на прожекторите.

И още: абе какви са тия „спонтанни“ протести, дето толкова бързо и ловко се организираха, буквално за часове? И пред Президентството, и пред ЦИК, и пред БТА (там ли беше?), и магистралата затвориха на Стара Загора... И призоваваха за „бдение със СВЕЩИ И КАМЪНИ“ (е те такава „формула за протест“ никога не съм си представял...). Кога успяха някои да дойдат от Варна до София, и да се окажат точно там, дето има ТВ камери; най-малкото – кога успяха си нарисуват плакатите?!? Ами, ако българските спонтанни, неорганизирани протестиращи са толкова координирани и дисциплинирани, направо да ги вземат в армията! Малко казармена подготовка – и ще имаме армия като швейцарски часовник, за чудо и приказ...

Няма да обсъждам дали ако действително бюлетините са незаконно отпечатани с цел фалшификация, щяха до последния ден да си дремят кротко в склада на печатницата. Или щяха отдавна да са някъде по предназначение. Ще прокоментирам обаче бройката.

При общ тираж около 8,4 млн. броя, 350 хил. – ако са наистина толкова – действително е множко за технологичен брак (или, както му казват печатарите, макулатура). Това не е сложно пълноцветно изделие, а съвсем просто, щрихово (без растерни изображения), едноцветно. Тоест макулатурата би трябвало да съставлява не повече от 1% – дори ако са печатани на ролен (не листов) офсет и дори като се включи бракът от довършителните операции (рязане, сгъване и подлепване в кочани). Тоест, твърдението на собственика на печатницата, че това е брак, е съмнително. Още повече, че според всички източници бюлетините са на палети, опаковани и готови за експедиция: за брак не е обичайно да се полагат такива грижи.

Според мен обяснението е досадно дребнаво и елементарно: уважаемият собственик просто е решил да пусне малко допълнителен тираж. Ако е разумен човек, сигурно е допуснал (гледайки какво става в държавата), че някъде – в резултат на неразбории, провокации или друго – може се появи неочакван недостиг на бюлетини, даже при наличие на ония 10% законно предвиден резерв. А ролният офсет е тежка, високоскоростна машина; ако се наложи да се допечатва малък тираж по спешност, докато се развърти и влезе в режим, вече ще трябва да се спира – и за половин-един палет бюлетини ще отиде неразумно много време и технологични разходи. Затова се е „запасил“ малко – хем да може веднага да реагира, и то без да печата на пожар в неделя, хем да вземе двойна и тройна цена за нещо, което е отпечатал с минимални разходи в основния тираж. Сиреч, чисто по нашенски си е направил тънката сметка: ако затрябват, съм на печалба, ако ли не – накрая ги унищожавам заедно с макулатурите.

Дали му е позволено да печата на своя глава количества над резервните 10% – зависи как е формулирано в изборния закон, разпоредбите на ЦИК и поръчката/договора за печат. Но най-вероятно това му е прегрешението. Най-вероятно това е и единственото проблемно нещо около тези бюлетини.

Друг въпрос е дали някой не му е подшушнал (т.е. дал „приятелски съвет“) да направи точно така. Може и да е бил същият, който после е пратил при него Бареков... Лошото е, че такива подшушвания са по правило недоказуеми и едва ли ще научим дали е станало така.

Това обаче, което ме вбеси в цялата партенка с въпросните бюлетини, е наглата демонстрация на пълно незачитане от политиците към електората – и то непосредствено преди деня, в който същият този електорат предстои да гласува за тях. Подобно дебелоочие минава всякакви мислими граници. Но нека да минат изборите. После ще се разправяме...
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

2 sizif | 11.05.201322:50

преди години работих с французин по проект в Разлог. Той първи ми разказа как бяха фалшифицирани от ГЕРБ изборите там. Не му повярвах. После се чу подобна информация от други места. После разследвания по телевизията. Не съм изненадан от това, просто още повече ме отвращават тези хора. Колкото до този, провел обществените поръчки- ако го разследват и по другите обществени поръчки ще излязат не по - малко интересни неща.Ако някои от читателите е ходил по обществени поръчки напоследък, то знае че 99% са за "мустаците на Пиер" и наглост, наглост наглост
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 11.05.201318:53

Ако това е кьор фишек, ще бъде голям плюс за ГЕРБ – ще ги направи жертва на оплюване.
Може би това е целта на Бареков и на някой зад него?
   

оценка

+0 -1