ГЕРБ и БСП се разбраха, че не се разбират | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ и БСП се разбраха, че не се разбират

Webcafe.bg
13.10.2014, 15:02 (обновена 13.10.2014, 16:05)
пресконференция след първия кръг преговори между герб и бсп

Снимка: © webcafe.bg

БСП и ГЕРБ след четири часа преговори - четири базови приоритета и различия по почти всички конкретни политики

Четири базови приоритета и различия по почти всички конкретни политики - това е равносметката от преговорите между ГЕРБ и БСП в първия ден на консултациите за съставяне на ново правителство.

Общите пунктове, по които двете първи политически сили в 43-то Народно събрание, са евроатлантическа ориентация на България, подобряване на бизнессредата у нас, влизане в еднния банков съюз и възстановяване на доверието на Еврокомисията към България.

В същото време, остават различията между ГЕРБ и БСП по отношение на данъчната система и запазването на плоския данък, реформата в сектора за сигурност и искането на ГЕРБ за изваждане на ГДБОП от ДАНС обратно в МВР, както и по въпроса за приноса на държавата в създаването на нови производства и работни места, здравеопазването, образованието и пенсионната реформа. От БСП имат резерви и към планираната актуализация на бюджета. Янаки Стоилов заяви категорично, че не подкрепят проекта на служебното правителство за ревизия на бюджета.

"За съжаление различията са повече, това е нормално, защото ние сме партии от различни политически пространства", коментира Менда Стоянова от преговорния екип на ГЕРБ.

"За нас беше необяснима неотстъпчивостта на БСП по 12-те червени линии. По-скоро не виждаме основа за подписване на коалиционно споразумение", коментира Цецка Цачева, която все пак отвори вратичка, като обясни, че ситуацията може да се промени, ако от левицата представят писмено решение за промяна на някои от позиции.

"Ще представим пред партията непреодолимите различия, за да може да се даде отговор на въпроса дали по някоя от тях може да се промени позицията на БСП. Но пред всички нас стои трудна, но важна задача - да възстановим доверието в политиката, а това означава партиите да се придържат към принципите си", обясни Янаки Стоилов от преговорния екип на БСП.

Румяна Бъчварова от ИК на ГЕРБ заяви, че партията поставя пред всички партии от политическите преговори настояването да се даде ясна политическа оценка за формулата на кабинета Орешарски. Очаквано и тук двете партии не са постигнали съгласие.

"Различията ни остават, някои от тях са диаметрално противоположни", обясни Бъчварова, която посочи, че това би направило продължаването на преговорите между двете партии трудно.

От БСП и ГЕРБ са постигнали относително близки позиции по темата за намиране на бързо решение на казуса с КТБ, както и за промяната на ръководството на Българската народна банка и подкрепата от държавния бюджет за Гаранционния фонд за влоговете.

От думите на Янаки Стоилов обяви, че БСП ще поиска смяна на цялото ръководство на БНБ: "не само нов управител, но и нов управителен съвет, защото всички носят отговорност не само заради КТБ, но и за случващото се в цялата банкова система", без да даде подробности по тезата си.

Обща позиция е постигната и по формулата на новото правителство: "политически кабинет на споделената политическа отговорност с участието на политически фигури", въпреки че не са обсъждани персонални назначения по време на преговорите.

Не стана ясно дали има и - ако има - какви са различията между двете партии по темата за бъдещето на "Южен поток", въпреки устното противоречие на пресконференцията.

От БСП потвърдиха позицията си в полза на руския газопровод, като призоваха към "по-голяма активност" от българска страна по придвижването на проекта.

"За каква нова по-голяма активност за "Южен поток" може да се претендира, когато министърът на БСП даде пълномощно на Европейската комисия", намеси се Цецка Цачева и продължи по опорната точка на партията: "диалогът с ЕК трябва да бъде продължен, за да бъде възможно изграждането на Южен поток в съответствие с българските и европейските правила".

Oще: бсп  герб  консултации  правителство  преговори  румяна бъчварова  цецка цачева  янаки стоилов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани