Премиерът Бойко Борисов съобщи, че тройната коалиция манипулира за цената на Втора атомна | webcafe.bg
newscafe

Москва договорила АЕЦ "Белене" за 7 млрд. евро

Webcafe.bg
07.08.2010, 14:29 (обновена 08.08.2010, 11:19)
бойко борисов

Тройната коалиция използва една манипулация, тъй като договорът за двата реактора за АЕЦ "Белене" е 4 млрд. евро, но те не съобщават, че в тези договори има т.нар. инфлационен индекс и руската страна към момента претендира за близо 2.8 млрд. евро индексация на цената от 4 млрд. евро, каза премиерът Бойко Борисов

Проектът за АЕЦ "Белене" не е за 4 млрд. евро, а крайната цена е между 6-7 млрд. евро, стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов след срещата му без вратовръзки със сръбския президент Борис Тадич във Варна.

На нея е било потвърдено отново принципното съгласие на Сърбия да участва в реализирането на проекта за Втора атомна у нас. Преди време беше обявено, че става въпрос за 1%, но днес Борисов обясни, че най-напред трябва да се намери европейски инвеститор и да се уточни схемата за финансиране.

Пред агенция "Фокус" премиерът казва: "Беше важно да се каже с колко процента и колко пари като акционерен капитал Сърбия ще участва в построяването на АЕЦ "Белене". Защо казвам това под условие?

Защото дори и тук тройната коалиция използва една манипулация, тъй като договорът за двата реактора за АЕЦ "Белене" е 4 млрд. евро, но те не съобщават никога, че в тези договори има т.нар. инфлационен индекс и руската страна към този момент претендира за близо 2,8 млрд. евро индексация на цената от 4 млрд. евро".

По думите на министър-председателя, като се прибавят и 500 млн. евро на консултанта, плюс инфраструктурата, плюс ако има лихви по заем за останалата част, проектът става на съвсем друга цена. Виждате, че е по-вероятно да е между 6 и 7 млрд. евро, а не това, което казва Станишев - 4 млрд. Така че остана, когато намерим и европейски инвеститори и стане ясно цялостното финансиране на проекта, те ще участват в зависимост от това колко пари имат, с толкова проценти. Но имаме твърдото му "да" (б. р. на Борис Тадич), че участват", допълни Борисов.

Сръбското издание "Блиц" отбелязва, че АЕЦ "Белене" ще има капацитет около 2000 мегавата, а българската страна е съобщила, че цетралата ще бъде завършена за 7 години и ще струва между 6 и 7 милиарда евро. На Сърбия било предложено да участва в строителството с 5%, което значи, че ще й струва между 300 и 350 милиона евро.

Борисов и Тадич са се договорили още газопроводът "Южен поток" (в който се включи и Белград - бел.р.) да минава през Димитровград.

"Желанието им беше той да излезе на Димитровград. Затова на един етап от разговорите извиках заместник-министър Марий Косев. Така че и по тази тема се разбрахме...За сръбската държава е най-удобно и най-изгодно газопроводът да излезе на Димитровград", заяви Бойко Борисов.

"За нас е безразлично, защото така или иначе газопроводът идва до София. Така че на нас ни е много по-удобно и по-лесно на Димитровград да е, но именно за това, когато сега изготвяме проектите, беше хубаво да знаем, че по този начин помагаме и на сръбската държава", коментира премиерът.

Сръбското издание "Блиц" отбелязва, че макар сръбските експерти да не оспорват, че идеята е добра, посочват, че не е ясно защо се говори за участие в строителство на електроцентрала в друга страна, когато в Сърбия от повече от 20 години не е бил изграден нито един енергиен обект.

"Въпреки това сръбските политици все по-често говорят за реализацията на българското предложение, дадено през пролетта,  Сърбия да участва в строителството на АЕЦ Белене. И президентът Борис Тадич при вчерашното си посещение в България трябваше да разговаря с българските партньори по енергийни въпроси, включително и за строителството на електроцентралата на Дунав и за газовата линия, която би свързала двете страни", отбелязва "Блиц".

Според сръбския министър на енергетиката Петер Шкундрич засега не се планира изграждане на атомна централа в Сърбия, но сръбската страна анализира предложението на България за изграждане на обща електроцентрала в близко бъдеще.

Oще: аец белене  бойко борисов  газопровод  сърбия  тройна коалиция  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани