Българските университети предлагат със 7000 места повече отколкото е броят на абитуриентите тази година | webcafe.bg
newscafe

Местата във ВУЗ-ове - със 7000 повече от абитуриентите

Webcafe.bg
04.07.2010, 16:21 (обновена 04.07.2010, 17:44)
СУ - проетсти

Снимка: © БГНЕС

Преди време студенти и преподаватели от СУ "Св. Климент Охридски" пък излязоха на протест заради орязаните от държавата пари за ремонти и обновяване на ВУЗ-а

Университетите предлагат 7000 места повече, отколкото е броят на абитуриентите. Това съобщи днес ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов на дискусия за трудовата заетост, организирана от президента Георги Първанов.

Друг е въпросът дали такава образователна политика е правилна и дали на всеки, който завърши гимназия, трябва да се осигурява място в образователната система, заяви проф. Борисов.

"Този пазар няма да може да ни удовлетворява, докато българската икономика е такава - без приоритети, без стратегия. Как БАН ще може да направи реформа, като не се знае какви икономически дейности ще се развиват? Като я няма тази икономическа стратегия как университетите да определят колко кадри в какви специалности са необходими", посочи проф. Борисов.

Той даде пример с АЕЦ „Белене", като заяви, че ако строим АЕЦ "Белене" в следващите 4 години  ще са ни необходими 4000 ядрени специалисти. „Ама ние сега имаме само шест места в Техническия университет", заяви проф. Борисов. „Имаме вискотехнологични производства, които обаче не се подкрепят", добави той.

България е имала перфектна система на следипломна квалификация и преквалификация на кадрите и тя трябва да бъде възстановена. Според него това трябва да стане съвместно между Министерство на образованието и Министерство на труда и социалната политика. 

Първанов иска анализ на икономиката през прехода

Според държавния глава Георги Първанов състоянието на пазара на труда у нас е резултат и от дефицита на стратегическо мислене, който има в българската политика. "...И, да не ми се обидят хората от науката, защото и аз се чувствам човек от научните сфери, и там има недостатъчност на стратегическо мислене", каза още той.

"По време на прехода пазарът на труда се е променил. Цели професии залязоха и изчезнаха от пазара на труда", коментира президентът. Той назова инженерите сред изчезналите професии.

За сметка на това по думите му е нараснала заетостта в сферата на търговията, услугите и туризма, която е по-ниско квалифицирана.

България е не само страната на ниските данъци, както обичаме често да се хвалим, но и на ниско платената работна ръка, заяви президентът.

24.8% от населението между 15 и 34 години е с основно или по-ниско образование, съобщи председателят на НСИ Марияна Коцева, която също взе участие във форума. Над 84% от хората с ниско образование произхождат от семейства, в които единият или двамата родители са с същото образование.

450 000 от младите хора до 35 години са работили по време на своето обучение. 
Обезпокоително висока остава безработицата сред младежите до 24 години.

От данните на НСИ става ясно още, че обезкуражените лица на възраст между 15-64 години са 226 500 - 13% от икономически неактивните лица в същата група.

Oще: абитуриенти  борислав борисов  икономика  университети  унсс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

3 Kiril Atanasov | 11.09.201013:31

Оф жалка е картинката с тези университети и това е... Те са може би най-голямата пародия в цялата ни образователна система. Аз бях един от поредните влезли насила в университета. Гледах и се маех на малоумието, което цари там, добре че после успях поне да се ориентирам правилно. Както казваше един много по-мъдър човек от мен "В момента в университет се взлиза главно, за да затъпееш и да се пропиеш." И о, Боже! колко прав се оказа. Стига с тия болни родителски амбиции... Като чуя "важен е кетапа" и направо се изривам от нерви. За какво е важен? Предната седмица ходих да ПРЕИНСТАЛИРАМ WINDOWS на инженер програмист, продукт на ТУ-Варна. О Май Гад !!! Това е човек, който се води, че може да се занимава с базисните софтуерни потребности на дадена компания, а стои и гледа тъпо като го питам иска ли back-up. А икономистите, които не могат да отговорят на прост въпрос като "Kолко % е плоския данък в България". Ама нормално, нали трябва да има народ по студентските чалга партита, а и мама като праща пари, за кво да се тровим да го четем, като после лесно ше мога да се уредя да карам такси...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 19:05

2 Джони Ди | 04.07.201023:19

Чичо, на нас ни е нужно икономическо оживление и реална конкуренция на пазара на труда. Няма лошо младите хора да поучат още година - две. И без това трудно си намират работа. Докато са студенти могат да си бачкат в сивата икономика, някои даже правят добре пари.
Необходимо е обаче бакалавърските програми да могат да запълват някои празнини от средното образование, да имат практическа насоченост и да се учат повече чужди езици. И всеки студент да влиза във ВУЗ с ваучера за държавна издръжка. Така измислените университети и специалности ще окапят сами. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

1 чичо | 04.07.201017:08

Точно го е казал Първанов! Нека покажат структурата - прооцентите по специалности и ще се види колко народ учи нещо просто за "кетап". Пък и да се поотложи търсенето на работа, а с диплом за висше човек има по-голяма тежест. Висшист! Голяма работа! И после какво? Търси службица, а ако е що годе читав, бега навън. На страната е нужна стратегия за дълги години напред, целенасочено създаване на кадри, обвързване с договори примерно за 10 години, ранно пенсиониране за да се осигури работа на младите.Добро заплащане за добра работа, за да не извиват шия и да гледат настрани.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани