Напомпаха Facebook до $11.5 млрд. | webcafe.bg
newscafe

Напомпаха Facebook до $11.5 млрд.

Аспарух Калянджиев
04.03.2010, 17:43 (обновена 04.03.2010, 18:06)
Марк Зукърбърг, Facebook

Марк Зукърбърг съзерцава растежа на цените на акциите

Пазарната капитализация на най-голямата социална мрежа в света - Facebook, би трябвало да е $11.5 млрд. Оценката е дело на фирмата SharesPost, собственик на платформата за търговия с акции на частни компании sharespost.com, която изчислява собствен индекс на седем компании, към които има сериозен инвеститорски интерес.

Индексът за момента е първи по рода си и е замислен за нуждите на потенциални купувачи и продавачи на акционерни дялове от компании, финансирани от рискови капитали. Целта му е да служи и като основа при стартирането на нови компании и привличането на капитал от тях. Индексът Sharespost се калкулира на база информация за пазарната капитализация на Facebook, Zynga Game Network, Twitter, LinkedIn, Tesla Motors, Serious Materials и Linden Lab.

Изчисленията на индекса се основават на последната цена, при която е сключена сделка с някоя от тези компании на сайта на SharesPost, като не е необходимо сделките да бъдат публични. Използват се последните оферти за купува и продава, както и сведения за фирмите за последните шест месеца.

На база тази информация е определена "справедлива" цена от $26 акция на Facebook. През юли миналата година Digital Sky Technologies предложиха за компанията по $14.77 за акция, което означаваше пазарна капитализация от $6.5 млрд. В края на ноември 2009 г. компанията вече беше с капитализация $9.5 млрд., а оттогава досега стойността й се е повишила с 21% - като разликата спрямо офертата на DST в момента е 76 процента.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани