В блога си Симеон Сакскобургготски, който реанимира проекта преди 9 години, защити отново нуждата от АЕЦ Белене | webcafe.bg
newscafe

Царя блогува в полза на АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
13.07.2011, 13:49 (обновена 13.07.2011, 14:43)
Бойко Борисов и Симеон Сакскобурготски

Снимка: © БГНЕС

И бившият български премиер Сакскобургготски, който размрази проекта "Белене", и настоящият - Борисов, който ще подпише договора за строителство, мислят, че втората атомна ни е жизненонеобходима

Направените през годините разходи за строителството на АЕЦ "Белене", ръстът на българската икономика през 2002 г., нуждата от енергийна независимост и конкуренцията на подобни проекти в съседни страни са аргументите за размразяването на проекта по време на управлението на НДСВ. Това пише в личния си сайт Симеон Сакскобургготски, който беше министър-председател тогава.

Според него разделението и на политиците, и на общественото мнение по темата е "по-често е емоционално и политически оцветено, отколкото прагматично, подплатено с икономически аргументи и експертни анализи".

В изявлението си бившият премиер се посочва, че към момента на спирането на строителството през 1991 г., държавата вече е била вложила над 1 млрд. долара в проекта, а всяка следваща година е финансирала поддръжката на площадката, която била в чудесно състояние. В това време съседните Румъния и Турция строят атомни централи, такива проекти имат и Албания и Хърватия, отбелязва Сакскобургготски.

Той е съгласен, че атомната енергия не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни източници, не зависи от климатичните капризи, стойността на тази енергия е по-ниска, бързо възвръща инвестираното.

"Твърденията, че няма нужда от "Белене", защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото глупави", смята Сакскобургготски. Той припомня, че когато решението за размразяването на строежа е взето, ръстът на икономиката в България е 5-6% годишно.

"Ако тенденцията се беше запазила в региона, със сигурност можеше да се очаква дефицит на електроенергия. Единственото, което днес никой не може със сигурност да знае е дали докато се построи АЕЦ "Белене" няма да има нужда дори от повече електроенергия", посочва той.

Сакскобургготски призовава по темата да се говори сериозно, "без спекулации, с повече далновидност и ясни икономически цели и параметри".

Откакто не е във властта, Царя се изявява с кратки писания в блога си. Последната му публична изява беше на 6 юни, когато инициативен комитет издигна кандидатурата на Меглена Кунева за кандидат-президент.

Междувременно парламентът така и не е приел специален закон за царските имоти, както беше обещано от ГЕРБ преди година и половина. Тогава, в края на 2009-а, Народното събрание, по предложение на РЗС, наложи мораториум върху имотите на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок. Царя пък заведе иск срещу държавата в Страсбург.

Колкото повече минава времето и парламентът бездейства, а мораториумът върху така или иначе възстановена частна собственост остава, толкова по-голям е шансът на потомците на последния ни цар Борис Трети да спечелят делото, осъждайки държавата на солидно обезщетение.

Вместо да излезе от казуса, лидерът на ГЕРБ, министър-председател и бивш бодигард на Симеон - Бойко Борисов, на няколко пъти разхвали Сакскобургготски, наричайки го дори най-добрия кандидат за президент на България...

Oще: аец белене  симеон сакскобургготски  строителство  царя 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.