Шефът на ВАС не е съгласен със закона за конфискациите | webcafe.bg
newscafe

Шефът на ВАС не е съгласен със закона за конфискациите

Webcafe.bg
27.11.2010, 12:10 (обновена 28.11.2010, 11:13)
георги колев

Снимка: © Getty Images

За да се докаже, че един човек е престъпник, е необходима влязла в сила присъда, посочи Колев.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев обяви, че е "против" гражданската конфискация, предвидена в новия законопроект за конфискациите. Колев съобщи позицията си в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

За да се докаже, че един човек е престъпник, е необходима влязла в сила присъда, посочи Колев. Според него преди евентуална присъда трябва по-широко да се използват мерки като запориране на доходи и възбрана върху имущество, вместо да се пристъпва директно към конфискация.  

Миналата седмица Министерството на правосъдието публикува проект за въвеждането на нов вид гражданска конфискация, който предвижда да не е необходима присъда за престъпление, за да започне проверка на имуществото, придобито през последните 20 години, която да бъде последвана от конфискация. Достатъчно ще е извършването на някакво нарушение, което да предизвика ревизия от комисията за отнемане назаконното имущество, известна като "Кушлев", и тя да установи, че доходите на проверявания и имотите му се разминават с минимум 60 000 лева.

Използвайки данни на националната статистика и БНБ икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии изчисли, че между 100 000 и 400 000 български семейства са застрашени от новия проектозакон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност. Те са натрупали значително количество нерегистриран доход през последните 15 години.

"Само нарушилите закона трябва да се страхуват", коментира тогава правосъдният министър Маргарита Попова. Заради опасения, че се дава път на конфискация по анонимни сигнали, тя посочи, че комисията "Кушлев" няма да се занимава с донесения на съседи.

В отговор на въпрос дали има "Октопод" в България, Колев посочи, че "определено има данни за наличие на такива структури", които според него са няколко. Той определи като несериозно твърдението, че главен прокурор може да поръча и извърши убийство и посочи, че само веднъж се е виждал с бившия главен прокурор Никола Филчев.

Колев обясни, че неговият отвод по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева е поискан заради жалби за забавяне на делото, но обясни, че забавянето е било продиктувано от обективни обстоятелства. Като пример той посочи жалбите и факта, че делото се е гледало задочно срещу единия от подсъдимите. Колев беше съдия по делото до юни 2006, когато даде отвод.

По повод намеренията си за реформа във ВАС, Колев, избран за председател преди две седмици - и единствен кандидат за поста, посочи отново, че първата му задача е намаляване на натовареността на съдиите.

Oще: вас  георги колев  конфискация  правосъдие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

3 Pafkata | 28.11.201021:10

Комисияата КУШЛЕВ е един инструмент за репресия на правителствени опоненти, както и за "поръчки" срещу хора с цел събиране на пари от управляващите.

За тези които веднага, ще скочат да псуват срещу това и да кават кой какво е откраднал и кой е тъп, помислете за следното:
Да кажем, че не сте гладни и злобни невестулки, които се радват на зрелище, ама без хляб. Имате си някакъв успешен бизнес и нормален живот. Един прекрасен ден обаче, полицията начело с прокурор, който е бил бивш сводник, ви определят, като престъпник и ръководител на престъпна група" (около 250 са такива според ЦЦ. в БГ) Прибират ви в ареста. Милицията от там, чрез медиите си дава телефона за да могат "пострадали граждани да се оплачат, като АНОНИМНОСТТА им е гарантирана" (колко удобно) Без доказателства, милицията проветсва с отворени обятия, всеки който има да си каже каквото знае.

Внимание!!!: Имайте в предвид: Делото е все още на досъдебно производство, и е било така с месеци, като е имало около 1 година преди това слухтене на милиционерите!!! Но според ПРОКУРОР бивш сводник и организаторите от ГДБОП, ти си престъпник, и услужливите медии го пишат.

Милицията продължава да си рови и обработва свидетели, Ти през това време си лежиш в ареста, както е позволено по закон.
Обвинен си за неща, които да же не си и сънувал и чакаш.
От време на време идва услужлив прокурор или полицай, който ти казва, да си признаеш поне нещо и вместо 5 години да лежиш още няколко месеца....

През това време бизнеса ти претърпява загуби, сметките са му запорирани. Имаш няколко имота и те са възбранени (не за запорирани) от добрата комисия Кушлев, която "бори" престъпността.

И сега, като "Европейски Гражданин" в БГ ти "дават" право да избираш, да ли да ти конфискуват собсвеността, ПРЕДИ съдията да се е прозинесал, че си ПРЕСТЪПНИК

ИЛИ

ДА СЕ ПРЕЧУПИШ от седене в АРЕСТА, да си ПРИЗНАЕШ и тогава ДА ТИ КОНФИСКУВАТ ВСИЧКО...

Ако някой не е съгласен с това, моля да ми отговори.

ПАК КАЗВАМ, НЕ СЪМ ПРОТИВ КОНФИСКАЦИЯ НА СОБСТВЕНОСТ, АКО СЕ ДОКАЖЕ В СЪДА ЧЕ СИ ПРЕСТЪПНИК.
НО СЪМ ПРОТИВ ТОВА, ПОРЪЧКОВ ПРОКУРОР ДА ПРЕСКОчИ СЪДА И ДА КАЖЕ НА ВСИчКИ, ЧЕ СИ, И СЕМЕЙНАТА ФАМИЛИЯ КУШЛЕВИ ДА ТИ ВЗЕМАТ СОБСТВЕНОСТТА И ПОСЛЕ ДА СИ Я РАЗПРОДАДАТ ЕДНИ НА ДРУГИ НА БЕЗЦЕНИЦА.

ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ В ЕВРОПА!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

2 Pafkata | 28.11.201020:12

www.burgasinfo.com/news/view/5/26693

Публикувано е във Вестник Сега и на още 2-3 места, но като цяло го крият.
Изглежда това правителство се опитва тайно да си го прекара като закон и после да елиминира, който им е неудобен с частните си изпълнители, Кушлеви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 08:53

1 Nilkolay Hadjigenov | 27.11.201019:34

Определено съм приятно изненадан, особено след като преди дни заяви, че всичко което прави ЦЦ е правилно? Най-накрая позиция, отговаряща на наказателен съдия!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани