"Принцовете на църквата" започват най-тайния избор | webcafe.bg
newscafe

"Принцовете на църквата" започват най-тайния избор

Webcafe.bg, по AP и Reuters
01.03.2013, 11:41 (обновена 01.03.2013, 12:27)
Папа Бенедикт XVI

Снимка: © Getty Images

Бенедикт пред вярващите - за последен път

След като Бенедикт XVI официално се оттегли, католическите кардинали от целия свят започнаха комплексната, потайна и несигурна процедура по избирането на нов лидер за най-голямото християнско вероизповедание на планетата. На католическия Великден, който е на 31 март, новият папа трябва да е избран.

Много от подробностите са неясни и това е нормално - последният оттеглил се папа е Григорий XII, който така прекратява църковната схизма през 1415 г. Сега т.нар. "принцове на църквата" първо провеждат неформални срещи, преди официалните обсъждания да започнат в началото на следващата седмица.

За момента не се знае кой ще е фаворитът сред 115-те кардинали на под 80-годишна възраст. Те ще влязат в Сикстинската капела за конклава, който избира нов папа. Смята се, че кардиналите дискретно ще се опитат да насочат вниманието към своите фаворити. Междувременно ще текат и консултации при закрити врати за бъдещето на църквата - по-доброто управление на Ватикана, подобряването на комуникацията и справянето с масовите сексуални посегателства.

Бенедикт XVI обяви, че безусловно ще подкрепи своя наследник, който ще трябва да води 1.2 млрд. католици в един от най-трудните периоди в историята на църквата. В последното си обръщение към вярващите, той обяви, че вече е „просто обикновен поклонник в последния етап от пътуването си на Земята".

Религиозният водач отлетя с хеликоптер към построената си през 17 век лятна резиденция - замъка Гандолфи, където ще остане през следващите два месеца. След това ще се премести в манастир в околностите на Ватикана. Комплексът в момента се подготвя да приеме пенсиониралия се папа, който ще запази титлата "Ваше светейшество" и няма да се връща към рожденото си име.

Избори в тайна

Конклавът за избор на папа е сред най-тайните избори в света. При него не се обявяват кандидати, не се провежда открита агитация, а всеки от духовниците с право на глас познава само част от останалите хора в помещението. Полага се клетва за пазене на тайна на самия избор. Самите кадринали често се разпитват един-друг за персоналните качества на останалите, а в някои даже търсят предварително информация в Интернет.

Духовниците няма бъдат запознати с поръчания от Бенедикт XVI секретен доклад за лошото управление и нарушенията в църковната бюрокрация. Въпреки това, авторите на документа ще присъстват на обсъжданията и ще зависи само от тях какво ще споделят с останалите духовници. Документът, както и всичката изтекла в медиите информация за далавери и задкулисни игри на висшия клир, поставят въпроса дали наистина папата се е оттеглил единствено заради влошено здраве.

Традиционно, конклавът започва 15 дни след като столът на папата стане вакантен. В това време се включват и церемониите по сбогуването с починал религиозен водач и решението на Бенедикт XVI да се оттегли приживе позволи по-ранното провеждане на избори.

От 4 март ще започнат разговори за насрочване на точна дата за начало на конклава. Кардиналите на над 80-годишна възраст ще могат само да участват в дебатите, но без след това да могат да гласуват. Вероятно новият папа ще бъде избран в средата на март, за да може той да участва в религиозните церемонии около Цветница (24 март) и Страстната седмица, която приключва с Възкресение Христово (31 март).

Oще: бенедикт xvi  ватикана  избор  кардинали  конклав  папа 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани