"Принцовете на църквата" започват най-тайния избор | webcafe.bg
newscafe

"Принцовете на църквата" започват най-тайния избор

Webcafe.bg, по AP и Reuters
01.03.2013, 11:41 (обновена 01.03.2013, 12:27)
Папа Бенедикт XVI

Снимка: © Getty Images

Бенедикт пред вярващите - за последен път

След като Бенедикт XVI официално се оттегли, католическите кардинали от целия свят започнаха комплексната, потайна и несигурна процедура по избирането на нов лидер за най-голямото християнско вероизповедание на планетата. На католическия Великден, който е на 31 март, новият папа трябва да е избран.

Много от подробностите са неясни и това е нормално - последният оттеглил се папа е Григорий XII, който така прекратява църковната схизма през 1415 г. Сега т.нар. "принцове на църквата" първо провеждат неформални срещи, преди официалните обсъждания да започнат в началото на следващата седмица.

За момента не се знае кой ще е фаворитът сред 115-те кардинали на под 80-годишна възраст. Те ще влязат в Сикстинската капела за конклава, който избира нов папа. Смята се, че кардиналите дискретно ще се опитат да насочат вниманието към своите фаворити. Междувременно ще текат и консултации при закрити врати за бъдещето на църквата - по-доброто управление на Ватикана, подобряването на комуникацията и справянето с масовите сексуални посегателства.

Бенедикт XVI обяви, че безусловно ще подкрепи своя наследник, който ще трябва да води 1.2 млрд. католици в един от най-трудните периоди в историята на църквата. В последното си обръщение към вярващите, той обяви, че вече е „просто обикновен поклонник в последния етап от пътуването си на Земята".

Религиозният водач отлетя с хеликоптер към построената си през 17 век лятна резиденция - замъка Гандолфи, където ще остане през следващите два месеца. След това ще се премести в манастир в околностите на Ватикана. Комплексът в момента се подготвя да приеме пенсиониралия се папа, който ще запази титлата "Ваше светейшество" и няма да се връща към рожденото си име.

Избори в тайна

Конклавът за избор на папа е сред най-тайните избори в света. При него не се обявяват кандидати, не се провежда открита агитация, а всеки от духовниците с право на глас познава само част от останалите хора в помещението. Полага се клетва за пазене на тайна на самия избор. Самите кадринали често се разпитват един-друг за персоналните качества на останалите, а в някои даже търсят предварително информация в Интернет.

Духовниците няма бъдат запознати с поръчания от Бенедикт XVI секретен доклад за лошото управление и нарушенията в църковната бюрокрация. Въпреки това, авторите на документа ще присъстват на обсъжданията и ще зависи само от тях какво ще споделят с останалите духовници. Документът, както и всичката изтекла в медиите информация за далавери и задкулисни игри на висшия клир, поставят въпроса дали наистина папата се е оттеглил единствено заради влошено здраве.

Традиционно, конклавът започва 15 дни след като столът на папата стане вакантен. В това време се включват и церемониите по сбогуването с починал религиозен водач и решението на Бенедикт XVI да се оттегли приживе позволи по-ранното провеждане на избори.

От 4 март ще започнат разговори за насрочване на точна дата за начало на конклава. Кардиналите на над 80-годишна възраст ще могат само да участват в дебатите, но без след това да могат да гласуват. Вероятно новият папа ще бъде избран в средата на март, за да може той да участва в религиозните церемонии около Цветница (24 март) и Страстната седмица, която приключва с Възкресение Христово (31 март).

Oще: бенедикт xvi  ватикана  избор  кардинали  конклав  папа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани