Срутва ли се античният Помпей | webcafe.bg
newscafe

Срутва ли се античният Помпей

Webcafe.bg
30.11.2010, 16:56 (обновена 30.11.2010, 18:10)
помпей

Снимка: © Getty Images

Срутването на т.нар. Вила на Гладиаторите в Помпей разклати стола на италианският културен министър Сандро Бонди

Служители в археологическия обект Помпей заявиха, че се е срутил зид, който опасва градината на една от античните къщи, пише италианското издание La Repubblica. Това е второто срутване в античния град в рамките на по-малко от месец.  

Срутеното съоръжение е седемметрова стена около вилата, известна като Къщата на моралиста. Няма пострадали хора, тъй като къщата е извън отворената за посетители зона.

По данни на италианското министерството на културата срутеният тази сутрин участък е същият, който е бил разрушен по време на американските бомбардировки в нощта между 19 и 20 септември 1943 г.

Частично възстановен след повредите от Втората световна война, този обект не се е смятал за застрашен.

Служителите в Помпей твърдят, че причина за инцидента са проливните дъждове - същата причина изтъква и италианският културен министър Сандро Бонди.

В началото на ноември друго срутване в Помпей - това на  важната от научна гледна точка Вила на гладиаторите, която е на близо 2000 години - предизвика вот на недоверие към Бонди.

Къщата е принадлежала на гладиатора Марк Лукреций Фронто и по фасадата й са били изписани като графити неговите победи и любовни подвизи.

Рухването на античната сграда предизвика спорове за отношението на държавата към състоянието на историческото й наследство.

Преди 2 години бяха отпуснати допълнителни средства за подобряване защитата на останките от Помпей, но критици твърдят, че фондовете и цялата програма се управляват зле.

Античният град се посещава годишно от близо 2.5 млн. души и има много критики за лоша чистота и слаб контрол над туристи, отмъкващи парчета от останките за сувенири.

В момента реставраторите твърдят, че много от античните сгради, които са популярна туристическа дестинация, са заплашени от срутване.

"Помпей е много крехък град и ако продължава да вали, всички стени, без покритие, са изложени на риск", заявяват наблюдатели на обстановката, които работят, за да избягнат нови срутвания.

Предполага се, че освен поройните дъждове за инцидентите допринася и претоварването през 50-те години на стените с железобетонни "защитни шапки".

При предишното срутване кметът на Помпей Клаудио д'Алесио нарече инцидента "предизвестена катастрофа", а президентът Джордж Наполитано определи случилото се като "срам за Италия".

Цао Чеволи, президент на Националната асоциация на археолозите, определи рухването на сградата като "непоправима рана в най-важния археологически обект в света". Той заяви още, че е "бесен и разтревожен" от "небрежността" на властите.

Oще: гладиатори  помпей  реставратори  сандро бонди  срутване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.