Властта запазва мораториума за шистовия газ | webcafe.bg
newscafe

Властта запазва мораториума за шистовия газ

Webcafe.bg, по Дарик радио
02.11.2013, 11:46 (обновена 02.11.2013, 11:53)
Искра Михайлова

Екоминистърът Искра Михайлова съобщи, че неправителствени организации обжалват ОВОС за "Южен поток"

"Никой няма намерение да отменя мораториума върху проучвания за наличие на шистов газ чрез технологията на фракинга", заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в ефира на Дарик радио.

Мораториумът беше наложен по време на управлението на кабинета на ГЕРБ, след протести в цялата страна на граждани и неправителствени организации. Кандидат за проучванията беше американската компания "Шеврон", която получи разрешение за това в съседна Румъния.

Освен това в българското законодателство е уредено, че дори и да има проучване от подобен характер, то трябва да стане след оценка за въздействие на околната среда, а това е най-тежката процедура, допълни тя.

Министър Михайлова обясни, че в Европа има три позиции, около които се обединяват част от страните - едната е против проучванията за шистов газ. България спада към тази група страни. Великобритания, Полша, Румъния спадат към страните с точно обратната позиция - те подкрепят проучвания.

"В момента Великобритания е спряла проучванията заради сеизмични проблеми, но не се е отказала от тях", посочи екоминистърът. По думите й третата група страни заема междинна позиция, че би било възможно да има проучвания за наличие на шистов газ, но при много строги мерки.

"Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда у нас, ако инвеститорите изпълнят всички предписания на екологичната оценка", категорично заяви Искра Михайлова. Тя каза, че в момента има неправителствени организации, които обжалват оценката за въздействие на околната среда, заради опасението, че помпената станция, която ще е в близост до Варна, ще е много шумна. Министърът на околната среда увери, че "Тихият кът" ще остане тих". "Тихият кът" се нарича централната улица в местността.

Михайлова съобщи, че вече е издадена оценка за въздействието на околната среда по извеждането от експлоатация на затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй". Тя увери, че дейностите ще са съобразени и със съседните страни. Те ще бъдат демонтирани до 2030 г.

Oще: европа  искра михайлова  министър  мосв  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани