От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите в първа и втора категория труд | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ отлага пенсионната реформа за 2015-а

Webcafe.bg
25.10.2010, 16:03 (обновена 26.10.2010, 12:48)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

От 2000 г. до 2010 г. дефицитът в НОИ се е увеличил 20 пъти до над 2 млрд. лева, каза социалният министър Тотю Младенов, който през по-голямата част от това време беше шеф на Главна инспекция по труда...

От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите в първа и втора категория труд. Това стана ясно на пресконференция днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева.

Възрастта ще расте докато стигне 55 години за жените и 58 години - за мъжете в първа категория, и 60 години - за жените, и 62 години за мъжете, работещи във втора категория.

Това са окончателните предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат разгледани утре на Надзорен съвет на НОИ, в сряда - на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това в Министерския съвет.

От първи януари 2011 г. осигурителните вноски на работещите при тези категории ще се превеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране" - 12% за първа категория и 7% за втора категория труд.

От 2015 г. започва да нараства необходимият осигурителен стаж за пенсиониране в общата категория труд - с по четири месеца на година, като целта е до 2024 г. да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете. Няма да разваляме активите на фондовете, заяви управителят на НОИ Христина Митрева.

Според нея след разговори с ръководството на БНБ и международни финансови институции станало ясно, че титулярът на сметките може да се заменя, както и този, който управлява активите.

От промените в Кодекса за социално осигуряване се очаква до 2017 г. дефицитът в НОИ във фонд "Пенсии" да бъде нула, каза Младенов. Той добави, че от 2000 г. до 2010 г. дефицитът в НОИ се е увеличил 20 пъти до над 2 млрд. лева.

От 12 на 18 месеца се увеличава периодът, върху който ще се изчислява обезщетението за бременност и раждане и за безработица. Това е мярка, която цели да се засили контролът върху неправомерните плащания, каза управителят на НОИ.

Oще: бнб  ксо  нои  пенсии  стаж  тотю младенов  фонд  христина митрева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.