Все по-малко деца на кризата | webcafe.bg
newscafe

Все по-малко бебета и в България и в ЕС

Webcafe.bg, по бТА
09.05.2013, 10:50 (обновена 09.05.2013, 12:48)
Бебете

Икономическата криза удари по раждаемостта в ЕС

В кризата се раждат все по-малко деца и ЕС е пред "бебе-рецесия", за разлика от бейби-бума в средата на миналия век. Това сочи анализ на Евростат за зависимостта между кризата и раждаемостта.

Единствено Ирландия, Великобритания, Франция, Исландия и Швейцария имат положителни тенденции в раждаемостта през 2012 г. В останалите 22 държави от ЕС (сред които е и в България) се отчита намаление на раждаемостта, сочи статистиката.

Според Евростат, започналата през 2008 г. икономическа криза е довела до връщане на раждаемостта до най-ниските си нива в почти всички източноевропейски страни, които са част от общността.

Като основни причини за ниската раждаемост експерти посочват два фактора - икономическата криза, която се отразява на материалното благополучие на домакинствата, и високият процент на безработица във възрастовата група 20-40 години, най-активната за възпроизвеждане на населението.

Специално за България данните на НСИ показват значителен спад на раждаемостта през последните няколко години. През 2009 г. у нас са се родили около 80 000 бебета, през 2010 г. - около 75 000, през 2011 г. - около 70 000, а м.г. техният брой е 69 000.

Третата държава в света

По оценка на Евростат през 2012 г. населението на 27-те държави членки на ЕС е наброявало около 507 млн. души и е трето по големина в света след Китай и Индия. Населението на ЕС е 7.3% от световното население, но се побира на едва 3% от световната суша. ЕС е един от най-гъсто населените райони в света със своите 116 души на кв. км.

Около 80% от населението на ЕС живее в градовете, като петте най-населени града са Лондон, Атина, Берлин, Мадрид и Рим.

Населението на България от около 7.2 млн. души, представлява около 1.5% от населението на Европейския съюз. София заема 15-о място сред най-населените европейски градове, Пловдив заема 82-о, а Варна - 84-о място сред стоте най-големи европейски градове, отчита европейската статистика.

Oще: безработица  деца  евростат  криза  раждаемост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани