Зелени дават МОСВ на съд заради отказана информация | webcafe.bg
newscafe

Зелени дават МОСВ на съд заради отказана информация

Webcafe.bg
16.10.2013, 11:38 (обновена 16.10.2013, 12:06)
АЕЦ

Снимка: © Sofia Photo Agency

МОСВ отказва достъп до информация, която касае здравето на хората и изпълнението на международни ангажименти на страната, а това е недопустимо, твърдят от "За Земята"

Екологично сдружение „За Земята" заведе дело срещу МОСВ заради отказана информация за превишените емисии на серен диоксид, азотен окис и фини прахови частици в България. Организацията е поискала справка съгласно Закона за достъп до обществена информация в края на август.

През тази седмица в. New York Times цитира европейско проучване, според което в България дишаме най-мръсния въздух на Стария континент, а в челната петица има четири български града - Перник държи първенството.

„За Земята" е поискала също доклада на МОСВ и МИЕТ за намаляване на емисиите на вредни вещества от големите горивни инсталации, който също й е отказан с аргумента, че представлява служебна обществена информация.

Докладът, чиито подробности оставят неясни, бе изготвен, след като в началото на тази година Европейската комисия предупреди България, че за поредна година не спазва таваните по отношение на емисиите серен и азотен окис и фини прахови частици.

Комисията отбелязва, че липсват системни мерки за ограничаването на тези замърсители, и отправя последно предупреждение към страната ни, преди да започне наказателна процедура. Пълният текст на предупреждението също не е предоставен на екоактивистите.

„Нашата организация в момента подготвя доклад за проблемите и потенциалните решения, свързани с добиване на енергия от въглища в България. Отказът на МОСВ представлява сериозна пречка за работата ни", коментира Ивайло Попов от „За Земята".

Сдружението твърди, че действията на МОСВ показват „тотална липса на прозрачност и диалог с гражданите и неправителствения сектор" по въпроси като чистотата на въздуха и бъдещето на енергийната система в България.

Единственото похвално - изтъкват от „За Земята" - е, че недвусмислено бе посочен основният замърсител на въздуха: ТЕЦ-овете, работещи на въглища. Само за последния месец две сериозни обгазявания със серен диоксид се случиха в страната - в Димитровград от ТЕЦ Марица 3 и в Гълъбово от ТЕЦ-овете в енергиен комплекс „Марица изток".

„Много от големите проекти в енергетиката продължават да се крият зад паравана на търговска и служебна тайна, докато негативите от техните замърсявания се заплащат от обществото чрез причинените заболявания и ранна смърт", изтъкват от зелената организация.

В жалбата до Административен съд - София „За Земята" настояват отказът на МОСВ за предоставяне на информация да бъде отменен, като ведомството бъде задължено да предостави исканите документи на организацията.

Oще: въздух  европейска комисия  за земята  замърсяване  мосв  прахови частици  серен диоксид  тец 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

1 Зеленото човече | 17.10.201311:34

Щом са „зелените“ значи има нещо много гнило. Не искам да защитавам МОСВ, обаче тези псевдоеколози направо са гавра за гражданското общество. Групички като Зелени Балкани, Червени Балкани..... Събрани роднини, които си менкат пари и използват екологичната идея за рекат с лична облага. Прост пример – защо никой от тези „зелени“ не казва и дума за това как се сече в Пампорово? Или за намеренията на някои бизнесмени да строят ВЕИ под Витоша?
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани