Над 4 млрд. лева дупка в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Над 4 млрд. лева дупка в КТБ

Webcafe.bg
22.10.2014, 16:49 (обновена 22.10.2014, 17:18)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

Най-лошите прогнози за състоянието на банката са верни

Има необходимост от обезценки на активи на Корпоративна търговска банка в общ размер на 4,222 млрд. лева. Това е заключението на одиторите на КТБ - „Ърнст енд Янг одит" ООД, „Делойт България" ООД и „АФА" ООД. Резултатите от доклада им бяха публикувани днес от Българската народна банка.

Това означава, че ще бъдат обезценени повече от 60% от активите на банката, които възлизат на 6,66 млрд. лева.

Какви са причините за дупката?

"Ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики", констатира ръководството на БНБ.

Сред пропуските, установени след поставянето на КТБ под специален надзор, са липса на задълбочено проучване, контрол и текущо наблюдение на дейността на кредитополучателите.

"В процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането", пише в становището на БНБ.

БНБ съобщава, че в дейността на КТБ се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредствано от „дружества със специална цел", холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики.

Поради гореизброените причини БНБ изпраща докладите на одиторите на вниманието на Софийска градска прокуратура.

Какво се случва с КТБ оттук нататък?

Решението за мерките, които БНБ ще предприеме спрямо КТБ, ще бъде взето след 31 октомври, когато е крайният срок за предоставяне на надзорните отчети от страна на одиторите в банката.

"Други решения, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване", пише в съобщението на централната банка.

Oще: активи  банка  бнб  капиталова дупка  ктб  обезценки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.10.2014, 23:23

4 Niko Dimitrov.100000906001371 | 23.10.201414:36

На въпросът "къде?" ще се отговори тогава, когато се отговори на въпросът "КОЙ?".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

3 conscience | 23.10.201410:33

Дотук добре, но къде са лошите кредити?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

2 VK | 22.10.201421:46

Полуистини или целенасочени лъжи?
Какво означава "дупка от 4 млрд." - че някой е прибрал тези пари ли ? Не били обезпечени кредитите според "стандартните и надеждни банкови практики".
Само че, никой не си направи труда, да провери и да каже колко от тези "необезпечени" кредити не се обслужват, не се плащат.
Защото необезпечен, според не знам си кви норми, кредит и "лош" или необслужван кредит са съвсем различни неща.

Примерно - даваш на приятел в понеделник 100 кинта ,до другия понеделник, на доверие. Не искаш в залог кило злато, примерно! След седмица си ги поучаваш. Въпросът е какво става през тази седмица?
Според БНБ това е дупка в твоя бюджет от 100 лева. От друга страна, обаче всичко е точно , щото човекът ти връща парите.
И, ако в петък прочетеш за случката, в "Капитал" примерно ще пише : "Лицето Х е завлечено с крупна сума" !
Другаде може да се спомене като: "Все още се намират хора, които помагат".

Верно, не е точно банкова практика, просто образно обяснение.
Но, почти същото е и с тези кредити - до момента, в който те се обслужват редовно, те не са "дупка" , а нормална сделка, от която банката печели.
До намесата на БНБ, според отчетите е имало 2% лоши кредити. Това означава, че останалите са били редовно погасявани.
Но, друго си е да метнеш една бомба на мегдана - "Дупка от 4 милиарда в КТБ"!
Ефектно! Шашардисва се народа
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 22.10.201417:38

Нали бяха 3 млрд? На тези кой ли им вярва вече, може да си спестят докладите Объркан. ДПС след като вече няма приятелчета започна да има добри идеи, я да видим списъка на кредитополучателите на тези "най-обезценените" активчета. Я да видим кой ще взима решенията на кой и за колко ще ни "отърве" от тези предприятия.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани