Полет в нощта на БНТ... | webcafe.bg
newscafe

Полет в нощта на БНТ...

Webcafe.bg
20.12.2010, 13:07 (обновена 20.12.2010, 16:53)
Вяра Анкова

Снимка: © БГНЕС

Вяра Анкова - приемникът на Уляна Пръмова в БНТ...

СЕМ е съучастник за кризата в БНТ - затова и избра човек от екипа на бившата генерална директорка Уляна Пръмова - Вяра Анкова. Така следите се замитат. Това обявиха днес журналистката Люба Кулезич и медийният експерт и преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации Светлана Божилова на брифинг с  представители на Българския хелзинкски комитет.

Наред с това липсва и всякакъв обществен контрол върху работата на електронната медия и има пълно информационно затъмнение, констатираха участниците.

Кулезич и Божилова участваха в конкурса за генерален директор на БНТ, който обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Той очаквано беше спечелен от Анкова.

Светлана Божилова е сезирала и европейските институции за случващото се в обществените медии в България.

Още през пролетта Съветът за електронни медии (СЕМ) е бил известен за управленската и финансова криза в БНТ, но не е предприел мерките, разписани в, макар и лошия Закон за радио и телевизия, заяви Божилова, която е бивш член на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ). Те са - да се обяви конкурс при условията на криза и да се назначи временно изпълняващ шеф на БНТ.

Тогава служители на БНТ - от общото събрание на пълномощниците и от Етичната комисия, са представили документи и лично са обяснили пред СЕМ за състоянието на БНТ, за което през октомври се разбра, че е на червено с близо 35 млн. лева.

През пролетта обаче СЕМ е предпочел да заведе документите, представени от служителите, по-късно, след което Пръмова обяви, че се оттегля предсрочно от поста си - въпреки че мандатът й изтичаше наесен. И СЕМ насрочи конкурса, спечелен от Анкова.

Чак през октомври новият управителен съвет на БНТ, който се назначава от генералния директор - т.е. явява се негова функция, излезе с финансовия доклад, от който стана ясно, че т.нар. ни обществена телевизия е с дефицит от 35 млн. лева, главно задължения към БТК. До момента докладът така и не е публичен.

За разхищенията в БНТ е сезирана Главна прокуратура, като оттам са изпратили документите, които са получили, за проверка в "Икономическа полиция", съобщи адвокат Надя Ковачева.

В отговор на писмо на Божилова, шефът на СЕМ Георги Лозанов е казал, че СЕМ няма никакви правомощия да се намесва в ставащото в БНТ. Той явно е "забравил", че СЕМ подписва договори за възлагане на управление с генералните директори на БНТ и БНР и биха могли да впишат там и конкренти изисквания и условия, стана ясно от изявлението на Светлана Божилова.

Нарушения - и пълно медийно затъмнение

Конфликти на интереси в БНТ и други нарушения огласиха днес Кулезич, Божилова и бившият финансов директор на телевизията Тома Иванов.

За случай на "приватизиран" под масата апартамент от 137 кв.м на ул. "Христо Белчев"7, който е бил собственост на студия "Екран" на БНТ и е преминал, незнайно как, в частни ръце (Кулезич). За продадени по 2000 лева коли от финансовия директор на Пръмова - Димитър Чапанов, за ценната колекция старинни оръжия на студия "Екран" (от общото събрание на пълномощниците на БНТ). За съпругата на члена на УС на БНТ Бойко Станкушев, която прави "Кино по ноти" - външно предаване на БНТ.

Концепцията, с която спечели Вяра Анкова, не се прилага. А от 1 август - когато тя официално встъпи в длъжност, не е направено нищо за оптимизацията на работата на БНТ, не е съкратен нито един човек, не е въведена новата управленска структура, стана ясно днес. Т.нар. ни обществена телевизия продължава да произвежда новини с личен състав от 300 човека само в дирекция "Новини и актуални предавания", а отказът от продуцентския принцип на правене на телевизия също е сред причините за кризата, отбеляза Тома Иванов. По думите му Пръмова се интересувала не от рейтинг, а от спазването на редакционната политика. А Вяра Анкова просто е приемник на статуквото, като член от екипа й.

Служители на БНТ напомниха, че бившата генерална директорка така и не е дала обещаната от самата нея в края на юли пресконференция, на която да отговори на зададените й тогава въпроси за финансови нарушения в телевизията.

Според Божилова разделението, извършено от Анкова, на вътрешни и външни продукции, не отговаря на никакви стандарти. Ако нещата продължават да се развиват по този начин, БНТ ще е първата полуобществена телевизия, която ще фалира, каза тя.

Люба Кулезич призова управляващите да спрат да говорят за политическа воля, а за политическа съвест. В този си вид БНТ е скучна, а скуката е патент на дявола - просто се приспива и така по-лесно и незабележимо се случват блудствените действия с това обществено тяло, заяви Кулезич. 

Oще: бнт  вяра анкова  люба кулезич  светлана божилова  сем  уляна пръмова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2010, 22:27

1 Simeon Simeonov | 20.12.201017:48

Скучна телевизия е БНТ,хранилка на маса некадърници,изяждайки от данъците ни около 50 милиона всяка година.Остатък от соца в които работеха привилигировани днес с десетките канциларии студиини и програмни директори с нищо неправещите структори представлява уродливо учреждение за което реформата е мека дума.Втръснали муцуни,пародиини предавания ,простотия особенно в шоуто на канала,изява на некадърници и на всичкото отгоре и на червено.БНТ която навремето беше сама днес е на опашката,нека и плащат премиери и политици но с свои пари.Моето мнение е да се закрие БНТ и на нейно място се създаде общественна телевизия която да се издържа с свой собственни предавания и реклами както останалите частни телевизий.
   

оценка

+0 -0