Здравната вноска остава 8%, но държавните служители ще си я плащат | webcafe.bg
newscafe

Здравната вноска - 8 процента, армия и МВР вече ще си плащат

Webcafe.bg
15.03.2010, 11:25 (обновена 15.03.2010, 15:46)
симеон дянков

Точно една седмица след като премиерът Борисов обяви, че здравната вноскаще се увеличи на 10% от 1 април, вицепремиерът Симеон Дянков съобщи, че няма...

ГЕРБ касира идеята си за повишаване на здравната вноска от 8 на 10% от 1 април. Близо 150 000 държавни служители обаче най-сетне ще си плащат и здравните, и пенсионните осигуровки - чиновници, армия, МВР, съдебна система. Така държавата щяла да си спести близо 150 млн. лева месечно.

Новината за отказа съобщи днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Тя  идва точно седмица след като беше обявена за пръв път от премиера Борисов и броени дни, след като Министерският съвет одобри промените в закона, които да гласува парламентът. 

Превъртането на 180 градуса в рамките на седмица Дянков обясни така: "Да не се срамуваме от това, че някой път може би не най-добрата идея временно е спечелила доверието на част от нас".

Вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че държавните служители може да започнат да плащат своята си част от осигурителните вноски, както това правят всички работещи на трудов договор. Сега това прави държавата, която осигурява 2.3 млн. пенсонери, над 40 000 държавни служители, ученици и студенти, както и близо 100 000 служители на МВР и армията.

След поемането на осигуровките доходите на хората с бюджетни заплати ще намалеят средно с 10 до 13%. Техните доходи са изцяло на светло - по трудови договори, и това означава, че вноските се приспадат от действителните им заплати, докато бизнесът има възможност да осигурява върху по-ниски заплати по трудови договори. 

Държавните служители ще започнат да си плащат осигуровките изцяло, като до две седмици решението може да е минало в Министерския съвет и да е в парламента. С мотива, че става дума за равенство пред закона Дянков обясни, че за МВР обаче ще се търсят "допълнително стимули за служителите". От полицейския синдикат вече обявиха, че ако държавата им предложи някакви компенсации за това, може и да приемат орязването на доходите си. Оттам поясниха, че това е сред малкото бонуси, които имат, на фона на забраната да стачкуват, да сключват колективен трудов договор, да известяват винаги при напускане на страната и др.

Полицаите обявиха миналата седмица насрочения си на 20 март протест срещу ниското заплащане в системата и лошите материално-технически условия. "Вместо да се търсят виновните за липсващите пари на здравната каса, ще търсят решение за сметка на държавните служители?!", гневят се в полицейския синдикат, където смятат, че повече от половин година правителството на ГЕРБ не е направило нищо, за да подобри положението на полицаите.

От легия "Раковски" също възразиха срещу готвената промяна, тъй като военнослужещите в момента не са в завидно състояние - освен ако не се повишат заплатите им. Ако се стигне дотам военните да си плащат вноските, това ще ги постави на доста ниско стъпало в социалната стълбица, коментираха от организацията. 

С новата мярка държавата смята да осигури необходимите за здравеопазване пари от икономисаните от вноските средства, обясни зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

8-процентната здравна вноска на пенсионерите се начислява върху получаваните от тях пенсии. За децата до 18-годишна възраст държавата дава също 8%, но от половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, който е 420 лева (т.е. 16.80 лева.)

Управляващите обсъждат и идеята вноската за здраве на неработещите да е твърда - в размер на 10, 20, 30 или 50 лева на месец, които отново да бъдат като трансфер от бюджета.

Бизнесът е срещу задържането на значителни средства във фискалния резерв, вместо да бъдат финансирани в здравеопазването. В края на 2010 г. общият резерв на НЗОК във фискалния резерв се очаква да бъде над 1.69 млрд. лева. В момента замразените пари от здравни вноски са около 860 млн. лева, 300 милиона от които правителството се кани да деблокира заради недостиг на средства, с които да се разплати с джипита и болници. Симеон Дянков обаче е против идеята да се вадят пари от фискалния резерв.

 

Oще: бойко борисов  здравна вноска  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани