Синдикатите докараха работници на Ковачки на безсмислен протест | webcafe.bg
newscafe

Синдикатите докараха работници на Ковачки на безсмислен протест

Цветана Георгиева
05.03.2013, 11:36 (обновена 05.03.2013, 15:37)
леля

Снимка: © Стоян Георгиев

Над 2000 души от цялата страна дойдоха на протест, организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа" неясно срещу какво

"Вий знайте ли що е туй кюмюр? Злато, черното злато на България. А искат да ни го вземат, да ни съсипят", недоволства мъж от Стара Загора на миньорски протест в центъра на София. Представя се като работник от "Мини Марица-Изток".

На днешния протест в София синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" изкараха близо 2000 работници, част от които, както стана ясно от изявленията им пред медиите, не бяха наясно защо са тук.

В крайна сметка основания за протест няма, тъй като вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши, че няма да пипа енергийния микс, за да намали цената на тока, а намери резерви, като снижи признатите технологично загуби на ЕРП-атата от 15 на 12%. Решението обезсмисли днешните шествия.

Преди няколко дни министърът на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев обяви, че токът може да поевтинее само ако се увеличи делът на електроенергията, произвеждана от АЕЦ "Козлодуй" в енергийния микс и се извади оттам токът, произвеждан от ТЕЦ-овете на бизнесмена Христо Ковачки, които работят на въглища. Това обаче не се случи. Въпреки това синдикатите, които традиционно вдигат работниците от тези предприятия в подкрепа на Ковачки, отново скочиха.

Много от протестиращите трудно успяха да изтъкнат смислена причина да блокират центъра на София. Други не знаеха къде ще протестират, а трети дори си мислеха, че отиват на среща в парламента. Повечето от тях повтаряха тривиалното: "Искаме работа", "Искаме хляб". Други пък директно отказваха да отговарят на въпроси, пренасочвайки журналистите към организаторите.

Автобуси от цялата страна паркираха на жълтите павета, докарвайки работници на средна възраст, жени, млади момчета, сред които личаха и големи групи роми.

"Дали членовете на регулатора са виждали кюмюр? Не са", възмущават се протестиращите. Половин час по-късно няколко чувала с черни въглища бяха ритуално изсипани пред сградата на регулатора - в основата на черен кръст за българския въгледобив.

Владимир Топалов от КТ "Подкрепа" обяви, че енергетиката не се управлява от професионалисти в бранша, а от корумпирани политици, които взимат неправилни решения. Той изтъкна, че енергията, произведена от въглищните централи, е втората най-евтина след тази от АЕЦ "Козлодуй", която се продава за 44 лева за мегаватчас (въпреки че себестойността й е 54 лева).

Последва обвинение към управляващите в оставка, които се опитвали да противопоставят енергетиците и останалата част от българското общество.

"Искаме работа, а не да се разхождаме из София", натъртва участничка в протеста, размахваща синдикално знаме. Начело на шествието бе черен кръст с надпис "въгледобив" и възрастен мъж с патерица. Протестът се премести пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а след това отново се върна пред ДКЕВР, където синдикатите внесоха декларация с 9 основни искания.

На протеста бяха докарани работници от мините и предприятията на Христо Ковачки в Бобов дол, Перник и Стара Загора. По мегафон синдикалисти съобщиха, че имало хора и от "Каолин" и ГОРУБСО-Мадан.

Oще: вългедобив  дкевр  кнсб  кт подкрепа  мини  перник  протест  стара загора 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани