Топлофикациите дължат сто милиона за газ - текущи, софийското парно е с близо половин милион | webcafe.bg
newscafe

Топлофикациите дължат сто милиона за газ

Webcafe.bg
27.09.2011, 14:37 (обновена 27.09.2011, 14:54)
Чугунен радиотор на топлофикация

Колко топли ще са радиаторите тази зима, един "Булгаргаз" знае

Текущите задължения на топлофикациите към "Булгаргаз" са около 100 млн. лева. Това съобщи шефът на държавната газова компания Димитър Гогов, който участва на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за предстоящото поскъпване на синьото гориво.

Най-големият длъжник на "Булгаргаз" е софийската топлофикация, която е и най-големият консуматор на природен газ в България. В края на март столичното общинско дружество имаше над 460 млн. лева задължения, 215 милиона от които са разсрочени. С текущите си приходи столичното парно успява да покрие и текущите си задължения, но не е ясно какво ще прави със старите.

Според Гогов най-тежко е положението с дълговете на парното в София и Шумен, където и двете дружества са собственост на общините. Общите задължения на двете компании са около 80 млн. лева. "Топлофикация Шумен" има задължения от 18 млн. лева, като принципно на година натрупва по 3 млн. лева, което означава, че шест години не е плащала", обясни Гогов.

По думите му, ако ситуацията не се промени, "Булгаргаз" ще потърси вземанията си чрез съд и обявяване на дружеството в несъстоятелност. Гогов обаче спести подобен вариант за софийската топлофикация.

Стана ясно, че погасителният план, сключен между "Булгаргаз" и Топлофикация "Шумен" въобще не се спазва, въпреки новия борд на директорите, избран от общинския съвет в Шумен в  началото на 2011 г. В него са включени представители на частния инвеститор "Титан пауър" и на фирма "Ер Ве Е България".

Oще: булгаргаз  газ  дкевр  дългове  задължения  парно  синьо гориво  топлофикации 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани